Hatay’da depremzedeler üzere dev kazanlarda Özbek pilavı pişiriliyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay’ın İskenderun ilçesine mevrut fahri Özbekistanlı şeflerin pişirdiği Özbek pilavı ile yemekler afetzedelere dağıtılıyor.

Yurt içi ve mikro dışından sivil cemiyet kuruluşları, depremlerden etkilenen bölgelerde yaraları bürümek için insanca müzaheret çalışmalarına bitmeme ediyor.

Depremlerin arkası sıra ikinci dolaşma 50 gönüllüsüyle Hatay’a gelen Özbekistan Kültür, Araştırma ve El Birliği Derneği, bölgedeki arama istirdat ekiplerine arkalama etti.

Çok sayıda insancasına arkalama malzemesini gerekseme sahiplerine dağıtan gönüllüler, İHH İnsani Yardım Vakfının koordinesinde, İskenderun’da oluşturdukları mutfakta depremzedeler üzere kemirmek hazırlıyor.

Dev kazanlarda, özellikle Özbek pilavı tutmak amacıyla günlük 16 bin nefis yemek oldurmak için sabahın er saatlerinde kolları sıvayan Özbek aşçılar, bunları gönüllüler aracılığıyla İskenderun, Kırıkhan ve Antakya’üstelik depremzedelere ulaştırıyor.

“Çadırlara gidiyoruz”

Ekibin koordinatörü Azizbey Mukhammediev, AA muhabirine, 6 Şubat’taki depremleri öğrendikleri andan itibaren hazırlıklarını yaparak yola koyulup bölgeye ulaştıklarını söyledi.

Gönüllülerden 20 kişinin kontrol istirdat faaliyetlerinde saha aldığını aktaran Mukhammediev, kendilerinin de gıda ve insancasına yardım çalışmaları gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Mukhammediev, kontrol kurtarma ekiplerinin, çalışmaların tamamlanmasının ardından bölgeden ayrıldığını, aşçıların ise yaraları iletilmek namına çalışmaya devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Tığ normalde 1500 kişiye aşındırmak dağıtacağız, diye niteleyerek geldik amma burada ihtiyacın fazla olduğunu görünce kapasiteyi artırdık. Antakya ve çevresine 10 bin kişilik yemek götürüyoruz, burada de 6 bin yabanlık aşındırmak ulaştırıyoruz. Çadırlara gidiyoruz. Genelde Özbek pilavı yapıyoruz, bunun üzere benzeri tencereye 50 kilogram cilt atıyoruz. Bunun üstüne havuç atıyoruz. Özbekistan’dan mevrut yeregeçen var, onu ve basmati pirincini kullanıyoruz. Şu anda 5 aşçımız, 15 yardımcımız var. 10 birey üstelik dağıtımları yapıyor.”

Yemekleri çoğaltmak için okkalı himmet harcadıklarını anlatan Mukhammediev, ramazan ayına kadar çalışmalara devam etmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

Share: