Türkiye ve Libya’nın hidrokarbür alanında uyuşma muhtırası Atina’da endişe yarattı

Türkiye ve Libya arasında 3 Ekim’üstelik imzalanan hidrokarbon alanında uzlaşma muhtırası, Yunanistan’üstelik endişeye öğün açtı.

Türkiye ile Libya ortada Teşrinisani 2019’de imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Antant Muhtırasının devamı yerine tanıdık kesim, Yunanistan tarafından “ahbaplık dışı” olduğu iddiasıyla tanınmazken, ülkede Türkiye’nin bölgede canlı azamet oynayabileceği kaygısını yarattı.

Yunanistan, anlaşmanın imzalanmasının çabukça ardından uluslararası arenada akseptans görmemesi için diplomatik temaslara girişti.

Uluslararası bindi beklentisi

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, 6 Ekim’birlikte Almanya’nın Atina Büyükelçisi Ernst Reichel ile yaptığı görüşmede Maşrık Akdeniz ve Libya konularını gündeme getirdi.

Geçen ahzüita Akdarı’a resmi ziyarette bulunan Dendias, Kahire’deki mevkidaşı Samih Şukri ile yaptığı görüşmede Yunanistan’a bindi istedi.

Dendias, Yunanistan’ın Mısır ile 2020’bile imzaladığı Sınırlanmış Hesaplı Nahiye sınırlandırılmasına ait anlaşmayı öne sürerek Yunanistan’ın bölgede hak sahibi olduğunu tez etti.

İkili görüşmenin arkası sıra planlı matbuat toplantısında Dendias, “Türkiye ile Libya arasında imzalanan sözleşme bulut verici.” ifadelerini kullandı.

Dendias, Libya hükümetini eleştirerek, “Dünyada hiçbir büyüklük kendisinin sıfır tıpkı şeyi başkasına ödeme hakkına erbap değildir. Hiçbir hükümet buyruk hakkı olmayan alanlarda Türkiye’ye kontrol hakkı veremez.” diye konuştu.

Libya Millî Ilişki Hükümeti’nin fariza süresinin sona erdiğini öne süren Şukri ise Yunan mevkidaşının bilakis, Türkiye’nin adını aracısız zikretmedi.

Pazartesi bile Malta’yı ziyaret fail Dendias, Yunanistan’ın Libya’bile sulh, asayiş, muvazene ve bol bolamat istediğini savunarak burada dahi muhtıra konusunu gündeme getirdi.

Palikarya basını

Anlaşmanın yarattığı paniğin, Palikarya basınında birlikte yansıması oldu.

Kathimerini gazetesinin haberinde, kavil üzere “Ülfet dışı Türkiye-Libya antant muhtırasının tamamlayıcısının imzalanmasıyla, Ankara, Girit’in güneyinde sondaj ve araştırı gerçekleştirme çabası tarafından, Yunanistan’ın emir haklarının fiili adına sorgulanmasının yolunu açtı.” ifadesine saha verildi.

Haberde, Atina’nın, Türkiye’nin tıpkı sismik araştırma gemisini Girit’in güneyine göndermesini beklenen gördüğü, böyle aynı durumda Yunanistan’ın bile “gözetleme” amacıyla cidal gemilerini bölgeye gönderebileceği ve Darı’ın deniz kuvvetleri ya de manevra marifetiyle bölgede sağlık gösterebileceği istikbal sürüldü.

Yunanistan’ın muhtıranın uygulanmasını önlemek amacıyla diplomatik temaslara başvuracağı, Dendias’ın 6 Ekim’dahi Almanya’nın Atina Büyükelçisi ile yaptığı görüşmenin dahi bu çerçevede değerlendirildiği tabir edildi.

Yunanistan’ın, kişmiri sularını Girit’in güneyinde 12 mile tart planı

Kathimerini’nin haberinde ayrıca Yunanistan’ın Girit’in güneyinde kara sularını 12 mile çıkarmasının hazırlıklarının yapıldığı encam sürüldü.

Bu hamlenin, düet ilişkilerde gerginliği tek yönlü hamlelerle tırmandıran tarafın Yunanistan olduğu görüntüsü verebileceği için bekletildiği iddia edildi.

Haberde, Avrupa Birliği’nden (SU) Türkiye’ye karşı müeyyide uygulamasının kâm edilmesinin de Rusya-Ukrayna savaşının diplomatik alanda oluşturduğu kırılan dengeler dolayısıyla kompleks aynı hal alacağı savunuldu.

Yunanistan ve Mısır beyninde yıpranmamış antant planı

Ta Nea gazetesi bile adının açıklanmasını istemeyen kaynaklara dayandırdığı haberinde, Yunanistan ve Akdarı Defans Bakanlıklarının yakın zamanda “Sınırlı Iktisadi Nahiye (MEB) alanları sınırında” ortak kontrol istirdat operasyonlarına yönelik tıpkı kavil imzalama hazırlığında olduğunu ileri sürdü.

Girit’in güneyinde 12 mil ikilemi

Gazetenin ayrımsız apayrı haberinde de Yunanistan’ın, esmer sularını Girit’in güneyinde 12 mile tevsi planını, 2020’den beri masada beklettiğine fakat bu planın diplomatik açıdan zorlukları bulunduğuna dikkat çekti.

KEZ ve hele Almanya’nın 2020’birlikte, Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı uygulanmasını istediği yaptırımlara ilişkin talebini, Atina’nın Kahire ile imzaladığı deniz bitirme alanlarının sınırlandırılmasına müteveccih uyuşma nedeniyle reddettiği hatırlatılan haberde, Yunanistan’ın, Girit’in güneyinde esmer sularını 12 mile çıkarma seçeneğinin, Türkiye’ye yaptırımlar için Brüksel’bile aynı kesim unsuru olabileceği müstakbel sürüldü.

Haberde, böylesi bire bir genişletmenin Yunanistan’ın müttefikleri beyninde da tepkiye misil açabileceği değerlendirmesine kayran verildi.

Yunanistan’ın bozuk Dışişleri Icra Vekili Yardımcısı Hristos Rozakis, Kathimerini için kaleme aldığı analizde, Türkiye ve Libya arasında imzalanan muhtıranın, yakın tarihte sonuçları olabileceği endişesiyle Atina’yı harekete geçirdiğini savundu.

Share: