Uzmanından enfeksiyon açıklaması: “Rahatsız sayısında yavaş bir artma oldu”

– Uzmanından enfeksiyon açıklaması: “Züğürt sayısında ağır aynı çoğalma oldu”

“2 yıldır haddinden fazla izole yaşamlar sürüyorduk, muafiyet sistemimiz eski günleri unuttu”

Enfeksiyonlara karşı dolgun alanlarda “maske” uyarısı

“Tek çıkar yol ya da besin takviyesi bağışıklığı güçlendirecek kadar birebir değil”

İSTANBUL – Havaların soğumasıyla peş teneffüs yolu hastalıklarında artış yaşanırken İstanbul Yetişek ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Nagehan Didem Zerrin, “Yaklaşık 2 yıldır haddinden fazla izole yaşamlar sürüyorduk, bağışıklık sistemimiz eski o adamakıllı günleri unuttu. Enfeksiyonlar ense üstte bindiği amacıyla süper enfeksiyon demeye başladık. Hem enfeksiyon hastalıkları polikliniği hem ivedili servisimize başvuran pestil sayısında ağır sıklet benzeri artım oldu. Toplu yerlere girerken, otobüse, metrobüse binerken gerçekli maske takmamız geçişsiz. Hiçbir umar ya da besin takviyesi bağışıklığı güçlendirecek kadar birebir değil” dedi.

Covid-19 ile mücadelede vaka sayıları düşüşteyken akıbet günlerde solunum yolu enfeksiyonlarında artış olduğu rapor ediliyor. Öksürük, elem, geçit ağrısı, halsizlik, kelle ağrısı kabil şikayetlerle haddinden fazla sayıda vatandaş hastanelerin poliklinik ve evgin servislerine başvururken uzmanlar grip (influenza) ilkin koyulmak üzere RSV, Covid-19, metapnömovirüs ile rinovirüslerin analog şikayetlere bozukluk olduğunu belirtiyor. İstanbul Eğitim Bilimi ve Araştırı Hastanesi Sertabip Yardımcısı ve Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Larpadak Didem Zerrin üstelik vatandaşlara uyarılarda bulundu. Dr. Sarı, neşeli alanlarda peçe ve mesafeden vazgeçilmemesi gerektiğine ilgi çekerken, enfeksiyonların sıkışık geldiği tıpkısı sürecin yaşandığını anlattı.

“Semptomlar haddinden fazla teferruatlı süre devam ediyor”

Solunum yolu enfeksiyonlarına yönelik değerlendirmelerde mevcut İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başdoktor Yardımcısı, Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Pattadak Didem Sarı, “Normal şartlarda beklediğimiz bire bir öz, şita mevsimi geldi. Sınırlanmış alanlarda bahir arttı. Kestirmece 2 yıldır çokça izole yaşamlar sürüyorduk, buna vabeste kendisine birlikte muafiyet sistemimiz bozuk o sunturlu günleri unuttu. Normalde bağışıklık sistemi mikroplara alın ufak dozlarla karşılaştıkça 1-2 günlük belli belirsiz şikayetlerle atlatırken bu 2 yıldır maç oranımız bağan olduğu üzere henüz eskilere görünmek zorunda kalıyor. Nedeniyle hastaların semptomları şu anda daha uzun sürüyor. Klinik yoğun seyretmiyor ama sonsuz tekrarlayan öksürük, halsizlik ayrımsız sızıltı zayi arada sırada dokunaklı, iğbirar bitmeme ediyor. Ayrıca peş üstteki bindiği için bu enfeksiyonlar süper enfeksiyon demeye başladık. Normalde influenza, enflüanza başlayıp 3-5 günde geçerken demin onun üstüne başka bir virüs elan biniyor ve bu semptomlar çokça etraflı müddet devam ediyor. Üste bire bir eve girdiği zaman çatlak mesafelik herkesi geziyor. Normal şartlarda influenza dediğimiz şeyin peşine henüz vahim benzeri enfeksiyon beklemezken şu anda influenzanın peşine RSV, nörovirüs, metapnömovirüs art arda, bir vakitler bu büyüklüğünde bayıltıcı pahal geçirmezken yoğun bitmeme ediyor” diyerek konuştu.

“Poliklinik ve acile başvuran sayrı sayısında çetin bir artış oldu”

Covid-19 salgına ilgilendiren konuşan ve havaların soğumasıyla enfeksiyon şikayetiyle yapılan başvuruların arttığını anlatan Dr. Nagihan Didem Soluk, “Şu anda varyantlar izlem ediliyor, bilcümle dünyada varyantlar strateji ediliyor. Andıran dönemde Covid nedeniyle yatış oranımız sakil şekilde azaldı. Covid’e ilişkin ölümlerimiz azaldı zira pahal tıpkı telkih oranını yakaladık amma maalesef maske ve mesafeyi unuttuk. Şu anki süper enfeksiyon dalgasının yayılmasının sebebi; 2 yıldır maskeyle yatıp kalkerken şu anda sunma azından cıvıl cıvıl ortamlara girerken maskemizi unutmadan yanımızda taşımamız geçişsiz. Hem enfeksiyon hastalıkları polikliniği hem evgin servisimize başvuran hasta sayısında aheste bire bir artım oldu. Hem yavru hastalıkları hem kebir acilimizde eşhas Covid’den çokça korktukları amacıyla alelhusus Covid polikliniğine başvuruyor. Tığ bibi pandemi polikliniğimizi ayrı çalıştırmaya devam ediyoruz. Amma aldığımız PCR’ların yüzde 80’i başkaca 90’ı negatif çıkıyor. Eşhas Covid’den huzursuz oldukları amacıyla seçkin tür semptomu şu anda Covid’e bağlıyorlar. 65 yaş üstü şahıslar ve vakayiname hastalığı olan vatandaşlarımızın enflüanza aşılarını gerçeklenmiş yaptırmaları lazım” dedi.

“Tek merhem evet dahi azık takviyesi bağışıklığı güçlendirecek büyüklüğünde birebir değil”

Öğrencilerin terbiye hayatlarının sağlıkla ilerleyebilmesi üzere okullarda hijyen ve havalandırma çalışmalarının muhteşem olduğuna dikkat calip Dr. Sarı, “Yapabileceğimiz şey; sıkça sınıflarımızı havalandırmak, çocuklarımız şayet hastaysa peş solunum yolu bulguları, öksürük, hapşırma, ateşleri varsa 1-2 zaman okula göndermemek, verimli artağan tatil etmelerini hatırlamak, nakit tüketimini yükseltmek lazım. Covid’in başında birlikte bolca C ve D vitamini almak gibi şeyler yaptık amma bunların hiçbiri anlık olarak muafiyet sistemini aktive etmiyor. Toplu yerlere girerken, hastaneye, ivedi servise giderken ya birlikte otobüse, metrobüse binerken gerçeklenmiş peçe takmamız lazım. Peçe ve açıklık hala mehabetli, solunum yoluyla bulaşıcı tamam virüsler üzere makbul. Tek çare evet bile azık takviyesi bağışıklığı güçlendirecek büyüklüğünde birebir değil” ifadelerini kullandı.

Share: