Fuat Oktay, herhangi bir kuruluşu bağımlılıkla mücadeleye çağırdı: “Bunu, ülkemiz ve evlatlarımızın geleceği için yapmalıyız”

– Oktay, değme kuruluşu bağımlılıkla mücadeleye çağırdı: “Bunu, ülkemiz ve evlatlarımızın geleceği amacıyla yapmalıyız”

Reisicumhur Yardımcısı Fuat Oktay:

“15-24 gözyaşı grubunun yaşadığı belalar, intihar olayları ve cinayete tutkun ölümlerin dörtte üçünün sebebi muhtelif bağımlılıklardır”

“Yaman, etil alkol, mızrap, sanal tabiiyet ve sair parçalanmamış dokuncalı alışkanlıklar ile mücadele, anayasal sorumluluğumuzun gereğidir”

“Tığ metruk binaları yıkıyoruz, keder tacirlerini yakalıyoruz amma bunlar tıpkısı annenin çocuğuna aşılayacağı tabiiyet bilincinin yerini tutamaz”

Esenlik Bakanı Dr. Fahrettin Herif:

“Yaman endüstrisi, sigara içmenin modayı, özgürlüğü ve modernliği simgelediği, kadınları güçlü gösterdiği yalanlarına başvuruyor”

“Uyuşturucuya araştırıcı reşit insanlarımız ve yakınlarına fehamet olarak aguş fayrap etmek borcumuzdur”

ANKARA – Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, kamu, gurur ve kuruluşlarının yanında üniversiteleri, sivil topluluk kuruluşlarını ve çığır birliklerini bağımlılıkla savaşım seferberliğine destek vermeye nida ederek, “Bunu milletimiz, ülkemiz ve evlatlarımızın geleceği için yapmalıyız” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, toplumu, umum tabiiyet pozitif yön ve davranışlardan ırak sübvansiyon vizyonu ile kurulan ve başkanlığını yaptığı Bağımlılıkla Savaşım Faziletkâr Kurulu bünyesinde ATO Congresium’bile planlı Türkiye’deki tabiiyet çalışmalarına dair sürecin değerlendirileceği Bağımlılıkla Uğraş İl/İlçe Çalıştayları Istimara Şurası’na katıldı. Ulusal ve arsıulusal düzeyde, en son seviyede işbirliği ile eş güdüm ve koordinasyon içinde birbirini destekleyecek ve etkisini artıracak şekilde geliştirilen izleme ve politikalarla seçme tülü bağımlılıktan uzak; bedeniyle, ruhen ve sosyal namına cemi tıpkı sağlık haline ehil dosdoğru bireylerden oluşan dosdoğru bire bir toplumun oluşmasına yardım sağlama amacı güden BMYK’nın düzenlediği şurada, Afiyet Bakanı Dr. Fahrettin Insan’nın yanı sıra Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, amme ve varlık üniversitelerinden akademisyenler ve ait amme çekicilik ve kuruluşlarından çok sayıda delege yer aldı.

Reisicumhur Yardımcısı Oktay, şuranın açılışında yaptığı konuşmada, madde ve çizi bağımlılıklarının tam dünyada toplumların yüz yüze kaldığı küresel sorunlardan biri haline geldiğini belirterek, içtimai hayatın kanayan yaralarından birinin, dokuncalı alışkanlıkları ve bağımlılıkların pençesinde yitip giden gençler olduğunu dile getirdi.

“15-24 gözyaşı grubunun yaşadığı avarız, intihar olayları ve cinayete kapalı ölümlerin dörtte üçünün sebebi değişik bağımlılıklardır”

Oktay, sigara, ispirto, uyuşturucu bap gibi bağımlılıkların yanında gelişen teknolojilerin etkisiyle dijital oyunların ve toplumsal medya bağımlılığı gibi davranışsal bağımlılıkların her an arttığına dikkati çekerek, “Dünya Afiyet Örgütü bağımlılık araştırmalarına göre 15-24 yaş grubunun yaşadığı engebe, intihar olayları ve cinayete kapalı ölümlerin dörtte üçünün sebebi muhtelif bağımlılıklardır” dedi.

Bağımlılıkla mücadelede caydırıcı yasakların etkisinin mehabetli olduğunu ancak bağımlılıkla mücadelenin yalnızca cezalar ile yürütülecek aynı süreç olmayacağını savunan Oktay, “İçişleri, Sağlık ve Milli Terbiye Bakanlıklarımız özellikle kalkmak üzere ilişkin kurumlarımız bağımlılığı engel olmak ve gerekseme mahsus durumlarda lazım tıbbi yardımı temin etmek amacıyla çalışmalar yürütmektedir” diye niteleyerek konuştu.

“Duman, alkol, maden, sanal bağımlılık ve gayrı cümle zararlı alışkanlıklar ile uğraş, anayasal sorumluluğumuzun gereğidir”

Bağımlılıkla mücadelede ortaya konan çalışmaların sosyete tarafından bilinirliğini artırmanın, yaygınlaştırmanın, sunulacak bakir hizmetleri planlamanın ve gelişim birliğini güçlendirmek için topyekün, millî düzeyde aynı seferberlik gerektiğini dile getiren Oktay, “Kötü, ispirto, uyuşturucu, sanal tabiiyet ve diğer parçalanmamış dokuncalı alışkanlıklar ile savaşım, anayasal sorumluluğumuzun gereğidir” dedi.

Bağımlılıkla mücadelenin, devletin bilcümle birimlerinin asli görevi olmasının yanında yekpare toplumun hassasiyetle destek vermesi gereken tıpkı yer olduğunu aktaran Oktay, “Bu çalışmaları yalnız yerine getirilmesi müstelzim bire bir hareket olarak değil dosdoğru nesillerin yetiştirilmesi için cansiperane tıpkısı şekilde atılması gereken en oylumlu adımlardan biri kendisine görmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Zararlı alışkanlıklara karşı önceliklerinin sosyal duyarlılık oluşması ve vâsi bir toplumsal reaksiyon mevcudiyeti olduğunu belirten Oktay, bu sayede seçkin nev bağımlılıkla mücadelenin gencinden yaşlısına kadar topyekün kararlılıkla sürdürülebileceğini kaydetti.

“Tığ kullanılmayan binaları yıkıyoruz, keder tacirlerini yakalıyoruz amma bunlar aynı annenin çocuğuna aşılayacağı bağımlılık bilincinin yerini tutamaz”

Oktay, şöyle devam etti:

“Tığ bap kullanımına düzlem hazırlamaması üzere kullanılmayan binaları yıkıyoruz, ızdırap tacirlerini yakalıyoruz. Ama bu tıpkısı annenin çocuğuna aşılayacağı tabiiyet bilincinin yerini tutabilir mi? Bittabi yararlı. Biz yasadışı laf ve geriz sitelerini yer varyemez takiple giderilmiş ediyoruz. Ama bu bir öğretmenin öğrencisini ‘daha ongun yaşken’ sanal bağımlılıktan hapsetmek üzere yapacağı etkinlik büyüklüğünde sorunu kaynağında kurutur mu? Kesinlikle yararlı. Esrar kullanımı ile uğraş için dumansız gelgel sahası uygulamamızı yeryüzü hasis şekilde izlem ederiz, kamu spotlarımızı da yayınlarız. Ama bu bir vatandaşımızın kişi iradesiyle sigarayı bırakması kadar canlı midir? Değildir.”

“Bunu milletimiz, ülkemiz ve evlatlarımızın geleceği amacıyla yapmalıyız”

Kamu, alım ve kuruluşlarının yanında üniversiteleri, sivil cemiyet kuruluşlarını ve iz birliklerini bağımlılıkla mücadele seferberliğine destek vermeye davet fail Oktay, “Bunu milletimiz, ülkemiz ve evlatlarımızın geleceği üzere yapmalıyız” dedi.

“Tütün endüstrisi, sigara içmenin modayı, özgürlüğü ve modernliği simgelediği, kadınları diri gösterdiği yalanlarına başvuruyor”

Keyif Bakanı Dr. Fahrettin Insan burada yaptığı konuşmasında, hele güre kadınların yaman endüstrisinin saldırgan pazarlama taktiklerinin genişlik nazik murat kitlesini oluşturduğunu savunarak, “Sigara içmenin modayı, özgürlüğü ve modernliği simgelediği, kadınları dallı güllü gösterdiği yalanlarına başvuruyorlar. Endüstrinin ilkin gençlerimizi ve kadınlarımızı misyon alması tesadüf değildir” diyerek konuştu.

Tabiiyet ve esrar ile mücadele konularında mevzuat engellerinin ve kamu politikalarının yeterli olmadığına aksan fail Nazır Kayırıcı, “Toplumsal değişime, afiyet savunuculuğuna ve ferdî adına akman albeni soluma hakkına eş sâdır, tütünle uğraş kapsamında hesaplı çalışmaları destekleyen, sahiplenen ve bayraktarlığını işleyen gönüllülere ihtiyacımız var” dedi.

“Uyuşturucuya meraklı olmuş insanlarımız ve yakınlarına çap adına kucak fayrap etmek borcumuzdur”

Tabiiyet ile savaşım çalışmalarının koordinasyonundan sorumlu mülki amirlerin koordinasyonunda 81 ilde ve 906 ilçede, Bağımlılıkla Mücadelede “Ben Olsaydım” temalı devlet/kaza çalıştaylarını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Nazır Eş, şunları kaydetti:

“Çalıştaylara 67 ilimizin valisi ve ilçelerde da 771 kaymakam şahsen katıldı. Değme ilimize özel hesaplanmış riziko puanları ve düz araştırmalarıyla elde edilmiş verilerdeki değişimi 6 aylık dönemlerle Yüksek Kurulumuza raporlayarak benzeri takat sınırı değerlendirmesi birlikte yapmış olacağız. Uyuşturucuya araştırıcı ergin insanlarımız ve yakınlarına çap yerine kucak düzenlemek borcumuzdur.”

Şura’nın açılış programı, Oktay ve Insan’nın kamu gelgel ve kuruluşlarının temsilcileri ve kazanç ve amme üniversitelerinden paydaşlık sağlayıcı akademisyenler ile ajanda fotoğrafı çekilmesinin arkası sıra akıbet buldu.

Share: