Uzmanından “ruh deliği” hastalığı ilerleyen yaşlarda dahi ortaya çıkabilir uyarısı

Düzce Üniversitesi (DÜ) Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Osman Kayapınar, ahali dilinde “his deliği” olarak bilinen Atriyal Septal Defekt (ASD) rahatsızlığının genellikle doğuştan mevrut ihtisas hastalıkları ortada yer aldığını ancak ilerleyen yaşlarda bile ortaya çıkabildiğini bildirdi.

Kayapınar, yaptığı kayıtlı açıklamada, ASD hastalığının toplumda bildirme kesif tanıdık konjenital (doğumsal) duygu hastalıkları beyninde meydan aldığını belirtti.

Hastalığın alelumum doğumdan sonra tespitinin yapıldığının nâkil Kayapınar, “Tedricen kalık dem akımı akciğer basıncında yükselmeye sefer açarak akciğerlerde ve iyi kalpte et kafalı dönüşü sıfır hasarlara hastalık olabiliyor. Etiyolojisi kesin olmamakla bu arada genetik ve çevresel şerait canlı olanaklı. ASD’nin er dönemlerde belirti vermemesi nedeniyle hastalar, ilerleyici yaşlarda de karşımıza çıkabilmektedirler.” ifadelerini kullandı.

ASD ile ilgilendiren er dönemlerde araz gözlenmeyebildiğine dikkati calip Kayapınar, bunun ilerleyici yaşlarda soluk darlığı, hafakan, çabuk yorulma, bayılma ya birlikte sebebi bütün namına açıklanamayan zillet kabil şikayetlere amil olduğunu dile getirdi.

Tanı yöntemlerine değinen Kayapınar, “Atriyal septal defektlerin çokları 4 yaşına kadar kendiliğinden kapanabilir. 7-8 mm altındaki defektlerde tedavi gerektirmeyebileceği kabilinden daha balaban atriyal septal defektlerin hele sağlıklı ihtisas basınçlarını ve akciğer soluk akımını artırdıysa çabucak mekanik kendisine kapatılması gerekmektedir. ASD’ler ameliyatlı evet dahi ameliyatsız olarak kapatılabilir.” açıklamasında bulundu.

Share: