İzmir’de Evgin Serviste Tıpkısı Günde 973 Hastaya Bakan İki Doktordan Biri Kalp Krizi Geçirdi.

Olgun: ABDULLAH ÇELEBİ-Kamera: KERİM MISYON

İzmir Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi ivedili servisinde ayrımsız gecede 973 hastaya bakan iki doktordan biri olan Misyon Dalbaşı kalp aksesi geçirdi. Şekeri efdal çıktığından kendisine insülin uygulayan ancak yoğunluktan yağlık yemek yiyemediği üzere bayılan Dalbaşı, çetin bakıma kaldırılarak tedaviye alındı. İzmir Doktor Odası Başkanı Doktor Süleyman Kök ise Afiyet Bakanlığı’nın “5 dakikada ayrımsız hasta” bakmayı öngören randevu sistemine aksülamel gösterdi. Yurttaşlara davet yapan Üs, “Hastalarımızdan bindi bekliyoruz. Hekimin önüne gelip, 20 zaman esenlik hizmeti almak üzere birlikte olmaya çalışmalılar. Pestil ihtimal dahi o 20 an dışarıya çıkmamalıdır. Bu bir sivil itaatsizlik başlangıcı cins” dedi.

İzmir’in Buca ilçesindeki Seyfi Demirsoy Yetişek Araştırma Hastanesi ivedi servisinde vazifeli 53 yaşındaki Doktor Misyon Dalbaşı, sabık cuma haset görevi başındayken saat 4.25’te kendisini kaybederek kalp aksesi geçirdi. Dalbaşı, acil serviste görevli benzeri apayrı doktor ile birlikte rahatsızlandığı anne kadar 973 hastaya baktı.

Şeker hastası olan Dalbaşı, gösterişli mesaisinde kendisini ateş hissedince şekerinin yükseldiğini tespit etti. Kendisine insülin uyguladığı amacıyla gelişmemiş süre içerisinde aşındırmak yemesi müstelzim Dalbaşı, yoğunluktan buna fırsat bulamadı, nefes şekeri normalin altına beyin dahi kendisini kaybederek bayıldı. İlk müdahaleyi hekim arkadaşının yaptığı Dalbaşı’nın kalp krizi geçirdiği belirlendi. Dalbaşı, İzmir Atatürk Yetişek ve Araştırı Hastanesi’hangi atıf edilerek kilolu bakıma alındı.

“DAMARLARINDA DARLIK TESPİT EDİLDİ”

ZÜMRÜDÜANKA Veri Ajansı’na mütekellim İzmir Otacı Odası Başkanı Süleyman Cins, hekim Uğur Dalbaşı’nın durumu ile ait bilgi vererek şunları söyledi:

“Şu anda durumu metin, az çok ongun. Olay birçok yönüyle elim. Hekim arkadaşımız o aktarılma acil serviste ikinci tıpkı bacanak ile gelişigüzel 1000’e mail sayrı görmüş. Bu tıpkı- aynı buçuk dakikaya kadar inen bire bir buut. Elan o günün nöbeti nakıs. Kat sonundaki cirim kısaca bin 300’lere varır. Doktor arkadaşımızın diyabet var. Kendini ongun hissetmiyor. Şekerinin faziletli olduğunu belirleme ediyor. İnsülin yapıyor, budamak üzere. İnsülin yaptıktan güdük bir müddet sonradan yemek yemesi gerekiyor. Bu yemeği yiyemiyor. Sebep? Yoğunluktan. İnsanlar kuyrukta bekliyor. Beklemekten sıkılmışlar, itirazlar, gerginlikler var. Kuyruğu yok etmek amacıyla çalışmaya devam etmek zorunda kalıyor. Bati ayrımsız resim ortaya çıkıyor. Arkadaşımız kendisini kaybediyor. Koroner kalp problemi olduğu saptanıyor. Anjiyo yapılıyor. Damarlarında daraşlık belirleme ediliyor. Kilolu bakıma makbuz. Şu an durumu stabil.

“BU SİSTEM ARTIK TIKANMIŞTIR”

Evgin serviste iki doktor iş henüz natamam. 1000’e andıran marazlı bakıyorlar. Bu haddinden fazla aheste durumdur. İkinci yoğun olan ise doktor kemirmek araç antlaşma bulamıyor. Zaman almadan, tuvalete gitmeden, kemirmek yiyemeden tutkun bakmaya zorlanan tıpkısı esenlik personeli var. Bu hekim ve hastalar üzere insanca değil. Günde 1000 rahatsız bakmış hekimin önüne 1001’inci sökel namına gittiğinizde ne bekleyebilirsiniz ki. Bu hep artık tıkanmıştır. Bu cümle daha çok çalışmıyor. Şunu söyleyebilirim, hekimlerin haddinden fazla önemli kısmı, bu yarıdan aşkın gibi, tınlamalı antidepresan kullanıyor. Bu tükenme sendromu dediğimiz sürecin bire bir belirtisidir. Keyif sistemini sırf yeniden ele alıp düzeltmeliyiz. Bu böyle gitmez.

“ILK HASTALAR İTİRAZ ETMELİ”

Keyif Bakanlığı’nın “5 dakikada bire bir tutkun” bakılmasını öngören randevu sistemini eleştiren ve yurttaşlara çağrı fail Ana, sözlerini şöyle tamamladı:

“Hastalarımız 5 zaman içerisinde gerçekte esas tıpkısı sağlık hizmeti almıyor. Hakeza tıpkısı özdek gibi değil. Bunun arsıulusal standardı, arsıulusal kuruluşların önerisi en az 20 dakikadır. Dolayıyla tığ burada toplumumuzdan, hastalarımızdan, halkımızdan destek bekliyoruz. Hangi yapılabilir? Hekimin önüne gelip, 20 zaman afiyet hizmeti almak üzere hekimle birlikte olmaya çalışılmalıdır. Belki üstelik o 20 an dışarıya çıkmamalıdır. Bu benzeri sivil itaatsizlik başlangıcı gibi. Halkımızın bu konuda hekimlere, esenlik çalışanlarına ve hekim örgütlerine bindi olması, sesini yükseltmesi gerekir. Bu hep fakat bu şekilde yeniden düzenlenebilir. 5 dakikaya öncelikli namına hastalarımızın itiraz etmesi geçişsiz. Toplanıp hastanenin önüne ‘Biz 5 dakikada bir tetebbu istemiyoruz, bunun uluslararası standardı 20 dakikadır. 20 dakikadan bir iki müddet ayrılmamalıdır’ diyerek gürültülü vermeleri gerektiği kanaatindeyim.”

Share: