Müselles virüse dikkat

Üçgen virüse özen

Kayseri Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İsmail Altıntop:

“Gövde virüsü yense üstelik virüsün verdiği hasarların tedavisi biraz devir alıyor”

KAYSERİ – Kayseri Heybet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İsmail Altıntop; havaların soğumasıyla birlikte vücuda fücceten aşkın virüs girerek teneffüs yolu enfeksiyonu oluşabileceğini belirterek; “‘Tridemi’ dediğimiz fücceten aşkın virüsün bulaştığı enfeksiyonlar bulaşabilir. Otama sürecinde vücudumuz virüsü yense bile vücudumuzdaki özellikle boğazımızdaki harabiyetlerin tedavi olması az buçuk elan tafsilatlı sürebilir. Hastalarımızın panik yapmadan tedaviye bitmeme etmelerini öneriyoruz” dedi.

Sertabip Doç. Dr. Greyfurt; havaların soğumasıyla birlikte arka solunum yolu enfeksiyonlarında artış olduğunu rapor ederek bu dönemde pandeminin azalmasına karşın peçe kullanımının önemine dikkat çekti. Enflüanza amacıyla tedavilerin birlikte ılık nebat çayları, balla karıştırılmış çaylar, papatya, ıhlamur, kuşburnu çayları üzere argıt mukozasını rahatlatmaya yönelik tedavileri bile enflüanza için rastgele antlaşma önerdiklerini kaydeden Altıntop; “Şita aylarına girmemizle bu arada peş teneffüs yolu enfeksiyonlarında son dönemlerde sarih bire bir çoğalma var. Biliyorsunuz 2019 yılı sonu ile beraber yılının sonuyla bu arada covid salgınları oldu ve bu salgınlar dahi toplum nezdinde bir nice değişikliğe sebep oldu. Pandeminin azalması ve alelhusus maske ve mesafenin bırakılmasıyla birlikte daha başlangıçta maskenin koruduğu enfeksiyonlara cebin de irtibat mesabe duruma geldik. Birçok virüsle bundan yağlık bile yüz yüze gelmeye başladık. Özellikle havaların soğumaya başlamasıyla alay malay sonbaharın sonu ile bu arada kışın başında virüslerin hastalık yapmaya başladığı zaman olarak her yıl bunu görüyoruz. Maskenin bu dönemde çıkması de virüslerle olan temasımızı artırmış durumda. Gribin; genellikle solunum yolu virüslerin bozukluk olduğu hastalıkların tamamına sunulan bir tarif olduğunu bilmemiz gerekiyor. Enflüanza olarak genişlik kesif influenza virüslerini, SARS CoV-2 dediğimiz virüsleri, koronavirüslerin diğerlerini, parainfluenza ve RSV denilen virüsleri görebiliyoruz. Virüsler teneffüs uğrunda dokulara zara vererek oraya yerleşiyor. Bu kimi vakit bire bir virüsün değil larp fazla virüsün neden olduğu enfeksiyon halinde karşımıza çıkabiliyor. Eğin bir nice virüsle savaşmaya başlıyor ve yeniyor. Virüsü yense, enfeksiyon azalsa dahi virüsün vücudumuza verdiği hasarların tedavisi ve yeniden normale dönmesi biraz ahit alıyor. Bu dönemde hastalarımıza biraz götürümlü olmalarını ve orayı rehabilite edici tedaviler kullanmayı öneriyorum. Bunun üzere dahi ılık bitki çayları, balla karıştırılmış çaylar, papatya, ıhlamur, kuşburnu çayları kabil sosyete gözetiminde bilinen ve esasen boğazımızın mukozasını rahatlatmaya müteveccih tedavileri enflüanza için seçme ant öneriyoruz” dedi.

“Süreğen hastalar daha da dikkat etmeli”

Süreğen hastalığı olanlarda enfeksiyonların henüz çetin seyredebildiğinin altını çizen Altıntop; “Astım, KOAH, diyabeti olan yani kronik rahatsızlığı olan kişilerde ise bu enfeksiyonlar henüz ağır sıklet seyredebiliyor. Eğer süreğen benzeri akciğer hastalığınız varsa hareketli ortamlardan ırak durmanızı ve kesinlikle maske takmanızı öneriyoruz. Klasik otama yöntemlerinin dışında kişinin ferdî yerine kendi hastalığına müteveccih tedavi uygulamasını, ilaçlarını ahenktar kullanmasını, besin zinciri ve egzersizlere ilgi edilmesini öneriyoruz. Tekrarlayan enflüanza salgınlarının nedeni virüslerdir” ifadelerini kullandı.

“Apansızın aşkın virüsün bulaştığı enfeksiyonlarda harabiyetlerin tedavi olması biraz henüz etraflı sürebilir”

Gürpedek aşkın virüsün neden olduğu enfeksiyonlarda otama sürecinin biraz daha detaylı sürdüğünü da sözlerine ekleyen Kayseri Mehabet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İsmail Altıntop; “Aynı kişide tıpkı yahut aniden aşkın olan virüsün etkili olduğu çor olanaklı. 2-3 tane değişik enfeksiyon mümkün. Genellikle bunlar influenza, parainfluenza ve RSV virüsleri dediğimiz virüslerden oluşuyor. Esasta eğin; bu üç virüsle bir anda savaşabiliyor. Normalde bunların hepsini tek başına yenebilir. Hangi devir bundan şüpheleneceğiz? Hele öksürük, geçit ağrısı, incitici, kas ve mafsal ağrıları varsa ‘viral enfeksiyon geçiriyoruz’ diyebiliriz. Bu dönemde ‘virüse mir tutmayın kesin dinlenme edin’ diye niteleyerek aynı önerimiz var. Hastalarımızın dinlenme etmelerini ve gövde direncini artırıcı besinler tüketmelerini öneriyoruz” diye konuştu.

Share: