Mersin’de portakalda hasat başladı

Mersin’dahi portakalda hasat başladı

Alata Bahçe Kültürleri Araştırı Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Adlı:

“Ülkemiz üretimi 1 milyon 742 bin ton, kestirmece bunun 250 bin tonu ihracata gidiyor”

MERSİN – Türkiye’nin gözyaşı sebze ve kâr üretiminde önceki sıralarda vadi kayran Mersin Ağacı’üstelik portakalda ciddi hasat dönemi başladı. Tek bir tane elle toplanarak hasat edilen ürünler, başka illere ve yetersiz dışına gönderiliyor.

Türkiye’nin gözyaşı kâr ve sebze üretiminde yüce bire bir yere eş olan Mersin’in Erdemli ilçesinde narenciye ürünlerinden sulu zırtlak ve mandalinadan sonradan portakalda de hasat başladı. Ekincilik ve Orman Bakanlığı Zirai Araştırmalar ve Politikalar Umumi Müdürlüğüne tutkun Alata Bostan Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü aracılığıyla bile hem çiftçiye hem üstelik üretime ulama bulmak amacıyla onlarca dönüm arazide yılda 500 titrem portakal üretimi yapılıyor. Kent genelinde olduğu üzere enstitü bahçelerinde dahi hasat başladı.

“Enstitüde 500 ton portakal üretimi yapılıyor”

Hasatla ilişkin bilgi veren Alata Bahçe Kültürleri Araştırı Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü, “Washington navel portakal bahçemizdeyiz ve bugün itibarıyla hasadımız başladı. Enstitümüz yıllık 500 titrem civarında portakal üretmekte. Ülkemiz üretimi 1 milyon 742 bin titrem, kısaca bunun 250 bin tonu ihracata gitmekte. İhracata gitmeyen özge portakallar, bağırsak piyasada sofralık yerine tüketilmektedir. Bizim enstitümüzde üstelik değişik çeşitlerde portakal bahçeleri kâin olup, ağırlıklı olarak Washington navel, karaca esmer ve geççi Valensiya portakal çeşidinin bostan olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ayrıksı portakal çeşitlerimiz dahi kalıtım bilimi gerçek kendisine enstitümüz arazilerinde korunmaktadır” dedi.

Enstitü bahçesinde umumi yerine portakal veriminin faziletkâr olduğunu belirten Ünlü, “Ancak mayıs ayında yaşanan gündüz ve akşam arasındaki kıvılcım farkından çevre bu yıl genel adına Türkiye genelinde ayrımsız rekolte düşüklüğü mevcut. İnşallah önümüzdeki sezonda tıpkısı sıkıntıları yaşamayız” diye niteleyerek konuştu.

Balkanlar ve Rusya’ya ihraç ediliyor

Hem çöz hem dahi aut piyasaya işaret tedariki sağlayıcı Duran Kara ise, “Turunçgiller sezonu 9. ayda limon türleri ile başladı. Portakal ve mandalina hasat dönemi dahi adi fevk benzeri hafta, 10 gündür başlamış vaziyette. Zirai dondan etkilenen Adana’da niteliksiz kesiminde az buçuk rekolte düşük amma bizim Sazak yoluyla Efdal bölgesinde rekoltemiz yüksek. Genelde hasat ettiğimiz ürünlerimizi Rusya’ya, Balkanlara ve çöz piyasada ulusal marketlere gönderiyoruz. Narenciyenin bilcümle kalemlerinden Balkanlara çalışıyoruz. Fiyatlar hem yurt içre hem sıkı dışında alışılagelen değerinde satılıyor, çokça şükür” ifadelerini kullandı.

Share: