Türk donanmasına “milli hava savunma” yeteneği geliyor

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ve ilk atışlı testini başarıyla gerçekleştiren Milli Amudi Atım Lançer Sistemi (MİDLAS), Deniz Kuvvetleri platformlarına hava savunma yeteneği kazandıracak.

ROKETSAN’ın, Cumhurbaşkanlığı Defans Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde, Türk Bahir Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda, Mayıs 2020 itibarıyla başlattığı “Dikey Atım Lançer Sistemi Projesi”nde sona gelindi.

Türkiye’nin bahir platformları amudi atım lançer sistemi ihtiyacında dışa bağımlılığa son verecek MİDLAS’ın önce atışlı testi, Aksaray Atışlı Sınav Alanı’nda başarıyla gerçekleştirildi. MİDLAS’ın karadan atışlı testlerinin tamamlanmasıyla, sistemin, inşası bitmeme fail MİLGEM İ Sınıfı fırkateynlerin ilki olan TCG İstanbul’a entegrasyonu için dahi eke tıpkı adım geride bırakıldı.

İlk etapta Germen-D RF ile Türk Bahir Kuvvetleri platformlarına bu lançer ile albeni defans yeteneği kazandırılacak. Devamında ise Koruma Blok-1, Akkuş ve sair milli füzeler de MİDLAS’a bütünleşmiş edilecek. Sonunda Türk donanması platformlarında bir nice defans ve saldırı mühimmatı birlikte kullanabilir ayla ati.

Acun üstünde bu sistemler ağırlıklı olarak gemilerde kullanılabiliyor. Ancak ilerleyici süreçlerde cins ve liman korunması üzere karada konuşlu versiyonlar üzerinde da icraat sürdürülüyor.

Dünyada dar ülkenin üretebildiği ve Türkiye’nin yurt dışına tabi olduğu güverte altı dikey atım lançer sistemi, MİDLAS’ın TCG İstanbul’a entegrasyonuyla Ilkgüz 2023’te Bahir Kuvvetleri Komutanlığının envanterine milli yerine girecek. HİSAR-D RF füzesinin üstelik sisteme entegrasyonu ile Türkiye, öz tasarlayıp ürettiği gemisinden, özlük lançeri ve özlük hava savunma füzesini kullanabilen dünyadaki sınırlanmış ülkelerden biri olarak tarihe ismini yazdıracak.

Ambargo ve kısıtlamalara Türk mühendisliğinin yanıtı

ROKETSAN Umumi Müdürü Murat İkinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MİDLAS Projesi’nin, SSB liderliğinde, Bahir Kuvvetleriyle beraber gerçekleştirildiğini söyledi.

Proje kapsamında yerli-milli füzelerin milli lançer sisteminden atılmasını hedefleyen tıpkı proje konseptinin ortaya konulduğunu vurgulayan İkinci, şunları kaydetti:

“Bundan geçmiş daraç dışından almış olduğumuz dikey atım lançer sistemlerini milli namına atmak üzere yola çıktık. İlk atışımızı bu hafta içerisinde gerçekleştirdik. Bu, kıytırık Türk savunma sanayisinin kabiliyetlerini göstermesi açısından çok koca benzeri başarıydı. Bu başarıdan sonraları İSTİF sınıfı fırkateylerin ilki olan TCG İstanbul gemimize Milli Amudi Atım Sistemi yerleştirilecek ve orada başarıyla kullanılacak.”

Bu projeyle maharet kendisine aynı geminin üzerinden dikey atımın gerçekleştirilebilecek lançer sistemine topluluk olunacağına dikkati çeken İkinci, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bunun bize avantajı hangi olacak? Zat geliştirmiş olduğumuz milli füzelerimiz entegrasyonunu haddinden fazla daha şen, aceleci şekilde yapabileceğiz. İlk adına Germen-O RF çekicilik defans füzemizin deniz versiyonu olan Hisar-D RF’yi başarıyla MİLDAS’tan ateşlemeyi başardık. Bundan ahir aşamalarda Koruma Blok-1, Akkuş gine MİLDAS üzerinden atılacak. Bundan ahir aşamalarda de Türk Silahlı Kuvvetleri, Türk Deniz Kuvvetleri amacıyla geliştirdiğimiz, düz yazı ettiğimiz hep çarpışma gemileri üzerinde dikey atışla ilişkin ihtiyacı MİLDAS Projesi kapsamında karşılamayı hedefliyoruz. Mevcutta kullandığımız sistemlerle ait bize konulan kısıtları, ambargoları haddinden fazla aceleci, Türk mühendisliğinin gücüyle, Türk mühendislik çalışmalarının eseri adına aşan bire bir aşamaya geldik. Bu, bizim üzere haddizatında arz mutlu edici noktalardan tıpkı tanesi.”

TCG İstanbul’a yetişecek

MİLDAS’ın TCG İstanbul’a yetişeceğini dile getiren Maksat İkinci, “İstanbul fırkateyninin Deniz Kuvvetlerinin hizmetine girmesiyle bu arada MİLDAS’ın hayata geçmesini, orada kullanılmasını hedefliyoruz. Şu anda onunla ilgili tıpkı sıkıntımız yok.” diyerek konuştu.

MİLDAS’ta kullanılacak füzelere ait de bilgiler veren İkinci, şu ifadeleri kullandı:

“Hele çekicilik savunma füzelerini ilk etapta MİLDAS üzerinden atmayı planlıyoruz. Elan sonradan hele Akkuş gemisavar füzemizin üstelik MİLDAS üzerinden başarıyla atılması amacıyla bütünleşme çalışmalarına bitmeme edeceğiz. Bu, bize deniz platformlarından kullanabileceğimiz seçme çeşit füzeyi, ROKETSAN’ın milli adına geliştirdiği füzeleri amudi kendisine atma olasılığı sağlayacak. Ahi şirketlerimiz marifetiyle çarpışma platformlarımızın Kavga Yönetim Sistemi da milli namına geliştiriliyor. Orayla bütünleşmiş bu soy lançer sistemlerinin milli mühimmatları kullanır aşamaya gelmesi bu konuda çıktı Türkiye’nin tamamen özgür adına akım etmesinin önünü açmış oluyor. Hedefimiz Germen-O’nun denize uyarlanmış olan Germen-D RF’i önceki aşamada kovmak ki bu atış başarıyla tamamlandı. imdi Koruma Blok-1’in MİLDAS üzerinden atılmasını hedefliyoruz. Atmaca ve muadili füzeler gündemimizde. Bunu Deniz Kuvvetlerimizin önceliğine göre belirliyoruz. Şu anda bibi daha Deniz Kuvvetlerimizle, SSB ile bu konudaki görüşmelerimiz devam ediyor. Onların önceliğine bakarak bundan ahir aşamalarda yapılabilecek bütün zindelik ve entegrasyonlar ROKETSAN tarafından gerçekleştirilecek.”

Share: