TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Satır’dan, AB’deki Türklere istida hakkını istimal çağrısı

TBMM Arzuhâl Komisyonu Başkanı DÜRÜST Parti İstanbul Saylav Mihrimah Belma Satır, Belçika’dahi işlek Türk vatandaşlarının karşılaştıkları sorunları hukuki yollardan çözmeleri için “istida hakkını kullanmaları” çağrısında bulundu.

Yarkurul üyeleriyle, başşehir Brüksel’e iki günce emek ziyaretinde mevcut Satır, temaslarını, ziyaretinin sonuç durağı olan Türkiye Maarif Vakfında (TMV), Vakfın Belçika Temsilcisi Zeynep Bilimci Eraslan ile aynı araya gelmesinin arkası sıra AA muhabirine değerlendirdi.

Her siyasi partiden milletvekilleriyle, milletvekili diplomatlık kapsamında Komisyon adına yaptıkları faaliyetleri muhataplarıyla paylaştıklarını tamlayan Satır, Avrupa Parlamentosu Istida Komisyonu Başkanı Dolors Montserrat ve Belçika Temsilciler Meclisi Dilekçe Komisyonu Başkanı Sophie bile Wit ile görüştüklerini dile getirdi.

Satır, dilekçe hakkının insanların ferdî ya de toplu kendisine dilek ve şikayetlerini kamu kurumlarına iletmelerini garanti altına aldığına bel ederek Avrupa’nın gelişim gücü ihtiyacına destek hatırlamak için 1960’lı yıllarda gelmeye başlayan Türk vatandaşlarının yaşadıkları ülkenin ekonomisi ve sosyal hayatı üzere elzem tıpkı parça haline geldiğini vurguladı.

SUTAŞ’nin “Yurttaş Girişimi” hakkını kullanma çağrısı

TBMM Istida Komisyonu Başkanı Satır, Türk vatandaşlarının yaşadıkları ülkelerde garanti altına münfail asıl doğruluk ve özgürlükler ile sosyal hakların kullanılması konusunda mesail yaşayabildiğini, bunların türel yollardan çözümüne yönelik öneriler sunduklarını anlatım etti.

Satır, şöyle devam etti:

“Vatandaş Girişimi adı altında yapılan aynı faaliyet var. Avrupa Parlamentosunda 1 milyon imzayla, Belçika Parlamentosunda 25 bin imzayla Yurttaş Girişimi üstüne başvurma edilebiliyor. Vatandaşlarımız bireysel ve dolgun yerine değme türlü konularını bu vesileyle iletebiliyorlar.”

Bu kapsamdaki girişimleri liyakatsiz olan örnekler da dinlediklerini aktaran Satır, “Bu yöntemin Türk vatandaşları yoluyla kullanılmasını önemsiyoruz. Farkındalık gerçekleştirmek, kamuoyu düşünmek, bire bir araya akmak için burada ateş parçası Türk vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin Yurttaş Girişimi öğün ve yöntemini kullanmalarını öneriyoruz.” diye konuştu.

Satır, Komisyonun bu anlamdaki çalışmalarını ayrımsız broşürle muhataplarına ve parlamenterlere sunduklarını kaydetti.

Satır’ın başkanlık ettiği heyette TBMM Istida Komisyonu Başkanvekili AK Tümen Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, Komite Sözcüsü AK Parti Bolu Saylav Fehmi Küpçü, Encümen Üyesi CHP İzmir Mebus Özcan Purçu, Alt Kurul Üyesi HDP İstanbul Saylav Mevla Kaya, Teşri Uzmanı Akif Devlet Kocaoğlu, Yasama Uzmanı Yasemin Akifoğlu üstelik yer aldı.

Yurttaş Girişimi hakkı, AKARSU vatandaşlarının yeryüzü beş altı 1 milyon imzayla hukuki düzenleme yapılmasını istedikleri konularda SU Komisyonunu harekete geçirebilmeyi sağlıyor. Belçika federal meclisinde bu türe, 25 bin imzayla kullanılabiliyor.

Share: