Rutubet ve Manyas ovalarındaki çeltik tarlalarında hasat zamanı

Balıkesir’birlikte 155 bin dekar alanda nitelikli çeltik tarımının yapıldığı Nem ve Manyas ilçelerinde hasat sezonu başladı.

Türkiye’birlikte çeltik üretiminin balaban merkezlerinden olan iki ilçede, Gönen ve Manyas ovalarındaki arazilerde mayıs ayında ekilen çeltik, biçerdöverlerle hasat ediliyor.

Nem’üstelik ilk teşrin yapılan 85 bin dekar alanda yılda 60 bin titrem çeltik, 30 bin ton de pirinç elde ediliyor. Manyas’ta ise 70 bin dekarlık tarlalarda 50 bin titrem çeltik, 25 bin ton pirinç üretiliyor.

Ayrıca Gönen’deki 30 fabrikada Türkiye’nin bir nice ilinden getirilen 275 bin ton düğü işlenerek “Gönen” markasıyla satışa sunuluyor.

Manyas Kültür Odası Başbuğ Yardımcısı Ömer Faruk Kayaç, AA muhabirine, Rutubet baldo pirincinin piyasada tutulan tıpkı iz olduğunu anlattı.

Bu sene verimin ongun olduğunu tamlayan Kaya, şunları söyledi:

“Devletimiz dahi bu sene domuzuna tıpkısı bedel verdi, o yüzden üreticilerimiz da mutlu. Baldo çeltiğe 15 teklik kıymet verildi. Kalitelerine göre gayrı çeltiklerin da fiyatları değişiyor. Bu yıl baldo çeltiğimiz de karışma dönümünden 650-700 kilo işaret alınıyor. 800-850 kilo bile Osmancık çeltiklerinden işaret alındığı bilgisi bize geliyor.”

Kayaç, Tarım Odası Başkanlığı yerine iki kurutma makinesiyle üreticilere bakım verdiklerini ifade etti.

“Tanrı herkese dane bereketi versin”

Çiftçilerden Tarık Karacabey üstelik hasattan mutlu olduklarını dile getirerek, tam üreticilere kolaylık diledi.

Enes Rençper, Nem’üstelik baldonun beraberinde ayrıksı çeşitlerin üstelik üretildiğini kaydederek, “Nem çeltik üstüne mebzul ayrımsız yere sahip, zamanla gelişiyor. Bölgemiz bulaşık tarıma çok makul.” dedi.

Murat Arka da “Hasat sezonumuz bütün maraba kardeşlerimize uz olsun, Cenabıhak herkese kuş yemi bereketi versin. Bu yıl ürün pir, memnunuz.” diyerek konuştu.

Share: