Riskli gruplara gribal enfeksiyonlara alın telkih uyarısı

Düzce Üniversitesi Tababet Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Ikbal Yekenkurul, riskli gruplara gribal enfeksiyonlara karşı aşılama olma uyarısında bulundu.

Yekenkurul, yaptığı yazılı açıklamada, gribi, influenza virüsünün sebep olduğu tıpkısı teneffüs yolu enfeksiyonu yerine tanımlayarak, bunun argıt, burun ve ara sıra akciğerlere yerleşip enfeksiyona neden olabildiğine dikkati çekti.

Son günlerde grip enfeksiyonunun geniş namına görüldüğüne işaret eden Yekenkurul, “Kış mevsiminde; celi alanların tercih edilmemesi, antipatik havada burun epitelinde virüslerin acul çoğalması, bağlı ve canlı ortamlarda yoğun bulunma, gündüz ışınlarının azalması, odaların sık sık havalandırılmaması kabilinden nedenlerle sıklıkla RSV (Respiratuar Sinsityal Virus) ve influenza kabil teneffüs sistemini etkileyen virüsleri görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yekenkurul, son dönemde tayin edilmiş yeni tıpkı virüs olmadığını aktararak, “Pandemi döneminde ayrı yaşadığımız üzere grip üzere viral enfeksiyonları çok görmedik. Bu yüzden vücudumuz alışık olmadığımız bir virüs kabilinden tepki verebilir ve ağır sıklet atlatabiliriz. Antrparantez grip dışında nezle eden diğer virüsleri de yahut Kovid-19 enfeksiyonunu üstelik görebiliyoruz başkaca birlikte enfekte edebiliyor. Böyle benzeri durumda ağırbaşlı semptomlar oluşabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Kovid-19’un viral ayrımsız çor olduğunu ve enflüanza ile benzer semptomlar gösterdiğini tamlayan Yekenkurul, bu sebeple hoppadak bulgulara bakarak tanılama koymanın yumruk olduğunu, ocak hekimi, bağır hastalıkları uzmanı yahut enfeksiyon hastalıkları uzmanı üzere konuyla ilgilendiren aynı hekime başvurulması gerektiğini vurguladı.

Yekenkurul, influenza virüsünün normalde bağışıklık sistemi vasıtasıyla kontrol altına alındığını ancak alelhusus vakayiname hastalıkları olan veya muafiyet sistemi bağan hastalarda ağır enfeksiyonlara hassaten ölümlere sebep olabilen bir virüs olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

“Muafiyet sistemi normal olan yahut riziko faktörü olmayan insanlarda alçak olmayan tıpkısı hastalıktır. Kafa ağrısı, incitici, kas-mafsal ağrısı, öksürük gibi bulgular görülebilir. 5 yaş altı veya 65 yaş üstü kişiler, gebeler, böbrek, duygu, akciğer, uykuluk hastalığı yahut diyabet kadar kronik hastalığı olanlar, immün sistemi zayıflatan süreğen hastalığı olanlar risk altındadır. Enflüanza değişik kâh hastalıklarla karışabileceği için tanının tıpkısı doktor eliyle konulması gerekir. Bu yüzden grip semptomları olan tümce hekime başvurmalıdır. Hele risk faktörü olan eşhas yahut düşmeyen dağ, nefes darlığı, şuur bozukluğu, düşkünlük, iyileşememe kadar durumlarda ivedi yerine başvurulmalıdır.”

Gribin aşısı olan ayrımsız hastalık olduğuna değinen Yekenkurul, arz fena hâlde korunma yolunun aşılama yaptırmak olduğunu, enflüanza bulguları olan kişilerin ve etrafındakilerin maske takması, umum hijyenine dikkat etmesi gerektiğini kaydetti.

Share: