Sinop’ta Bilim Tekellüm Merkezi’nin Taşınmasına Reaksiyon

MUSTAFA YIRTIKÇA

Sinop’ta öğrenciler ve veliler, kent merkezinde mevcut Vukuf Konferans Merkezi’nin (BİLSEM) şehir merkezine 15 kilometre uzaktaki Osmaniye köyüne unutmak istenmesini ihtarname etti.

Sinop Bilgelik Sanat Merkezi’nin şehir merkezindeki ayrıksı okullara yürüme mesafesiyle ulaşılabilecek bire bir konumda olan binası, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’hangi tahsis yapılmak isteniyor. Selen Musahabe Merkezi’nin kent merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Osmaniye Köyü’hangi gerçekleşmek istenmesine tepki gösteren veliler, zaman kalıp önünde matbuat açıklaması yaptı.

“50-60 ÇINGI İL MİLLİ EĞİTİM PERSONELİNE SAHA ULAŞMAK BU BÜYÜKLÜĞÜNDE PRINT OLMASA ICAP”

Selen Danışma Merkezi’nde terbiye gören öğrencilerin velileri adına konuşan Hava Aydınlık, şunları söyledi:

“Bilindiği üzere İl Milli Terbiye Müdürlüğü, eğitimin paydaşlarından biri olan velilere gelişigüzel bilgilendirme yapmadan çocuklarımızın nice zahmetle kazanıp terbiye faaliyetlerine katıldığı Fen ve Görüşme Merkezi’ni bulunduğu yerden 15 kilometre uzaklıkta bulunan Osmaniye köyüne transfer kararı almıştır. Okulumuzun bulunduğu mevkii, merkezdeki bir nice okula dolaşma mesafesinde olup, naşir gelemeyecek durumda olan yavrularımızı da velileri 10-15 dakika ahit ayırarak okula ulaştırabilmektedir. Okulumuz öğrencilerinin yüzde 70’ten fazlasının fariğ ulaşabildiği bu yerden taşınması yekpare anlamıyla yüzlerce mektepli için eziyet olacaktır. Okulumuzun öğüt saatleri düşünüldüğünde, saat 16: 00’dan saat 22: 00’e kadar eğitim bilimi faaliyetleri bitmeme etmektedir. Okulun söz konusu yere taşınması halinde öğrencilerin çoğu tahsil gördüğü okuldan çıkıp BİLSEM’deki dersine zamanında ulaşamayacaktır. Volta imkanı dahi olmayacağı üzere velisinin hususi aracı olmayanların okula şişman nakil ile gitmeleri bile son merhale tehlikeli olacaktır. Gelişigüzel öğrencinin ferdî eğitim aldığı bu kurumda öğüt zamanları farklı programlar olduğu için servis imkanı bile olabilir değildir. Son adına geç kalmalar ve devamsızlıkların artacağı bellidir. Çocuklarımızın pek sınavlar ve ayrımlı testlerden geçerek kazandıkları bu okuldan maalesef devamsızlıktan kayıtlarının silinmesi da diğer tıpkısı çekincemizdir. Durumun bu şekilde devam etmesi halinde ne yazık kim çalım, mektepli yokluğundan kapanma tehlikesi ile yüz yüze kalacaktır. İki yıl öncesinde yerleşilip fakat uyum kurulan bu binadan apayrı yere ayrımsız sefer elan taşınılması ile hoca ve öğrencilerimizin eğitime, bilime ve sanata ayrılacak zamanı binanın eğitime uygun arkaç getirilmesine harcanacaktır. Bu uzanım, sarıklı ve öğrencilerimizin motivasyonunu huysuz yönde etkileyecektir. 300’ü fazla öğrenciye bu mağduriyeti yaşatmak yerine 50-60 modül İl Milli Eğitim Bilimi Müdürlüğü personeline bambaşka ayrımsız yer icat etmek bu kadar pres olmasa lazim. Bu sebeple bizler, Sinop Malumat ve Musahabe Merkezi velileri olarak bu taşınmanın gerçekleşmesini akseptans etmiyoruz. Parçalanmamış karar vericileri bu yanlıştan dönmeye çağırma ediyoruz.”

“BİR LOKMACIK KUZUCUKLARLA OYNAMASINLAR”

Torun merkezde yetişek gören Gülsüm Taş, “Gelinim ve oğlum çalıştığı amacıyla çocukla ego ilgileniyorum. Kimi Vakit oğlum mülk dışına çıkıyor. Çocuğu akşam ezanı 20: 00’da gelip ego alıyorum okuldan. Ego getiriyorum eve. Kimi Vakit sabahtan ben getiriyorum. Meşakkati çeken benim. Ego, okulun kapanmasını, buradan gitmesini katiyen istemiyorum. Zira Osmaniye bana çokça karşıt. Mümkünse Milli Terbiye’in memurları, hastanede çalışanlar gibi, fakültede çalışanlar kadar, TEDAŞ çalışanları gibi, uray çalışanları kabilinden onların gitmesini istiyoruz. Bire Bir lokmacık kuzucuklarla oynamasınlar. O taraflarda başlarına bir çözme gelse kimden ne sorarız? Bunlar epey elan, ilkokulu uyanık veya ilkokuldaki dallar” dedi.

Öğrenci velisi Zehra Kabakçı, “İki pasaj çocuğum BİLSEM öğrencisi. Zenne yıpranmamış kazandı. Geçen sene Elif’in 19: 20 ve 20: 10’a çıkışları olmuştu. O çocuğu benim Osmaniye’den buraya getirmem ve götürmem, bala üzere ve benim üzere çok pres olacaktır. Okulun taşınmasını istemiyorum” diye konuştu.

“YENİ BİR ORTAMA AHENK SAĞLAYAMAKTA HADDINDEN FAZLA ZORLANACAKLAR”

Sakat BİLSEM mezunu Öncü Ince Kaya ise şunları söyledi:

“Ego, BİLSEM’in çokça çarkıt öğrencilerindenim. Başkaca haberi aldığımda saydım, bu sene Ilkgüz ayı itibariyle kamu 20 yıl ergin bu öğretmenlerle tanışalı ve bu kültürü alalı. Bozuk binamız çokça güzeldi. Oradan buraya taşındığımızda üzüldük amma yer azından daha yakın aynı düzlük diye niteleyerek sevinmiştim sıradan arkadaşlarım yerine ve özge veliler hesabına. Ancak şu anda haddinden fazla daha ırak tıpkı yere gitmenin bütün açısından madden ve manen çokça ağirlik olacağını, bu kültür ve bu düsturu çokça uzaklarda eskimemiş aynı tedavi neva sağlayarak almakta haddinden fazla zorlanacaklarını biliyor ve aritmetik ediyorum. Bizim öğretmenlerimiz, biliyorum ki nereye giderlerse gitsinler öğrencilerine dokunmaya bitmeme edecekler şu anda olduğu gibi. Amma bu işin uzaklarda olması gelişigüzel şeyi çok henüz aşkın zorlaştıracak. Bunu esasta kesinlikle istemiyoruz. Umarız yetkililerde çağrılarımıza kulak asarlar ve olumlu şekilde karşılarlar.”

“EVE GİDİP BILE NE ZAMAN ÖDEVLERİMİ YETİŞTİRECEĞİM”

BİLSEM öğrencisi Uras Özdemir, “Filhakika ego hem genel kabiliyet hem enstrüman öğrencisiyim. Zaten bilim sanattan 21: 00’bile çıkıyorum. Okul haset erken bulunmak zorunda kalıyorum. Eve gidip dahi hangi ahit ödevlerimi yetiştireceğim? Filhakika bire bir saatim yolda geçecek, Osmaniye’ye taşınırsa. Eve gidip da öğretmenlerimin verdiği ödevleri yetiştiremeyeceğim ve biz doğrusu buraya naşir baski geliyoruz. 21: 00’dE çıktığım için filhakika baski yetiştiriyorum rastgele şeyi. Oraya taşınırsa hangi olacağını bilmiyorum” dedi.

Görüntü dökümü:

*Gelgel Ziyalı

*Gülsüm Taş

*Zehra Kabakçı

*Sancak Detaylı Kayaç

*Haysiyet Huduroğlu

*Uras Özdemir

*Incelik görüntüler



Share: