Kraliçe için İngiltere’ye 1,3 milyon dip çiçek gitti, 700 bin elan hazırlanıyor

İNGİLTERE’de Ece 2’nci Elizabeth’in 8 Ilkgüz’bile ölümü sonrasında planlı matem ve cenaze merasimi süreci üzere, İngiltere’ye 8 günde 1 milyon 310 bin art karanfil ihracatı gerçekleşti. Ağır mesaiye bitmeme fail büro, ay sonuna kadar 2 milyonu ferah ferah bulacağını düşünüyor.

İngiltere’de Kraliçe 2’nci Elizabeth’in ölümü sonrası, Türkiye’nin sunma mehabetli akçakesme çiçek istihsal bölgesi Antalya ve Isparta’dan, İngiltere’da planlı matem ve cenaze töreni programlarında kullanılmak amacıyla sevkiyat bir anda devam ediyor. Kraliçe Elizabeth’in 8 Ilkgüz’üstelik ölümüyle alay malay, İngiltere’birlikte çiçek sektöründen Antalya’daki kesme çiçekçilerden talepte yüzde 90’ı bulan artışlar yaşanmaya başladı.

8 GÜNDE 1 MİLYON 310 BİN PEŞ 9 Ilkgüz’den itibaren 10 günce matem ve cenaze törenleri ve 19 Ilkgüz’deki defin programının arkası sıra ay sonuna kadar hareketliliğin devam edeceği beklentisiyle, evvel etapta 1,5 milyon eğin planlanan sevkiyat ise 2 milyon dala çıkartıldı. 9- 16 Eylül arasındaki 8 günde ise uçak kargolarla gönderilen çiçek miktarı 1 milyon 310 bin dala ulaştı. Şu ana kadar 3,5 milyon TL gelire vasıl çağ, ay sonuna kadar 2 milyon dala ferah ferah ulaşılıp 5 milyon TL’yi fazla dirimlik bekliyor.GECELERİ BİLE ÇİÇEK TOPLANIYORİlk etapta çalışma saatlerini 2’şer saat, müteharrik sayısını de yüzdelik 50 artıran departman, talebin artmasıyla alay malay Isparta’daki seralarda çiçek toplama işlemlerini gece saatlerine kadar uzattı ve vardiya sistemine geçti. Kesme çiçek ihracatında İngiltere pazarını önceki sıraya düz firmalar, ağırbaşlı öğrenci karşın Isparta’daki üretim sezonunun serencam dönemi olması zımnında işaret arzında ülkü yaşıyor.AY SONU HEDEFİ 2 MİLYON DALAntalya Ticaret Borsası (ATB) Meclisi ile Kesme Çiçek ve Ziynet Bitkileri Patika Komitesi üyesi Selçuk Çelebi, Itidalli Rum Ziynet Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nden aldıkları verilere bakarak, 9- 16 Ilkgüz tarihleri arasındaki süreçte İngiltere’ye ihraç edilen kesme çiçek miktarının 1 milyon 310 bin dala ulaştığını söyledi. Güzeşte senenin tıpkısı dönemine bakarak yüzde 110’luk çoğalma yaşadıklarını tamlayan Çelebi, “Amma cumartesi ve iş günleri birlikte mesaimiz var ve pazartesi günü ferah ferah gönderilen çiçek miktarının 1,5 milyon dalı bulacağını oranlama ediyoruz” dedi.5 MİLYON TL’NİN ÜZERINDE GELİRKraliçenin cenaze töreninin 19 Eylül’üstelik yapılacağını belirten Çelebi, cenaze töreni ve devamındaki hareketliliğin birlikte ay sonuna büyüklüğünde devam edeceğini, toplam ihraç edilen çiçek miktarının 2 milyon dalı ferah ferah bulacağını düşündüklerini açıkladı. Şu ana kadar ihracı gerçekleştirilen 1,3 milyon arka akçakesme çiçekten 160 bin sterlin yani 3,5 milyon TL sağlık elde edildiğini belirten Çelebi, ay sonuna kadarki sevkiyatla birlikte toplamda gelirin 240 bin sterlin, yani 5 milyon TL’nin üstüne çıkacağını anlatım etti.MESAİ YETMEDİ, MÜLHAK VARDİYA KONULDUIsparta’daki seralarda eser toplama işlemlerinin geç saatlere büyüklüğünde sürdüğünü anlatan Selçuk Çelebi, “Tekmil seralardan toplanan çiçekler, gece geç saatte bile olsa Antalya’daki depoya getiriliyor. Burada birlikte sabah işçiler geldiğinde hızlı hızlı ellerine ürünler verilip kalite kontrol ve paketleme hazırlığı başlıyor. Kısık tıpkısı tempodayız, hem depodaki ve bahçelerdeki iştirakçi sayısını, hem dahi mesaileri artırdık. Ayrıca dünden itibaren vardiyalı sisteme birlikte geçerek ekstra 15- 20 iştirakçi henüz getirdik” diye konuştu.TOMURCUK HALİYLE GÖNDERİLİYORSeralardan toplanan çiçeklerin depodaki işlemlerini anlatan Çelebi, şunları söyledi:

“Ilk nitelik kontrolden geçiyor ve kamera taleplerine göre biricik kalite yahut renkli, 7’li, 9’lu, 11’li kabil sayılarla demetler haline getiriliyor. Paketleme işlemlerinin peşi sıra Antalya Havalimanı’ndan kargo uçakla İngiltere’ye gönderiliyor. Çiçeklerin civciv halinde olmasının nedeni ise 14 günce garanti süresi var ve ömürleri daha ince oluyor. Bu ay sonuna büyüklüğünde ağırbaşlı yır sürecek. Ülkemiz ve Antalya için İngiltere’ye akçakesme çiçek ihracatında ulaştığımız rakamlar bizleri mutlu ediyor.”

Share: