DİYARBAKIR AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HASTANESİ’NDE 1 YILDA GENEL ANESTEZİ İLE 500 ENGELLİ HASTAYA TEDAVİ

DİYARBAKIR Kenar ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde akıbet 1 yılda belde illerden de mevrut, aralarında yatağa tabi olanların bile bulunduğu 500 özürlü hastanın umumi anestezi yöntemiyle diş tedavileri yapıldı. Ameliyatları gerçekleştiren diş hekimlerinden Recep Fazilet, pandeminin bitimiyle sakat hastalarla ilgili çalışmalarına sürat verdiklerini belirterek, Bazı hastalarımız el işi izin vermiyor. Onların genel anestezi altında işlemlerinin yapılması gerekiyor dedi.

Diyarbakır Dudak ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde 2019’bile umumi duyum yitimi tarafından aralarında yatağa tabi olan engelli hastalara müteveccih ameliyatlar yapılmaya başlandı. 2020’birlikte koronavirüsle gelişigüzel takkadak acil hastalarda ve bazı bölümlerde aşamalı iş yapıldı. Pandeminin sona ermesiyle özürlü hastalara yönelik genel duyum yitimi ile diş tedavilerine bitmeme edildi. Yatağa bağımlı olan hastalar amacıyla evde sağlık birimi ile iletişime geçilerek, vacip işlemler yapıldıktan sonraları hastaların ameliyatı yapılmaya başlandı. Bire Bir zamanda bölgeye birlikte bakım veren hastanede 1 yılda belde illerden gelenlerle alay malay 500 sakat sayrı genel duyum yitimi tarafından otama edildi.

‘BU HASTALARDA GÜNDE 6 İLE 7 FIRÇALAMA YAPMAMIZ GEREKİYOR’

Ameliyatı gerçekleştiren diş hekimlerinden Recep Erdem, bazen mânialı hastaların el işi izin vermediğini, o yüzden umumi duyum yitimi tarafından işlem yaptıklarını anlatım ederek, şunları kaydetti

Bu işlem için birlikte hastalar evde keyif hizmetleri birimine yönlendiriliyor. Ardından uygunluk üzere Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırı Hastanesi Kulak Büyüklenme Argıt Bölümü’ne yönlendirilerek anesteziye uygunluğu açısından değerlendirilerek, oradaki onaydan bilahare tekrar bize yönlendiriliyor. Ameliyathaneye alınan hastalara, sedasyon yahut umumi duyum yitimi uygulanmaktadır. İlk kendisine sedasyon işlemiyle hastanın ağız durumuna bakılıyor. Pestil koopere değilse, çekicilik veya dolgu işlemi var ise sedasyonla halledebiliyoruz. diş taşı temizliği kadar çokça fazla suyun kullanıldığı kırıcı durumlarda ise genel anestezi işlemine geçiyoruz. Hastanın durumları dayanıklı ise hastalanmış odasına alınarak parasız yakınına lüzumlu bilgilendirmeleri yapıyoruz. Bu hastalara normal hastalardan henüz fazla fırçalama yapılması gerektiğini öneriyoruz. Bu hisse senedi ise pestil yakınlarına düşüyor. Normalde 3 ile 4 sefer fırçalama yapılıyorsa 6 ile 7 öğün fırçalama yapmamız gerekiyor. Hastalarımız yer illerden de geliyor. 2019’dan itibaren umumi anestezi altında ameliyatlarımızı sürdürüyoruz. Araya pandemi girdi. Bu nedenle 1 almanak bire bir fasıla oldu. Ameliyathaneler sadık olduğundan rahatsız alamadık. Pandemi bitiminden sonradan baştan pestil alımına başladık. Şu asıl büyüklüğünde 500’ü fazla bire bir züğürt alımı yapıldı. Hastaların işlemlerini sağlıklı bire bir şekilde yaparak şikayetlerini gidermiş olduk.

Share: