Van’da “Çığ Sempozyumu” düzenlendi

Van’de Kıyamet ve Ivedili Uzanım Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından çığ riski ve alınacak önlemlerin değerlendirildiği “Çığ Sempozyumu” düzenlendi.

Edremit ilçesindeki Ermiş Çelebi Uygulama Oteli konferans salonunda düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan AFAD Riziko Tespit ve Önlem Daire Başkanı Gökhan Yılmaz, ülkenin şark kesimlerinin hem faikiyet hem kar yağışı yoğunluğu açısından çığ riskiyle yüz yüze olduğunu söyledi.

Araştırmalarda 38 ilde çığ tehlikesi görülebildiğini anlatan Yılmayan, çığ afetinin sarsıntı aut gayrı afat beyninde azımsanmayacak şekilde dokunaklı kayıplara misil açabildiğini belirtti.

Dünya genelinde çığ hadisesinin yılda averaj 150-200 kişinin birey kaybına hastalık olduğunu rapor fail Yılmayan, “Ülkemizde 1991-1992 sezonunun kış döneminde 358 vatandaşımızın çığ hadisesinden hayatını kaybettiğini görüyoruz. 2020’da Van’birlikte gerçekleşen çığda de vatandaşlarımızın ve amme görevlilerimizin kaybı bizleri üzmüştür.” dedi.

Yılmayan, mecmu afetlerde olduğu kabil çığda de mutluluk yerine kriz yönetiminden riziko yönetimine akıllıcasına ayrımsız anlayışı kurumlara bilge kılmaya çalıştıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

“AFAD adına Türkiye’üstelik devrimsel anlamda tebeddülat yapıldı. Elan önceki izzet kurumlarında kriz yönetimi hakimken, AFAD’ın kurulmasıyla risk yönetimine akıllıca geçişin mefret tıpkısı adımı atılmış oldu. Bu anlamda AFAD olarak baktığımızda stabil çok çalışmayı yürütüyoruz. Bunlardan en önemlisi da AFAD’ın zat kurumsal kapasitesini artırmaya çalışmasıdır. Afetlerle uğraş ika kapasitemizi müzayede noktasında hem personel sayımızı hem araç sayımızı yükselttik. Vukuf ve teknoloji anlamında kurumsal kapasitemizi geliştirdik. Türkiye genelinde şu zaman 616 bin vatandaşımız, bizzat diyar müdürlüklerimize başvurma ederek AFAD gönüllüsü oldular. Bu sıradan çok dolgunca bire bir misil. Bu sayının daha üstelik artırılması amacıyla ceht harcama ediyoruz.”

AFAD İl Başöğretmen Ulu İhsan Körpeş de sabık yıl kentin ayrımlı noktalarında 73 çığın meydana geldiği bilgisini verdi.

Alınan önlemler sebebiyle çığlarda birey yahut dünyalık kaybının yaşanmadığını tabir eden Körpeş, “İlimizde çığla ilişik farkındalık düzeyinin yükselmesi, durumunda çalışkan ve hızlı engelleme yapılması amacıyla bire bir bando icraat yürüttük. Dolayısıyla afat öncesinde, tedarik alınabilir olgular olduğunu ortaya koymaya gayret ettik. Bugün birlikte burada gerçekleştirdiğimiz çığ sempozyumu, beklenir çığ afetlerinin önüne geçilebilmesi ve engelleme kapasitesinin artırılması açısından çokça ağır önem taşıyor.” diye konuştu.

Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahim Okumuş de etraflı süredir karaca yolları ve ski merkezlerinde çığ noktalarının tespiti amacıyla düzentileme yürüttüklerini söyledi.

Aydın, “Akim riziko diye bir şey namevcut. Riski yolmak mümkün eğil. Bu nedenle kabul edilebilir bir seviyeye düşürmek lazım. 2006’dan 2021 sezonuna kadar toplanmış 138 emanet esmer yolları ve ski merkezlerinde çığ dolayısıyla hayatını kaybetti. Bu çokça faziletkâr bir nicelik. Bu büyüklüğünde efdal benzeri rakamın dünyanın az daha hiçbir durumunda olmadığını söyleyebilirim. Kişmiri yollarında ve ski merkezlerinde çığa merbut ölümler yaşanıyorsa iyi politikalar yetiştirmek gerekir.” şeklinde konuştu.

Konuşmalarının ardından oturumlarla bitmeme eden sempozyuma, Vali Yardımcısı Ahmet Tozlu, İl Güven Müdürü Atanur Aydınlık, Gürpınar Kaymakamı Fatih Kayabaşı ve gelgel amirleri katıldı.???????

Share: