ENMAK Başkanı Prof. Dr. Balıkçı: “Akkuyu’da yaptığımız santralci 3,5 jenerasyona ehil olan santral ve dünyadaki şu anda yeryüzü seçilmiş santrallerden tıpkısı…

ENMAK Başkanı Prof. Dr. Balıkçı: “Akkuyu’dahi yaptığımız santralci 3,5 jenerasyona cemaat olan santralci ve dünyadaki şu anda sunu seçilmiş santrallerden bire bir tanesi”

“Çekirdeksel esasen güvenilebilir tıpkısı güç kaynağı diyebiliriz. Toplamda baktığımız ant kömür veyahut doğalgaz santrallerinin çıkarmış olduğu emisyondan ortalık etkilenen ve bundan memat eden herif sayısına baktığımız devir çokça çetin manada tıpkı ayırt var. “

“(Nükleer bati ayrımsız teknoloji, kesinlikle kullanmayalım, bunun hesabına rüzgar, ruz üzere şeyleri kullanalım) söylemlerini bundan sonra onlar de bıraktı. Çünkü hakeza bire bir öz olması ruh enerjisi üretirken cins değil”

YALOVA – Türkiye Erke, Çekirdeksel ve Eroin Araştırı Kurumu Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Balıkçı Akkuyu’da yaptığımız santral 3,5 jenerasyona sahip olan santralci ve dünyadaki şu anda yeryüzü güzide santrallerden bire bir tanesi” dedi.

6. Uluslararası Mekân ve Aktöre Sempozyumu Yalova’nın Termal ilçesinde kâin Sağlık Bakanlığı’na ilgilendiren Termal Otel’birlikte başladı. Yalova Üniversitesi, Çevre Vakfı, Yer Kuruluşları Dayanışma Derneği ve Sakarya Kullanışlı Ulum Üniversitesi yoluyla planlı sempozyuma konuşmacı olarak TENMAK Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Balıkçı katıldı. “Karbonsuz Tıpkı Acun Önünde Çekirdeksel Enerji” konulu sunumunu eden Balıkçı, Rusya- Ukrayna Savaşı ve Fransa’daki 56 reaktöründen 36’sının arızalı ve bakımda olması zımnında Avrupa’da erke sıkıntısının yaşandığını rapor etti.

Balıkçı, kömürün ciddi tıpkı enerji kaynağı olduğunu ancak Türkiye’nin bu konuda gösterişsiz olduğunu dile getirerek, “Kömür dünyada yavaş tıpkı ana. Mesela Türkiye üzere birlikte haddinden fazla kısık bir üs. Türkiye’nin sunu büyük müstehase kaynağı linyit kömür ama hangi eyvah ki linyit çok bozuk aynı kömür. Türkiye’deki kömürün kükürt, gönen oranı çokça faziletkâr. Yakması, emisyonları kapalı. Çokça çetin manada filtrasyon yapmanız lazım” dedi.

Türkiye yenilenebilir enerji oranı yüksek ülkelerden biri

Merkezi enerji üretiminden domestik, lokal üretime geçilmesi gerektiğine değinen Balıkçı, dünyada hidrojen enerjisine doğru intikal yaşandığına birlikte vurgu yaptı. Türkiye’nin yenilenebilir enerjide durumu için dahi hikmet veren Balıkçı, “Türkiye dünyada yenilenebilir enerji oranı faziletli olan ülkelerden tıpkı tanesi amma asıl unsuru Paris İklim Anlaşması’ndaki yükümlülüklerini hesabına getirebilmesi için alçak manada nükleer enerji santrali kurması gerekiyor. Türkiye kabilinden ülkeler karbon emisyonunu hafifletmek üzere nükleere ağırlık vereceklerini afişe etmiş durumdalar” ifadesini kullandı.

Çekirdeksel santral maliyetinin yüzde 90’ı düzenlilik

Nükleer enerji santrallerinde yeryüzü kocaman konunun asayiş olduğunu anlatan Balıkçı, maliyetlerin yüzdelik 90’ın üstelik güvenlik için harcandığını tabir ederek, “Kömür santrallerinde buharı kömür yakarak elde ediyorsunuz. Nükleer santrallerde ise nükleer tepki böylelikle ortaya sâdır ısıyı buhara dönüştürüyorsunuz. Buhar üretimi dışında anlayışsız artan seçme şeyi tıpkı. Maliyet olarak baktığınız devir ikisi ortada haddinden fazla ağırbaşlı 4-5 kata büyüklüğünde bire bir maliyet farkı olduğunu görüyorsunuz. Bunun üstelik anne sebebi reaktördeki düzenlilik tedbirleri” ifadesini kullandı.

“Ruslar nükleer santralci ihdas üzerine haddinden fazla tecrübeliler”

Dünyada biraz kesim çekirdeksel santralci kazası olduğunu anlatan Balıkçı, yapılan Akkuyu Çekirdeksel Santrali hakkında da vukuf verdi. Çekirdeksel erke santrallerini farklı erke kaynaklarına bakarak elan sakıncasız olduğunu anlatım eden Balıkçı, şöyle konuştu:

“Akkuyu’bile yaptığımız santralci 3,5 jenerasyona erbap olan santralci ve dünyadaki şu anda sunma seçilmiş santrallerden tıpkı tanesi. Acımasız teknolojisi dediğimiz zaman istifham işaretiyle bakarız ama Ruslar aşağılık çekirdeksel santral ihdas üzerine haddinden fazla tecrübeliler. Takkadak Türkiye’bile değil bir haddinden fazla ülkede kuruyorlar. Örneğin tek Finlandiya’üstelik, Avrupa ülkelerinde da kuruyorlar. Şu anda dünyada benzeri anda farklı ülkelerde yer haddinden fazla santral kuran büyüklük Rusya. Rastgele jenerasyonda daha tehlikesiz ayla getiriliyor. Çekirdeksel esasen güvenilebilir aynı güç kaynağı diyebiliriz. Toplamda baktığımız devir kömür yahut doğalgaz santrallerinin çıkarmış olduğu emisyondan kıran etkilenen ve bundan memat eden eş sayısına baktığımız ant çokça kilolu manada aynı fark var. Söz Misali Fukuşima kazasında tek kimesne ölmedi. Etrafta ışıma var ama o tam bildirme azından ölen hiçbir kimse namevcut. Ondan sonraları hastalıktan hava ölenler olmuştur amma bu benzer de başka fosil kaynaklı santrallerden, emisyondan çevre meydana gelen hastalıklardan bağan.”

“Dünya eskimemiş enerji çağına giriyor. Burada taşıl yakıtlara meydan olmayacak”

Balıkçı, Türkiye’nin yenilenebilir enerji ihtiyacının iri bir kısmı olan yüzdelik 35’e yakınının hidroelektrik santrallerinden sağlandığını anlatım etti. Enerji Bakanlığı’nın ağır çalışmalar yaptığını sözlerine ekleyen Balıkçı, şunları kaydetti:

“Acun yeni enerji çağına giriyor. Burada müstehase yakıtlara saha kaçınan. Mutlaka bu fosil yakıtların hesabına eskimemiş enerji kaynaklarını kullanmamız lazım. Edimsel teknolojileri geliştirerek henüz saf ve bol ayla getirmemiz lazım. Burada de nükleer erke ağırbaşlı manada tıpkısı oyuncu olacak. Çünkü bundan 5 sene önceki çekirdeksel teknoloji kimsenin aksetmek istemediği, fazla ehemmiyet vermediği veyahut da alelhusus günindi ülkeleri marifetiyle, Amerika’yı saymıyorum beraber, ‘çekirdeksel aheste bir uygulayım bilimi, kesinlikle kullanmayalım, bunun yerine rüzgar, devir üzere şeyleri kullanalım’ söylemlerini çıktı onlar de bıraktı. Çünkü böyle aynı şey olması neşelilik enerjisi üretirken kabil değil. Bu eskimemiş bebek bizim dahi pekâlâ uymamız lazım. Erke altyapımızı geliştirmemiz geçişsiz. Bu konuda da esasen Erke Bakanlığı kısık manada çalışmalarına devam ediyor.

Share: