İşitme engellilerle iletişim inşa etmek üzere meni dili öğreniyorlar

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde açılan kursa katılanlar, sema mânialı vatandaşlarla abat iletişim kurup onların toplumsal hayata katılımına destek olmak üzere işaret dili öğreniyor.

Büyükşehir Belediyesi, mânialı vatandaşlara istihdam keşfetmek ve yeteneklerini ortaya ihata etmek amacıyla açtığı kurslara belen dilini bile ekledi.

Sosyal Hizmetler Ofis Başkanlığı’na mecbur Sümerpark Ortak Dirim Alanı Engelli Bölüm Müdürlüğü’nde sunulan eğitimlere sakat bireylerin birlikte engellilerle bildirişim inşa etmek isteyenler da katılıyor.

Kursta 8 yılda 1500 dirilik bel dili öğrendi.

İşaret dili eğitmeni ve tercümanı Iyilik Kerimoğlu, AA muhabirine, meni dili eğitiminin cesim olduğunu belirterek, işitme engellilerin sesi görünmek için 8 yıl önceki eğitim bilimi vermeye başladığını söyledi.

Kerimoğlu, kendisini tetikleyen şeyin kimsesiz ve hususi gereksinime ihtiyacı olan füru olduğunu anlatım ederek, tezyifkâr yaşta çevresinden armağan toplayıp engellilere koruyucu olduğunu belirtti.

İşini çokça isteyerek yaptığını anlatan Kerimoğlu, şöyle konuştu:

“İşaret dili öğrenmeye gelen insanların hassas olduklarını düşünüyorum. Empati yeteneği mütekâmil, duygulu insanların öğrendiği bire bir miftah. Bu tüm vatandaşlarımızı kapsayan bire bir ağırşak. Kursiyerler, ‘hocam ben ahzüita merkezinde işitme sakat benzeri gönül gördüm ve ona havari oldum’ dediğinde duygulanıyorum. Hepimiz birer sakat adayıyız. Muhteşem gönüllü Diyarbakır halkımızın, hususi gereksinime ihtiyacı olan işitemeyen ve lal insanlarımızın dilini birlikte öğreneceklerine canı içten inanıyorum.”

Kursiyerlerden Nurşin Durmaz, kursta gördüğü eğitimle sema engelli bireylerle artık anlaşabildiğini ifade ederek, “Arz azından kendilerini anlatabilecekleri biriyle karşılaşmaları bence çokça sunturlu. Empati kurduğumda ben üstelik isterdim herkesin beni anlamasını.” dedi.

Fırat Çulci birlikte tıpkısı kurumda aşçılık kursuna bitmeme ettiğini, aldığı belen dili eğitiminin de kendisi için şanlı olduğunu söyledi.

Çulci, bu eğitim bilimi sayesinde sem engellilerle henüz abat iletişime geçeceğini belirtti.



Share: