Soba ustası, dede mesleğini ailenin beşinci kuşağına öğretiyor

Isparta’de 60 yıldır sobacılık yapan Mehmet Büyükkaytan, mesleğini ailesinin beşinci kuşağına öğretmenin mutluluğunu yaşıyor.

Çırak namına 10 yaşında başladığı sobacılığı sakat asırdan fazladır sürdüren Büyükkaytan, kaybolmaya beniz tutmuş mesleğini neşelendirmek için direniyor.

Zorluklara ve ilerleyen yaşına rağmen çalışmaya bitmeme fail soba ustası Büyükkaytan, dedesinden ve babasından öğrendiği sülale mesleği sobacılığı oğlundan bilahare torununa dahi öğretmenin gururunu yaşıyor.

Sanayi Mahallesi’nde oğluyla etkin 70 yaşındaki Büyükkaytan, 60 yıldır özellikle soba kalkışmak amacıyla semaver ve mangal imalatı yapıyor.

“Daha Çok çırak bulamıyoruz”

Mehmet Büyükkaytan, AA muhabirine, ilkokulu bitirdikten bilahare dedesi ve babasının beraberinde şakirt namına çalışmaya başladığını, hayatı süresince sobacılık mesleğinden aldatmak yediğini söyledi.

Mesleklerini, ailenin beşinci kuşağı olan torununun devam ettireceğini kaydeden Büyükkaytan, sobacılığın yaşatılması gerektiğini tabir etti.

Çokça sayıda şakirt yetiştirdiğini tamlayan Büyükkaytan, “Artık çırak bulamıyoruz. Bir Vakitler ana babalar yaz tatillerinde çocuklarını yanımıza verirdi. Dükkanımıza gelen çırakların hepsine sobacılığı öğretmeye çalıştık. Çıraklar yavaş yavaş katılmak istemedi ya birlikte bu mesleğin ömrünün olmadığını düşünerek eksantrik yerlerde çalışmaya başladı.” dedi.

Büyükkaytan, tabii gazın yaygınlaşmasıyla sobaya olan ilginin azaldığına dikkati çekti. Vaktiyle yılda 100-150 soba sattıklarını anlatan Büyükkaytan, “Demincek senede 15 sobayı el satıyoruz. Allaha çokça şükür ekmeğimizi kazanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Mesleğimizi beşinci göbek oğluma de öğretiyoruz”

Ahmet Büyükkaytan ise 60 yıldan fazla geçmişi bulunan sülale dükkanını 35 yıldır babasıyla işlettiklerini söyledi.

Ata mesleğini bitmeme ettirmenin gururunu yaşadıklarını vurgulayan 43 yaşındaki Büyükkaytan, şöyle bitmeme etti:

“Sobacılık mesleğine 8 yaşında babamın yanına çırak adına başladım, şimdi ise babamla beraber beşinci gömlek oğluma dahi öğretiyoruz. Çokça şakirt doldurmak istedik amma çokları dayanamadı, bırakıp gittiler. Sezonluk aksiyon olduğu amacıyla çıraklar eksantrik işlere yöneldi. Dükkanımızda çırak kendisine hemen oğlum kaldı. İleride bu mesleği ona çoğaltmak istiyorum. İnşallah oğlum da mesleğimizi ileriye götürüp çocuklarına bırakıt bırakır.”

KOSGEB bağış destek sağladı

Büyükkaytan, sobacılığın unutulmaya yüz tutmuş patika olduğu üzere Sıradan ve Ölçülü Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) atıfet desteği aldıklarını anlattı.

Bu desteğin kendileri için müfit olduğunu tamlayan Büyükkaytan, “Devletimiz sağlıklı olsun desteğini esirgemedi. Sobacılık mesleğinin ölmemesi amacıyla bize destek oldular. 50 bin teklik makine desteği, 50 bin lira reklam lansman desteği aldık. 15 bin liralık bile iştirakçi çalıştırma desteği alarak bu mesleğimizi sürdürmeye çalışacağız.” dedi.

Ahmet Büyükkaytan, Isparta’dahi etkili namına soba işiyle uğraşan 2 işletmeden biri olduklarını kaydederek, “Sobacılık azalsa de bitmeyecek tıpkı meslek. Rustik kesimlerdeki hobi bahçelerine ve evlere soba yapmaya bitmeme ediyoruz.” diyerek konuştu.

Dedesiyle aynı ismi haiz 14 yaşındaki Mehmet Büyükkaytan bile 1 yıldır okulundan artakalan zamanlarda dedesi ve babasının yanında mesleği aktarmak üzere yamaklık yaptığını, “Kuşaklardır süren dede mesleğimiz sobacılığı keyiflendirmek istiyorum. Erken yaşlarda ayrımsız meslek sahibi görünmek çokça sunturlu aynı ruh. İlerleyen yıllarda ben de bu işi çocuklarıma aktarıp daha dahi büyütmek istiyorum.” dedi.

Share: