1,5 milyon yıpranmamış HIV vakası dünyayı yıldırma ediyor

– 1,5 milyon yeni HIV vakası dünyayı yıldırma ediyor

Pandemi sonrasında HIV Virüsü vakalarındaki artış yaşandı

İSTANBUL – Bugüne kadar 40 milyon kişinin ölümüne faktör olan AIDS ile ilgilendiren farkındalığı arttırmak hesabına 1 Antrakt Dünya AIDS gününe hususi açıklamalarda kâin Prof. Dr. Övünme Şerefhanoğlu, 2021 yılında 650 bin kişinin HIV münasebetli emraz zımnında öldüğünü ve bir sene ortamında 1,5 milyon kişinin henüz HIV virüsünü kaptığını dile getirdi.

Dünya genelinde 40 milyon kişinin bugüne kadar ölümüne amil olan AIDS ile ilgili farkındalığı yükseltmek namına 1 Çatlak acun gelinde “AIDS Günü” yerine anılıyor. Pandemi sonrasında DSÖ verilerine bakarak gelen AIDS-HIV enfeksiyonu vakalarında artma yaşandığına dair uyarılarda mevcut Altınbaş Üniversitesi Tababet Fakültesi Öğretim Üyesi, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Övünme Şerefhanoğlu, 2021 yılında 650 bin kişinin HIV ilişkili hastalıklar zımnında öldüğünü ve benzeri yıl ortamında kısaca 1,5 milyon kişinin henüz HIV virüsünü kaptığını dile getirdi.

“Türkiye’de birlikte format endişe verici”

günümüzde dünyada toplam kısaca 38,4 milyon kişinin HIV zait olduğuna dikkat çekici Prof. Dr. Kıvanma Şerefhanoğlu, “Bunların çoğunun Afrika kıtasında olduğunu belirterek, “Ülkemizde ise vakaların bildirilmeye başlandığı 1985 yılından 2021 yılına büyüklüğünde toplanmış yaklaşık 33.000 HIV zait hayat tespit edildi. 2021 yılında 3000 eskimemiş fenomen belirlendi. Afiyet Bakanlığının verilerine bakarak ülkemizde hastalık trendindeki çoğalma bulut donör” dedi. İlaç tedavisinin uygulanabilir olmasına karşın virüsün vücuttan ağız ağıza atılamadığının üstelik altını çizen Prof. Dr. Iftihar Şerefhanoğlu, bildirme bol tedavinin virüsle hiç angajman etmemek olduğunu belirtti.

HIV Enfeksiyonun ati safhası, AIDS

Prof. Dr. Övünme Şerefhanoğlu, Türkçe açılımının herif immunyetmezlik virüsü olan HIV üzerine bilinmesi gerekenleri şöyle anlattı, “Muafiyet sistemini zayıflatan HIV virüsü, mütenevvi enfeksiyonlara, kanserlere ve romatizmal hastalıklara bozukluk peki. HIV virüsü vücuda girdikten sonra yavaş yavaş, bağışıklık sistemini kombinasyon eden ve düzenleyen en mefret hücreleri, CD4 hücrelerinin sayısının azalmasına sebep tamam. Tedavi edilmediği takdirde, yıllar ortamında muafiyet sistemini müstakbel derecede bozar. Enfeksiyonun gelecek safhası olan AIDS yani Edinilmiş Muafiyet Yetersizliği Sendromu namına adlandırılan safiha meydana dirimlik” dedi.

“Enfeksiyonun evreleri kişiye bakarak tahavvül gösteriyor”

HIV enfeksiyonunda belirtilerin enfeksiyonun evresine göre değiştiğine değinen Prof. Dr. Kıvanma Şerefhanoğlu, virüsün vücuda girmesinden sonradan önce biraz hafta içinde tek belirti olmayabileceği kabilinden biberli, çıban ağrısı, cilt döküntüsü, geçit ağrısı grip belirtilerinin kafa gösterebileceğine meni etti. Şerefhanoğlu antrparantez hastalığın, etraflı yıllar belirtisiz seyredebildiğini ancak, tedavi edilmediği takdirde encam evrelerde ak kan bezlerinde şişme, kilo kaybı, keder, edim, mütenevvi kanserler, keskin enfeksiyonlar ile seyrederek ölüme neden olduğunu söyledi.

Bulaş yollarına dikkat, temel sütünden bebeğe geçiyor

Prof. Dr. Iftihar Şerefhanoğlu HIV’in nefes, emzirme, semizlik ve vajinal sıvılara angajman ile bulaştığını hatırlatarak, örneğin enfeksiyonu taşıyan bireyin kanıyla bağlantı etmiş enjektörün batması, kanın kişilerin ayn veya ağzına teması ile bulaşabileceğini dile getirdi. Kanın kuvvetli cilde teması ile enfeksiyonun bulaşmayacağını tamlayan Prof. Dr. Şerefhanoğlu ancak HIV zait annenin sütünden emzirme ile bebeğine bulaşabileceğine ilgi çekti. Günümüzde virüsün genişlik sık seksüel kere ile bulaştığını söyleyen Şerefhanoğlu, “Hamilelik sırasında anneden rahim içindeki fetüse virüs geçebilir” diye niteleyerek bilgi verdi.

“Piercing ve darp yaptırırken sterilizasyona özen edin”

Şerefhanoğlu, korunmasız eşeysel ilişkinin yanında HIV virüsünün bulaşması üzere riskli eylemleri ise şu şekilde sıraladı:

– Ortak enjektör kullanılması

– Çorak sıfır malzemelerle yapılan piercing, dövme

– Sağlık çalışanlarında kaymakamlık ile enjektör batması

– Klamidya, bel soğukluğu kabilinden türlü tensel yolla bulaşıcı enfeksiyonların varlığı

“Günce görgüsüz olaylar ile HIV virüsü bulaşmaz”

Şerefhanoğlu, bulaş yollarını inanmak büyüklüğünde risk taşımayan günce yalın kat davranışları birlikte öğrenmenin topluluk sağlığı açısından rahatlatıcı olduğunu belirttiği açıklasına şöyle bitmeme etti:

“Örneğin; yanak yahut dudaktan öpüşmek, veda etmek, bire bir efe yemek, ortak tuvalet banyoyu bürümek, maç beğenmek, ayrımsız kalemi yahut bilgisayarı yutmak, tıpkı odada veya sırada oturmak, benzeri tişörtü germek üzere eylemler ile virüs bulaşmaz. Bire Bir farklı mehabetli konu ise, HIV virüsüne çalışkan tedaviyi alan (antiretroviral otama-DAL) ve virüsü baskılanmış şahıslar eşeysel aksata ile virüsü bulaştırmaz. HIV virüsünün bulaşmasını çalmak amacıyla seksüel ilişkide kötü kullanılması yiyecek ve önemlidir.”

“Zaman testleri ile canlandırma ediliyor”

HIV enfeksiyonun teşhisinde arz sık antikor testlerinin kullanıldığını belirten Şerefhanoğlu, virüsün vücuda girmesinden sonraları 1 ay ortamında genellikle antikorların oluştuğunu hikâye. Ancak tespit edilememesi halinde testin 3 kamer bilahare tekrarlanması gerektiğini vurguladığını hatırlatan Şerefhanoğlu, antikor testi zait olan bireylerin teşhisin kesinleşmesi üzere çeşitli tasdik testlerinin yapılması gerektiğini rapor etti. Şerefhanoğlu, “Ahali sağlığı müdürlüklerince yapılan teyit testinin fazlalık gelmesi sonrasında emanet HIV pozitif tanısını almış evet” dedi.

“İlaç tedavisi uygulanıyor ancak virüs vücuttan tamamen atılamıyor”

Şerefhanoğlu, antiretroviral ilaçlar ile HIV hastalığının tedavisinin yönetilebildiğini fakat HIV virüsünü vücuttan tamamen atamadığının altını çizdi. Bu ilaçların ancak bağışıklık sisteminin bozulmasını engellediğini ve iyileşmesini sağladığını kaydeden Şerefhanoğlu, günümüzde bu enfeksiyonun tedavisinde ilaçların çokça aktif olduğunu söyleyerek, “Efrat çıkar yol tedavilerine zenginlik boyu devam ettikleri takdirde dimdik ve nitelikli alışılagelen aynı variyet sürerler. Bu tedaviler ile HIV bundan sonra şeker hastalığı gerilim kabilinden kronik bire bir çor halini aldı. Şanlı olan hastalığın ilerlemeden canlandırma edilmesi ve tedavinin uyumlu olarak devam ettirilmesi” şeklinde konuştu.

Share: