Komutan Sadıkoğlu, geçici tecim alanları talebini Icra Vekili Muş’a iletti

Gaziantep’te planlı toplantıya katılan Malatya Tecim ve Endüstri Odası (MTSO) Başkanı Oğuzhan Dede Sadıkoğlu, arızi tecim alanlarının acil tıpkı şekilde oluşturulması başta girmek amacıyla üyelerin sıkıntılarının ve çözüm önerilerinin saha aldığı raporu Tecim Bakanı Mehmet Muş’a sundu.

Tecim Bakanı Mehmet Muş ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu depremin yaşandığı 11 ilin çekmece ve borsa başkanları ile Gaziantep’te ayrımsız araya gelerek ebat istimara toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya katılan Malatya Tecim ve Endüstri Odası (MTSO) Başkanı Oğuzhan Dede Sadıkoğlu, geçici tecim alanlarının ivedi tıpkı şekilde oluşturulması başta oluşmak amacıyla bakış üyelerinin sıkıntılarını ve çözüm önerilerini Nazır Muş’a aktardı.

“En öncelikli talebimiz geçici ticaret alanlarının belirlenerek taşımalık çarşıların oluşturulması”

Malatya’nın ticari hayatının yeniden ayağa kalkması için hazırlanan taleplerden oluşan raporu bakana takdim fail Başkan Sadıkoğlu, “6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler sonrasında Malatya’mızda kâin konutların ve ticari binaların balaban bölümü vahim hasar aldı. 10 bin üyemizin yüzde 70’inin firması çalışamaz hale mevrut durumda. Malatya Tecim ve Endüstri Odası kendisine depremin derhâl ardından üyelerimizi arayarak esbak olsun dileklerimizi iletip, iş yerlerindeki hasar durumlarını öğrenerek taleplerini aldık. Malatya’mızın ticari hayatının baştan ayağa kalkması için hazırladığımız raporu Gaziantep’te Ticaret Bakanımız Mehmet Muş’a ve TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na sunduk. Bildirme öncelikli talebimiz eğreti tecim alanlarının evgin bire bir şekilde belirlenerek konteyner çarşıların oluşturulması ve firmalara konfirmasyon edilmesi oldu. Artan firmaları şehrimizde tutmak için çabuk adımlar atmamız gerekiyor” dedi.

Bu konuda bunaltıcı adımlar atılmasını beklediklerini kaydeden Sadıkoğlu, “Eğreti dahi olsa gelişim yeri imkanı sunmazsak gidenleri ansız getirme şansımız bulunmayan. Normalleşme sürecinde şehrin ayağa kalkması, ticaretin ayağa kalkmasından geçiyor. Hasar kayran hareket yerlerinde kâin ticari ürünlerin çıkarıldığında sahabet edilecek antrepo alanlarının tahsis edilmesini murat ettik. Personellerin izansız dönebilmesi ve üretimin devam edebilmesi üzere personellere hususi barınma merkezlerinin ivedilikle oluşturulmasını istedik. Site zarfında yıkılan ve yoğun hasar düzlük aksiyon yerlerinin yerinde dönüşümle ayağa kaldırılmasını istedik. Firmaların beyanname ve bildirimler konusunda gerçekleşme eden vergilerinin silinmesi ve SGK ödemelerinin bildirme beş altı 1 sene yapılmamasını istedik. Çek ve fatura (elektrik, doğalgaz, su, genel ağ) üzere ödemelerin genişlik az 1 yıllığına ötelenmesini istek ederek en az 2 sene ödemesiz faizsiz kredi ve mevhibe desteği imkanı sunulmasını ilettik. Taleplerimizin ivedi bir şekilde adına gelmesi üzere sürecin takipçisi olacağız” diye konuştu. – MALATYA

Share: