İmar kirliliği davasında İTÜ Teknokent’te sezme kararı

İstanbul Ustalık Üniversitesi’nin (İTÜ) Teknokent A.Ş’ye ilişik DAYLAK 7 binasının ruhsatsız yapıldığı ve boğazın siluetini bozduğu iddiasıyla çarkıt TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik’in üstelik arasında bulunduğu 11 sanığın yargılandığı davada, ELBISESIZ 7 binasında sezme yapılmasına karar verildi. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına abece yazılarak binanın bulunduğu yerde Şiir İmar Planında mübayenet yapılıp yapılmadığının ve kültür varlığı kapsamında kalan yerlerden olup olmadığının sorulmasını istedi.

İstanbul Asliye Ukubet Mahkemesi’nde tanıdık duruşmaya, tutuksuz sanıklardan mevrut olmazken, sanıkları avukatları temaşa etti. Sanıklar Mehmet İbrahimiye, Suzan Esin ve Hasan Hüseyin Arıkan’ın avukatı Bilgi Karaçalı Erdoğan, binanın bulunduğu meydan yönünden teknoloji ihya sahasının binayı birlikte kapsayacak şekilde genişletilmesine dair Cumhurbaşkanlığı kararını dilekçeyle sunduklarını belirtti. Sanık Erol Bilecik’in avukatı Yasemin Yurttaş ise binanın bulunduğu yerde his yapılmasına lazım olmadığını ve müvekkilinin beraatini rica etti. Sanık Melkan Gürsel’in avukatı Elmas Bıyıklıgençer de “Mülkiyeti rektörlüğe ilgili olan yer üzerine bina yaptırılması konusunda inisiyatifin ve mezuniyet alma fariza ve sorumluluğunun rektörlüğe ilişkin olduğunu düşünüyoruz” dedi. Özge sanıkların avukatları da cezai sorumlulukları bulunmadığı üzere aklanma yönünde talepte bulundular.

Mahkeme, İTÜ Rektörlüğüne NÜ 7 binasının yapılması hususunda rektörlükçe münfail aynı değişmeyen bulunup bulunmadığının, imal aşamasında yahut sonrasında belediye izin başvurusunda bulunulup bulunulmadığının sorulmasına hükmetti. Antrparantez İstanbul Büyükşehir Şehremaneti Başkanlığına alfabe yazılarak binanın bulunduğu yerde Koşuk İmar Planında değişiklik yapılıp yapılmadığının ve kültür varlığı kapsamında mütezayit yerlerden olup olmadığının sorulmasına değişmeyen verildi. CAVLAK 7 binasında sezme yapılmasına, mamure mevzuatı ve İmar Yasasında ehlihibre aynı yapım mühendisinin eksper namına keşfe katılmasına değişmeyen veren murafaa, duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEİddianamede, Endüstri ve Teknoloji Bakanlığı Delalet ve Denetleme Kurulu Başkanlığı’nca 11 Küçük Ay 2021’da cürüm duyurusunda bulunulduğu kaydedildi. duyurma evrakında, İstanbul Teknik Üniversitesi Teknoloji Ihya Planlama A.Ş. yoluyla Geniş İş Ortaklığı firmasına yaptırılan Sarıyer 154 cezire, 132 parsel çevrilmiş gayrimenkul üzerindeki ARI 7 yerine adlandırılan binanın ruhsatsız kendisine mensur edildiği belirtildi. Çatı ruhsatı alınmadan mensur edilen CIBIL 7’nin yapımı amacıyla İTÜ Uygulayım Bilimi Ihya Bölgesi tutumlu şirketi olan Münezzeh Teknokent Proje Ihya Planlama A.Ş’nin 22 Kasım 2017 tarihli umumi heyet toplantısında yüklenici firma olan Geniş İş Ortaklığı ile barışma imzalanmasına değişmeyen verildiği anlatıldı.Sonrasında tutumlu şirketin 15 Mart 2018 tarihli umumi heyet toplantısında 16 bin metrekare kiralanabilir alana göre tasarlanan DAL 7 binasını kestirmece 35 bin metrekare kiralanabilir alana bakarak baştan projelerinin hazırlanıp yapım aşamasına geçilmesine yönelik karar alındığı kaydedildi. 29 Teşrinievvel 2018’üstelik temele önceki betonun atıldığı, devam fail süreçte 30 Mayıs 2019 günlü asamble toplantısında, yüklenici firmayla yıpranmamış bir anlaşma yapılacağı konusunun karara bağlandığı ve ekleme tören düzeni imzalandığı ÇIPLAK 7 inşaatına devam edildiği belirtildi.Sarıyer Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü vasıtasıyla 7 Aile 2020 tarihinde CAVLAK 7 binasının ruhsatsız olduğunun yapı tatil tutanağı ile belirlendiği, bu tutanağın İstanbul 8.İdare Mahkemesi’nin kararıyla tağyir edildiği anlatıldı. Ancak kararın gerekçesinde, yapı tatil tutanağının ruhsatsız alanın metrekare yerine hesaplanmasına ilgilendiren olarak içerme etmesi gereken unsurları taşımadığından bahisle tağyir edildiğinin belirtildiği, bu durumun ELBISESIZ 7 binasının ruhsatsız adına nesir edildiği gerçeğini değiştirmediği iddianamede düz aldı.İddianamede, yönetim kurulu kararlarında olumlu düşünce kullanarak ruhsatsız inşaat faaliyetine başlanmasına ve devam etmesine sebebiyet veren şüpheliler Nevres Erol Bilecik, Melkan Gürsel, Hasan Hüseyin Arıkan, Mehmet İbrahimiye, Serhat Özeren, Uca Engin Keçeli, Haluk Zontul ve Suzan Esin ile yüklenici firmanın yetkilisi Abdullah Atakur, binanın yapımında kontrollük görevi olan Heybet Mutlak Karadayı ve Ulaş Kelle’nin CIBIL 7 binasının Boğaziçi kavrayışsız vizyon alanında kalmasından belde  “İmar Kirliliğine illet olma” ve “2960 dar Boğaziçi Kanunu’nun 18. maddesine uymazlık” suçlarından 1 yıl 6 aydan 5 sene 6 taban kadar hapisleri irade ediliyor.

Share: