ESKİŞEHİR – İleri sürüş eğitimli cankurtaran ekipleri sayı farkı 4 dakikada vakaya ulaşıyor

Eskişehir Cankurtaran Servisinin encam sürüş tekniğine erbap 681 personeli, bakım verdikleri 69 cankurtaran ve 41 istasyonla vakalara kısa sürede ulaşıyor.

Hekim, paramedik ve müstacel tıp teknisyenlerinin (ATT) fariza yaptığı İl Ambulans Servisinde, çoğunluğu paramedik ve ATT’lerden oluşan personel ambulanslarda sürücü koltuğuna oturuyor.

Her çağ onlarca çorlu ve hastaların yardımına koşan grup, kumanda taharri merkezindeki danışman hekimin teşhisi doğrultusunda hastaları sunu uygun hastaneye naklediyor.

Güvenli ve ati sürüş teknikleri üzerine eğitimli esenlik ekipleri, ihbarı aldıktan sonra 90 saniyede istasyondan çıkarak hastalara ulaşmaya çalışıyor.

AA ekibi bile müstacel afiyet görevlilerinin bir günce mesaide yaşadıklarını görüntüledi.

Vakalarla ilişkin yapılan işlemler

İl Cankurtaran Servisi Başhekimi Dr. Ege Görkem Pala, AA muhabirine, sene bitmeden istasyon sayılarını 41’den 43’e çıkaracaklarını söyledi.

İlçeler dahil Eskişehir’in tamamına bakım verdiklerini anlatan Yaygı, şöyle konuştu:

“90 saniye zarfında istasyonlardan çıkış belgesi yaparak vakalara sayı farkı 4-4,5 dakikada ulaşıyoruz. 112 Acil Davet Merkezi üzerinden yardıma ihtiyacı olan vatandaşımız arıyor. Davet kamera personellerimiz vatandaşımızın çağrısını karşılıyor. Danışman doktor arkadaşımız hastanın durumunu değerlendirerek yer uygun ve yakın ekibimizi vakaya yönlendiriyor. Parçalanmamış ekiplerimizde ‘akıllı ambulans’ sistemine eş tabletler var. Vakaya dayalı bilgiler ile adres, tablet üzerinden ekibimize gönderiliyor. Ekibimiz vakaya ulaşarak hastayı alıyor ve komuta kontrol merkezinin akıllıca gördüğü hastaneye naklini gerçekleştiriyor.”

Görüngü yerinden hastaneye ortalama 8 dakikada gidiyorlar

Dr. Yaygı, ağırlıklı yerine medikal vakalarla karşılaştıklarını dile getirerek, adli olaylarla üstelik ilgilendiklerini belirtti.

Bünyelerindeki 69 ambulansın tamamının ikinci derece ağırbaşlı hizmet üniteleriyle ayrımsız donanıma eş olduğunu vurgulayan Pala, hastaların, olay yerinden hastaneye sayı farkı 8 dakikada ulaştırıldığı bilgisini verdi.

İl Ambulans Servisi’nde 11 yıldır sürücü ATT yerine görev eden Ömer Fert Özkan bile bazen sürücülerin, hele yaz aylarında klima ve saz sesi dolayısıyla cankurtaran sirenini duymadığını kaydetti.

Ekip sorumlusu paramedik Muhammed Kıymetiharbiye Özdemir da ambulansta hastalara en üst tıbbi seviyeye büyüklüğünde engelleme edebildiklerini anlattı.

ATT Kraliçe Incitici ise bölgelerinde günde sayı farkı 13 vakaya ulaştıklarını anlatım etti.

Share: