Tunuslu hukukçular, “yargının bağımsızlığını müdafaa etmek” için sivil alt kurul kurdu

Tunuslu hukukçular, ülkede “hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığını kavzamak” amacıyla “Hız Bağımsızlığını Defans Komitesi” adıyla sivil ayrımsız dokuma kurdu.

Tunus Barosu mensubu avukatlar ve eski baro başkanlarının bile meydan aldığı 40’tan fazla hukukçu, Tunus Barosu’nda konuyla ilgilendiren matbuat toplantısı düzenledi.

Anayasa profesörü ve görevden alınan egemenlik mensuplarını defans ekibinde düzlük alan Kemal bin Mesud, Tunus’ta hukukun üstünlüğünü, demokrasinin ana ilkelerini ve yargının bağımsızlığını himaye etmek için siyasi sıfır bir nesiç kurduklarını söyledi.

“Meşru olmayan” görevden ahiz kararlarından etkilenen evet üstelik mobbing makbul hız mensuplarını savunmayı bile hedeflediklerini tamlayan Mesud, oluşumun Hüküm Bağımsızlığını Savunma Komitesi adıyla 40’ın üstünde gönüllü hukukçunun desteğiyle kurulduğunu aktardı.

Komite üyelerinden Avukat Ayaşi el-Hemmami ise yargı bağımsızlığı üstüne halkı terbiyelemek ve yargının bağımsızlığını savunmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Tunus Cumhur Reisi Kays Said’in 1 Haziran’üstelik “yolsuzluk ve terör konularında soruşturmaları engelleyerek yargının önünü tıkamakla” suçladığı ve görevden aldığı mahkeme kararı mensuplarına atıfta kâin Hemmami, “Doğruluk Bakanı Leyla Ceffal, 57 hüküm mensubunun görevden alınmasına hastalık olan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi duruşma marifetiyle durdurulmasına karşın, kararı uygulamayarak suç işliyor.” diyerek konuştu.

Tunus’ta siyasi akse ve egemenlik mensuplarının görevden alınması

Tunus Reisicumhur Said’in 25 Orak Ayı 2021’de açıkladığı olağanüstü kararlar, ülkede benzeri kabil “istisnai uzanım” oluşmasına sefer açtı.

Meclisin çalışmalarını donduran ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran Said, 22 Eylül 2021’de bakir kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını ağız ağıza kendine bağladı.

Şubat ayında Tunus Bağımsız Yüksek Etki Konseyini feshettiğini duyuran Cumhurbaşkanı Said’e, birçok siyasi parti, hüküm mensubu ve sivil toplum kuruluşu, kanuni olmadığı gerekçesiyle aksülamel göstermişti.

Reisicumhur Said, 1 Haziran’dahi birlikte ülkede “usulsüzlük ve terör konularında soruşturmaları engelleyerek yargının önünü tıkamakla” suçladığı 57 hakimi, kararnameyle görevden almıştı.

Söz konusu değişmeyen, Tunuslu öğür ve sendikaların birlikte arsıulusal camianın birlikte büyük tepkisine neden olmuştu.

Share: