Nurdağı’nda depremin elem izleri foto karelerinde ve dron görüntülerinde

“Asrın felaketi” yerine nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden en haddinden fazla etkilenen yerlerden Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde herhangi bir noktada depremin dokunaklı izleri görülüyor.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat’ta meydana mevrut 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde Nurdağı ilçesi büyük ölçüde depresyon yığınına döndü.

Arama istirdat çalışmalarının tamamlandığı kaza merkezinde kriz tahammül ve hasar tayin çalışmaları devam ediyor.

Duvarları yıkılan bazı evlerin çöz kısmı sokaktan görülebiliyor. Yıkılan aynı lüp balonlar asılı duvarı ile harabeler arasındaki oyuncak ve bisikletler yürek burkuyor.

İlçenin Kahramanmaraş Bulvarı boyunca uzanan oto gurur-satım bölgesinde hasar gören yüzlerce anahtar depremin şiddetini gösteriyor.

Çekilen fotoğraflar ve dron görüntüleri, depremin zehir izlerini gözler önüne seriyor.

İlk andan itibaren hükümet, yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları ve halkın işbirliğiyle depremin açtığı yaralar sarılmaya çalışılırken, ilçede 28 mutfakta günlük 75-80 bin kişiye kemirmek veriliyor.

Haddinden Fazla sayıda kişinin çadırlarda yaşamını sürdürdüğü ilçede, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Garaz Kurum’un koordinatörlüğünde, TOKİ ve Taşınmazlar Ev Genel Müdürlüğünce, depremzedelerin yaşayacağı arızi barınma alanları için icraat bitmeme ediyor.

Hayatın normale dönmesi üzere çalışmaların sürdüğü ilçenin yeniden ayağa kaldırılması amacıyla ülkenin bir nice yerinden gelen belediye ekipleri, çöplerin toplanmasından suların verilmesine büyüklüğünde bir nice alanda görev yapıyor.

“İlçede seçkin vadi gösterişsiz oldu”

Depremzede Serpil Avcı, AA muhabirine, depremde çok nazik ocumak ve tartı yaşadıklarını anlatım ederek, “Bizi duvardan duvara vurdu. Çok acı hissettik. Soğukta akşam yarısı çocuklarımızla bu arada kendimizi sokağa attık. Evimiz ve dükkanımız yıkıldı. Çadırda yaşamaya devam ediyoruz. Nurdağı diye niteleyerek bir öz kalmadı. Kâffesi yerle bire bir oldu.” dedi.

Cebbar, “Allah razı olsun devletimizden, milletimiz üstelik imdadımıza yetişti.” dedi.

Mustafa Avcı ise depremden geçmiş ilçenin, havasıyla ve insanıyla tüm yaşanabilecek bir yer olduğunu fakat bu afetle bulunmayan olduğunu dile getirdi.

O anları unutamadığını tamlayan Orion, ikinci depremde yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Cenabıhak’tan geldi. Bunu bilemezsin ne ant olacağını. Biz o çevrim elhak dükkanda tedbir yaptık. Öz içiyordum. çabucak aynı şamata duydum. Hangi olduğunu bilmedik. Bizi duvardan ta başka duvara çarptı. Ondan sonraları çocuklara dedim kaçışın. Sonradan yer sarsıntısı devam etti, zir attı beni, kolumun ense tarafında ve alt tarafında çatlaklar var. İlçede değme meydan süssüz oldu. Şu anda buranın sunma büyük sıkıntısı ise akarsu. İnsanlar banyo yapamıyor.”

Orion, depremzedelere yapılan yardımlar üzere teşekkürname ederek, “Devletimizden, milletimizden, herkesten Allah razı olsun. Cümle yardımımıza koştu. Yabancı ülkelerden bile haddinden fazla gelen oldu.” dedi.

Share: