“Akbasma cerrahisinde ‘akıllı lens’ seçimi, vücut boyu gözlükten kurtarıyor”

Katarakt cerrahisinde düşüncesiz mercek seçiminin hastayı mal boyu gözlükten kurtardığına dikkati çeken Dr. Öğr. Üyesi Sezer Hacıağaoğlu “Gözümüzün içindeki katıksız lensimiz genellikle 40-45 yaşından bilahare esnekliğini kaybetmekte ve yakın mesafeye odaklanmada elverişsiz kalmaktadır. Ortalama 10-15 an süren operasyonda natürel kontak lens alınır, adına çokça odaklı kontak lens yerleştirilir. Hastalarımız ertesi devir yakın, ılımlı vuzuh ve ırak mesafeyi görmeye başlar, günce hayatlarına dönebilir. Komplikasyonsuz güzeşte rutin bire bir cerrahi sonrasında bu lensler mevcudiyet boyu ayn ortamında kalır” dedi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ayn Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Sezer Hacıağaoğlu, akıbet yıllarda pop kuzuluk mevrut akil lenslerle ilişkin düşkünlük edilenleri açıkladı. Hacıağaoğlu, akil kovucuk adına birlikte bilinen uslu lenslerin çok odaklı olduğuna dikkati çekerek, “Bu lensler tasarımları ve odak sayıları sayesinde; andıran, ölçülü vuzuh ve ırak düşünüm sağlamaktadır. Işler sonrası gözlükten müstakil devam etmek isteyen hastalar beyninde oldukça popüler hale gelmiştir” diye niteleyerek konuştu.

“TEKNOLOJİ ÇAĞI GÖRME SORUNLARINI ARTIRIYOR”

Hele akbasma hastaları için beyinli merceklerin iri yarar sağladığını tamlayan Hacıağaoğlu, şöyle devam etti:

“Akbasma; göz bebeğinin arkasında düz kayran ayn merceğinin saydamlığını kaybetmesidir. Tek tedavisi de cerrahidir. Katarakt cerrahisinde tamlık dünyada genişlik enli kendisine beğenilen çağdaş formül, kataraktın fakoemülsifikasyon tekniğiyle yaklaşık 2mm’lik minik bir kesiden temizlenmesi ve namına bireşimli adese yerleştirilmesidir. İşte bu ameliyatta yerleştirilecek mercek çokça odaklı seçilirse sayrı yaşam boyu gözlükten hür bir yaşam sürdürebilmektedir. Gözümüzün içerisinde çırılçıplak itibaren asetat ve esneyebilme özelliğine erbap natürel lensimiz alelumum 40-45 yaşından sonraları esnekliğini kaybetmekte ve mail mesafeye odaklanmada sıkı kalmaktadır. Bu buut presbiyopi olarak adlandırılır. Teknolojiyle iç içe yaşadığımız bu dönemde andıran görmede zorlanan hastalar tıpkısı çözüm arayışına giriyor. Bu durumda beyinli mercekler bereketli ayrımsız çözüm önerisi olmaktadır. Bu lenslerin kullanılacağı hastaların eksiksiz muayeneleri cerrahi müdahale öncesinde detaylıca yapılır. Hastada diyabetik retinopati, hoşnutluk sınırlanmış maküla hastalığı, glokom, keratokonus gibi ek benzeri göz hastalığı olmadığından sakıncasız olunmalıdır.”

“HAYAT BOYU AÇIK DÜŞÜN AVANTAJI”

Dr. Öğr. Üyesi Sezer Hacıağaoğlu, operasyonun üzüntüsüz aynı şekilde gerçekleştiğine belen ederek, şu bilgileri verdi: “Gözler katre anestezisi ile uyuşturulur. Cerrahi Müdahale sırasında veca, biberli hissedilmez. Muktezi durumlarda sedasyon veya umumi anestezi tercih edilebilir. Ayn içindeki esnekliğini yitirmiş doğal kontak lens alınır ve hesabına çokça odaklı ayn içi kontak lens yerleştirilir. Rutin aynı işlem sayı farkı 10-15 an sürmektedir. İki gözün operasyonları değişik günlerde yapılır. Hastalarımızın gözü faaliyetler günü rabıt ile kapatılır, ertesi dönüş kontrolde açılır. Hastalarımız ertesi devir yakın, ılımlı meydanlık ve uzak mesafeyi görmeye başlar, günce hayatlarına dönebilir. Komplikasyonsuz sabık rutin bire bir cerrahi sonrasında bu lensler vücut boyu göz süresince kalır. Takıp-çıkarılması bahis konusu değildir. Geçer kontak lens materyali göz zarfında mal boyu bir şekilde kalmaktadır, yenilenmesine gerek olmamaktadır. Düşüncesiz mercekler, ameliyat sonrası erken dönemde hastalarda birtakım şikayetlere el açabilmektedir. Bu şikayetler beyninde kandil hassasiyeti, ışıklarda feveran, yansıma sayılabilir. Sıklıkla erken dönemde görülen bu duyarlık nöroadaptasyon dediğimiz sökel uyumu sonrasında beş altı kamer içerisinde azalmakta yahut kaybolmaktadır.”

Share: