ESOGÜ’de depremzede çocuklar ve yeni yetmelik çağındakilere müteveccih “Facia Psikiyatrisi Polikliniği” hizmete girdi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Afiyet, Uygulama ve Araştırı Hastanesi bünyesinde, Tababet Fakültesi Bala ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anne Marifet Dalı yoluyla depremden ruh bilimi açıdan etkilenen bala ve ergenlere müteveccih randevusuz “Facia Psikiyatrisi Polikliniği” hizmeti verildiği bildirildi.

Açıklamada görüşlerine meydan verilen Yavru ve Akil Baliğ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anne Haber Dalı Başkanı Doç. Dr. Saniye Tülin Rekiz, 6 Şubat’ta yaşanan ve 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin direkt ve bilvasıta namına herkesi psikoloji açıdan etkilediğini belirtti.

Travmatik olaylar sonrasında, yavru ve ergenlerde ruhsal gerilim belirtilerinin ortaya çıkabileceğini ama vakaların iri bölümünde dayanıklılık yerine adlandırılan elastikiyet, uyum terazi ve hayata devam ika görüldüğünü kaydeden Dikme, “Gâh bala ve ergenlerde ise yaşanan travmanın sağlıklı işlenmesi ile birlikte ruh bilimi anlamda kişinin eski haline bakarak ruh bilimi açıdan daha canlı olması, sadme ile birlikte tahaccüm söz konusudur. Sarsıntı sonrası gelişen ruhsal gerilim belirtileri aşırı ocumak, dehşet duygusu ve zavallılık hissidir. Travmatik olaydan ahir aynı ay içre başlayan, bazılarında yıllar sonra ortay çıkabilen, bireyin, çocuk ve ergenin günlük ve içtimai işlevselliğini huysuz etkileyen, travmayı baştan birey, içtinap, ötede uyarılmışlık, gaflet, iştah, akıl bozuklukları, 6 yaş şeş çocuklarda oyunlarda gözlenen travmatik izler ve dokunaklı rüyalar vardır.” değerlendirmesinde bulundu.

Zelzele sonrasında ailelerin benzeri bilcümle yerine ele alındığını dikkati calip Fidan, şunları kaydetti:

“Ayrıntılar travmatik benzeri fenomen yaşadıklarında bütün familya bundan etkilenir. Çoğu devir ocak üyeleri olayla ilgilendiren ayrımlı deneyimlere ve travmatik olaya cebin değişik duygusal tepkilere sahiptir. Birbirlerinin olayla ilgilendiren deneyimlerini fark etmek ve beklenen içtinap etmek, çaresizlik, ateş ve ayrıca çocukları travmatik benzeri deneyimden koruyamamaktan kaynaklanan suçluluk duygularıyla saksı etmelerine yardımcı olmak, tıpkısı ailenin can iyileşmesinin şanlı tıpkı bileşenidir. Bu vasıta ile ESOGÜ Tababet Fakültesi Çocuk ve Akil Baliğ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Esas Bilim Dalı yerine Üniversitemiz Hastanesi bünyesinde, tekmil tedris üyelerimiz ve asistanlarımızla gelişigüzel depremden psikoloji açıdan etkilenen çocuk ve ergenlere yönelik randevusuz Facia Psikiyatrisi Polikliniği hizmeti vermekte olduğumuzu hatırlatıyorum.” ifadesini kullandı.

Share: