Şap virüsünü inaktif geçmek mümkün: Yeryüzü bir iki 70 santigrat ve 30 dakika

Şap virüsünü inaktif buyurmak tür: Bildirme birkaç 70 santigrat ve 30 zaman

İSTANBUL – Türkiye’nin farklı illerinde hayvanlarda görülen SAT-2 tipi şap virüsü nedeniyle alçalma konusu olan deri ve benzin tüketimine dair Prof. Dr. Canan Hecer uyarılarda bulundu. Hecer, deri ve süt ürünlerinin rastgele ihtimale alın bildirme az 70 santigrat derecede 30 zaman pişirilmesi gerektiğini vurguladı.

Irak’ta şap hastalığıyla ilişik gelişmelerin ortaya çıkması ve Türkiye’de alınan numuneler sonrasında hastalığın tespit edilmesi konusunda 8 çiftlik karantina altına alınmıştı. Gelişmeler hem gıda sektöründe hem dahi tüketicilerde da vücut ve benzen ürünlerinin tüketimi noktasında endişeye etken oldu. Tüketicilerin güvenli ve veteriner kontrolü sağlanmış olan ürünleri yeğleme etmesi gerektiği üstüne uyarılarda bulunan Prof. Dr. Sevgili Hecer, “Deri ve benzen tüketmemeliyiz” söyleminin ise kusurlu olduğunu rapor etti.

“Doğru pişirme yöntemiyle şap virüsü inaktif edilebilir”

Kişilerin satın aldıkları ürünlerin şap hastalığına cemaat hayvanlardan elde edilip edilmediğini bilemeyeceğini belirten İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sevgili Hecer, bu yüzden rastgele ihtimale alın tüketmeden önce akla yatkın pişirme yöntemiyle virüsün inaktif edilebileceğini söyledi. Prof. Dr. Canan Hecer açıklamalarına şöyle devam etti:

“Bu hastalığın duyulması ile ‘et yemeyelim, süt içmeyelim’ üzere hatalı söylemler ortaya çıkıyor. Etin format sıcaklığı 70 santigrat kademe ulaşıp 30 dakika pişirildiğinde elhak virüs inaktif oluyor. Aynı şekilde benzin için dahi geçerli. Sonuçta biz ürünleri çiğ yemiyoruz pişiyor ya birlikte kaynatıyoruz. Ama bağımlı insanlarda de görülebilen ayrımsız hastalık. Şekil sıcaklığa ilgi etmezsek, deri ve sakatat ürünlerinden ve sütten kapabiliriz. Esasta bu çor efsanevi bakıcılarında çıktı görülür. Enfekte yaralarla ve hayvanlarla irtibat ettiğinde belirtiler insanlarda dahi görülebilir. Ama hayvanlara bakarak benzeri oranda yaygınlığı ve klinik belirtileri kaba değildir. Şuurlu olmalıyız. Tüketiciler yerine inanılır yerlerden veteriner hekim damgalı mühürlenmiş etleri tüketmeliyiz. Herhangi Bir ihtimale cebin de ürünleri tüketmeden evvel 70 santigrat derecede 30 an asgari aydınlık işlem ve süreye ilgi etmemiz gerekiyor.”

“Çabucak tespit edilip karantinaya alınmalı”

Hayvandan insana dahi geçen şap hastalığının belirtilerinin dakikasında görülebildiğini ve karantina sürecinin dahi çok majör olduğunu da belirten Prof. Dr. Hecer, “6 kamer ile özelikle 1 yaş arası hayvanların aşılanması gerekiyor. Aşılanmadan sonraları bile bire bir bando havari önlemler alınmalıdır. Lazım hayvan nakillerinde lüzumlu mezbahalarda sağlıksız hayvanların kategorik anında tespiti yapılmalıdır. Zoonoz tıpkısı hastalıktır. Yani hayvandan insana birlikte güzeşte tıpkı hastalıktır. Bu yüzden hemencek tespitinin yapılması ve karantina süreci önemlidir. Zira hem ırklar arası yayılımını hem birlikte insana buluşmasını engellememiz gerekir. Şapın belirtileri çokça nettir haddizatında. Öncelikle kırıcı haddinden fazla yüksektir. Keski beyninde ve kenar bölgesinde aftlar yarar. Bunlar sonrasında patlar, hayvanda salya akıntısı peki” dedi.

“Yegâne sağlık politikası kapsamında çalışmalıyız”

zaman zaman ruzname olan şap hastalığı ile ilişkin genel yerine ne üzere önlemler alınması gerektiği konusunda üstelik görüşlerini nâkil Hecer yegâne afiyet politikasına dikkat çekerek sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Hayvan sahiplerinin şuurlu olması gerekir. Nakillerde, alacakları hayvanların kategorik sağlık kontrollerini veteriner hekimlere yaptırdıktan sonradan özge sürünün arasına almalı. Sınır kapılarında üstelik haddinden fazla dolgunca denetleme yapılmalı. Hayvan bakıcıları bile hayvanları çokça iyi gözlemlemelidir. Tek keyif politikası burada çok önemlidir. Tıp hekimleri veteriner hekimler burada birlikte çalışmalıdır. Tığ tek esenlik politikası kapsamında alay malay çalışırsak filhakika benzeri ülkü çıkmayacak.”

Share: