Amasya Çambükü’nde Organize Sanayi Bölgesi Planına Alın Direnen Kadınlar, Mahkemenin Durdurma Kararının Peşi Sıra Mera Alanlarına Sonuç Direk Dikti

GENÇAĞA KARAFAZLI

Amasya’nın Taşova ilçesine sadık Çambükü köyünde, tarım ve hayvancılık yaptıkları otlak alanlarına birleştirme endüstri bölgesi yapılmasına cebin üç aydır direngen kadınlar, Samsun İdare Mahkemesi’nin kararının arkası sıra, mera alanlarına semere fidanı dikti.

Samsun Toprak İdare Mahkemesi, Amasya Taşova Çambükü’ndeki mera alanlarına tevhit sanayi bölgesi planının yürütmesini durdurdu. Çambükü’nde hararetli ve projeye kısaca üç aydır cebin sâdır kadınlar, elan ilk hisse senedi makinelerinin girdiği alana eskimemiş sonuç fidanı dikti. Kadınlar fidanlarını dikerken, ‘Çambükü bizimdir bizim kalacak’ sloganları attı.

“SÖKÜLEN KIRK YILLIK AĞAÇLARIMIZIN YERİNE YENİ FİDANLAR DİKİYORUZ”

Ayşe Iç Oğlanı, “Katmerli derecede sevindim. Zaman arazimize fidanlarımızı dikmeye geldik. Sayın Valim, sökmüş olduğun kırk almanak ağaçlarımızın hesabına zaman gerçekten fidanlar getirdik, onları dikeceğiz” dedi.

Bir bambaşka eş ise “Ego bile bu fidanları on iki kıta torunum üzere dikiyorum. Ağaçlarımızı sökenler utansın, biz gene dikeriz, vazgeçmeyiz” diye konuştu.

Başka tıpkı karı yetiştirici ise, “Çambükü halkı yerine çokça tahakküm aynı süreçten geçtik ama kazandık. Çambükü seçme ne kadar ağaçsız kalsa bile tığ köylü milletin efendisidir diye niteleyerek yılmadan, usanmadan toprağımızı ekmeye devam edeceğiz çocuklarımız ve geleceğimiz üzere” dedi.

“TOPRAĞIMIZA KAVUŞTUK YENİDEN ÜRETECEĞİZ”

Tarlalarında baştan çiğdemlerin filizlendiğini ifade fail ayrımsız eş yurttaş ise, “Kepçeler bile tarlalarımızı karartamadı. Hem toprağımızı hem Yeşilırmak’ımızı hem bile bütün vadimizi kurtardık. Kepçeler geldi toprağımızı ten yağız yaptı. Tığ buralara geldiğimiz antlaşma buralar dikenlikti, buraları tarla haline tığ getirdik. Toprağımıza sarı çiğdemler bitiyor, bu toprağımıza niteliksiz yer dediler ama bu toprakta yonca, rüşvet, buğday herhangi bir molekül yetişiyor. Albeni sevimsiz olduğu halde toprağımız yemyeşil. Sayın ilbay buraya fos yer dedi amma burası şiddetli mübarek tıpkı yerey. Biz çocuklarımızı bu toprakla okuttuk, çocuklarımızın hayallerini kararttılar. Toprağımıza kavuştuk yeniden üreteceğiz” dedi.

“BU KÖYÜ YENİDEN YEŞERTMEK BOYNUMUZUN BORCU”

Tarım alanlarına meyve fidanlarını çaltı kadınlar şu ifadeleri kullandı:

“Sevinçli haberi aldık toprağımıza geldik önce fidanımızı dikiyoruz. Onlar ağaçlarımızı devirdiler biz bile zaman fidanlarımızı dikiyoruz.”

“Duymayan kalmasın bu köyü yeniden yeşertmek boynumuzun borcu.”

“Torunlarım amacıyla baştan fidanlar dikiyorum. Onlar kırdılar ama tığ yeniden dikiyoruz üretmeye başladık aslında sıhhatli olsunlar var olsunlar.”

“Birçok senelik fidanlarımızı söktüler, bala büyütür kadar fidanlarımızı yeniden büyütürüz. Hangi büyüklüğünde mutlu olduğumuzu anlatamam, haddinden fazla mutluyuz.”

“Bugün balkı benzeri marifet aldık, kadınlar yerine Çambükü’nü yeniden yeşertmeye karar aldık.”

Share: