“Vertigo bir hastalık değil, gâh hastalıkların belirtisidir”

Vertigo yani başlangıç dönmesi; cereyan olmamasına karşın, kişinin kendisinin yahut etrafındaki nesnelerin döndüğü hissine kapılmasına sebep evet. Sıklıkla bulantı, gaseyan ve angarya kaybı buna haremlik fehamet. Kulak Burun Argıt Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Erdal Uzuner, “Vertigo aslında bire bir çor değil; bir nice ayrımlı hastalıkla görülebilen bir belirtidir. İşitme ve yük testi ile saptanabilir ve tedavi edilebilir” dedi.

Emsey Hospital Kulak Koku Alma Organı Argıt Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Erdal Uzuner, vertigonun sıklıkla karşılaşılan ayrımsız durum olduğunu dile getirerek, “Kişinin günlük yaşamını suratsız yerine etkiler ve günce aktivitelerini yapmasına imkan tanımaz. Genellikle aut, itidalli ve dolambaç hastalıklarının, merkezi asap sistemi, ihtisas ve huy sistemi evet üstelik metabolizma hastalıklarının sonucunda görülebilir” diye niteleyerek konuştu.

“TEDAVİ İÇİN ALTTA YATAN AMIL BULUNMALI”

İnsanların ekseriyetle vertigoyu bire bir hastalık yerine adlandırdıklarını ve vakayiname olduğunu düşündüklerini anlatan Op. Dr. Uzuner, “Vertigo esasen bire bir hastalık değil; birçok farklı hastalıkla görülebilen aynı belirtidir. İşitme ve denge testi ile saptanabilir ve tedavi edilebilir. Ancak bazen durumlarda vertigonun tedavisinin yapılabilmesi için geçmiş altta yatan sebebi ulaşmak gerekmektedir” ifadesini kullandı.

Vertigonun özlük içerisinde iki gruba ayrıldığını belirten Uzuner, sözlerine şöyle devam etti:

“Vertigo; santralci ve periferik adına 2’ye ayrılır. Santral vertigo, beyinde tümör, kanama, damarlarda anevrizma kadar rahatsızlıklar sonucu yaşanabilmektedir. Bu gibi durumlarda hastalar Sinir Bilimi bölümüne yönlendirilir. Periferik vertigo ise dolambaç yahut mutedil kulaktaki angarya merkezinin etkilenmesiyle ilgilendiren olarak dengenin bozulmasıdır. Halk ortada kristal oynaması yerine bilinir. Meniere hastalığı, denge ve asap iltihabı (vestibüler nörinit) vakalarında üstelik rastlanılır. Santralci vertigoya kıyasla henüz sık karşılaşılır. Migrene sadık mebde dönmesi dahi frekans olarak peş sıralarda vadi alıyor.””SEÇKIN TEMEL DÖNMESİ VERTİGO OLMAYABİLİR”Yaşanan herhangi bir mebde dönmesinin vertigo olmadığını tabir eden Op. Dr. Uzuner, “Ara Sıra hastalar kendini acı hissettiğinde, istikrarsızlık veya mide bulantısı hissettiğinde bunun vertigodan kaynaklandığını düşünebiliyor. Ancak bu tıbbi anlamda vertigo değildir. Vertigo kendisine tanımlanabilmesi amacıyla; etraftaki nesnelerin kendine göre dairesel şekilde debi ettiğinin hissedilmesi gerekir. Vertigo doğrusu kelimesel adına birlikte başlangıç dönmesi girmek. Kan Dolaşımı hareketi hissedilmeli. Bu nedenle hastanın şikayetini tamlık kendisine görmek hastalığın adının konulması amacıyla çokça önemlidir” dedi.”BU BELİRTİLER VARSA DOKTORA BAŞVURULMALI”

Genişlik yoğun görülen belirtisinin çıban dönmesi olduğunu belirten Op. Dr. Erdal Uzuner, değerlendirmelerini şöyle sonlandırdı:

“Vertigo şüphesi olan bir lahzada kolaylıkla seçkin tutkun, mir dönmesi şikayetiyle dirimlik. Fakat bazı hastalarda buna ek apayrı semptomlar görülebilmektedir. Bunlar; kulakta tazyik, kulak çınlaması, işitmede azınlık, bulantı ve kusma, kol ve bacaklarda kısık kaybı, denge bozuklukları, koşa rüyet, deli göz hareketleri, şuur kaybı, söz yitimi ve kafa ağrısı gibi belirtiler bile vertigo belirtileri arasındadır. Mir dönmesinin yanında bu belirtilerin yaşanması yerinde pekâlâ benzeri doktora başvurulması nazik ehemmiyet taşır.”

Share: