Amik Ovası’nda hasadı süren pamuktan faziletkâr rekolte beklentisi

Fazlalaşan topraklara eş Amik Ovası’nda hasadına başlanan pamukta bu sene 240 bin ton rekolte hedefleniyor.

Bu yıl verimi ve kalitesi efdal oranda küsurat pamuk, üreticisinin yüzünü güldürdü.

İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, AA muhabirine, Türkiye’birlikte iğ üretiminin yüzde 88’inin Şanlıurfa, Diyarbakır, Görgülü, Hatay, Adana ve İzmir’dahi gerçekleştirildiğini söyledi.

Türkiye’de pamuk üretiminde Hatay’ın yüzde 10’luk bire bir paya sahip olduğunu aktaran Çolakoğlu, bu yıl iklim şartlarının yarar gitmesinin pamuktaki verimi üstelik artırdığını belirtti.

Çolakoğlu, iğ üretiminin bundan sonra Amik Ovası’nda toprakları mevcut Kırıkhan, Etki, Kıran, Reyhanlı, Kumsal, Antakya ve Altınözü ilçelerinde yapıldığını dile getirdi.

“İklim şartlarının mebzul gitmesi verimi bile artırdı”

Ülkenin ciddi ürünlerinden pamuğun hasadının bitmeme ettiğini vurgulayan Çolakoğlu, şöyle konuştu:

“İlimizdeki pamuk bu yıl haddinden fazla mübarek. 2021’üstelik 389 bin dekar alanda 200 bin titrem tıpkı cehre üretimimiz vardı. Bu yıl 240 bin dekar alanda iğ ekimi yapıldı. Buradan birlikte beklediğimiz rekolte 240 bin ton civarındadır. Pamuğun bu yıl verimi çok bol. İklim şartlarının gür gitmesi verimi dahi artırırdı. Bu bile çiftçimizin yüzünü güldürüyor.”

Çolakoğlu, Hatay’de cehre hasadının yüzde 80’inin makinelerle, et kafalı kalanının ise elle hasat edildiğini dile getirdi.

Pamuğun henüz bilahare toprak genelindeki 76 çırçır fabrikasına gönderildiğini nâkil Çolakoğlu, üreticinin pamukları artık iplik fabrikalarına sattığını söyledi.

Defne Kültür Odası Başkanı ve bir zamanda pamuk üreticisi Sedat Duran birlikte tahminî 1000 dönüme pamuk ekimi yaptığını belirtti.

Bu sene pamuğun verimliliği ve kalitesi açısından güzeşte sezona bakarak daha gür bire bir dönem geçirdiklerini anlatan Duran, şunları kaydetti:

“Sabık yıl pamukta dönümüne 500-550 kilogram beyninde ürün alıyorduk. Bu sene 600-650 kilogramları bulmasını bekliyoruz. Sezonluk olarak yağmurların eskiden yağması ve albeni sıcaklıklarının üstelik gür gitmesinden ufuk verimde yaklaşık yüzde 15 artış sağladık.”



Share: