ATSO Başkanı Davut Çetin: “Antalya’yı beyinli tıpkısı kent yaparsak Antalya ekonomisi tutulamaz”

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Ağır Sıklet, “Turizm başarısı ve yabancı ilgisi Antalya’nın alternatifinin olmadığının kanıtıdır. Bugüne büyüklüğünde bu pırlantayı gereği büyüklüğünde korumadık, buna rağmen şehrimiz haddinden fazla zer ve nazirsiz kaldı. Antalya’yı ranta kurban etmezsek, elan çok bozmadan, beğenilen, düzenlenen, uslu tıpkı şehir yaparsak Antalya ekonomisi tutulamaz” dedi.

Antalya Tecim ve Endüstri Odası’nın Ağustos Ayı yalın kat meclis toplantısı, Sedir Başkanı Süleyman Özer’in başkanlığında gerçekleşti. ATSO Sedir Salonu’ndaki toplantını açılışında benzeri enformasyon işleyen ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Sakil, Bölüm faaliyetlerinin birlikte, kent ve mutluluk gündemine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasının başında Muharrem ayını kutlayan Başkan Davut Yavaş, Suriye’üstelik şehit düşen askerlerimiz ile sabık hafta sonu Gaziantep ve Mardin’de yaşanan trafik kazalarında yaşamlarını kaybedenlere rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı dileğinde bulundu.

“Kredi arzu şikayeti”

Bu kamer yer çokça sektörlerden mevrut kredi talepleri ve şikayetleriyle uğraştıklarının altını çizen Ciddi, “Odalar Birliği olarak haziran sonunda Cumhur Reisi Yardımcısı Fuat Oktay ve bakanlarımızla güruh yapmıştık. Sonuç dönemde Eşkal Bankası başkanıyla ve Bankalar Birliğiyle ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirildi. Krediye ulaşım zorluğu, yüreklilik maliyetleri, yarkurul ve dosya ücretleri kabil bilcümle sorunları konuştuk. Akıbet dönemde Gestalt Bankası piyasayı fonlamayı azaltmıştı, bu birlikte kredilerde daralmaya misil açmıştı. Ayrıca kredi tahsisinde üstelik lehçe ve sektörel dengesizlikler ortaya bundan sonra. Örneğin, 6 mahiye dönemde İstanbul, Ankara gibi illerde emniyet artışı yüzde 29 iken Antalya’da yüzdelik 20’üstelik kaldı. Iri dış satımcı şirketlerin krediden elan fazla nasip aldığını görüyoruz. Odalar Birliği toplantılarında bilcümle bu sorunlar konuşuldu. Yıl sonuna kadar az buçuk sabredin denildi, ama son günlerde kredilerde az buçuk rahatlama başladı. Şekil Bankası Cuma Namazı günü ürem indirdi, Cumartesi kredilerle ilgili beyanat yayınlandı. Faizin yüzdelik 13’e inmesi haddinden fazla eke bir etap değil, amma yayınlanan tebliğ, bankaları faiz indirmeye avcı niteliktedir. Tahvil faizleri dünden itibaren düşmeye başladı. Özellikle harcama karşılığı sunulan kredilerde ürem düşecektir. Masraf dışı kredilerin ise artması istenmiyor, orada faiz düşse de çok yüreklilik verilmeyecektir. Bu kararın özel bankaların kredilerinde daralma oluşturmamasını, KOBİ’lerimize yarayışlı olmasını beklenti ediyorum. Durumu yakından takip ediyoruz” dedi.

“Sıkı kalıyor”

Bankalar Birliği ile toplantıda ekspertiz değerlemelerinin yetersizliğinin üstelik görüşüldüğünü hatırlatan Bati, “Yıllardır konuşulan bire bir konuydu, ama demin daha ciddi benzeri sorun haline geldi. Zira para şişkinliği dolayısıyla faal değerlemeleri çokça düşük kalmaya başladı. Bankalar ekspertiz değerleri üstüne bizim büyüklüğünde şikayetçiler. Zira kendi aktifleri üstelik bağan değerlenmiş oluyor. Bu nedenle ekspertiz değerlemeleri için TOBB ve Bankalar Birliği beyninde ortak bir encümen kurulmasına değişmeyen verildi. Böylecene bu konunun soy benzeri hal için gireceğini rica ediyorum. Cesaret dışında girdi maliyetleri şikayetleri bitmeme etmektedir. Bu enflasyonun KOBİ’leri henüz aşkın etkileyeceğini söylemiştik. Şişman şirketlerin kar artışları bile bunu göstermektedir. KOBİ’lerde ciroların yüce kısmı zindelik ve akaryakıt oldu. Yakında tıpkısı aşçı sahibi arkadaşımız, kirasının 23 bin teklik, faaliyet faturasının 60 bin lira olduğunu söyledi. Antalya’üstelik herhangi bir yerde klima çalışıyor, özge illere göre hayatiyet tüketimimiz elan aşkın. Doğalgazdaki bölgesel tarife elektrikte üstelik olmalıdır. Ayrıca akıbet zamanlarda elektrik kesintileri üstelik ağır benzeri sav olmaya başladı. Enerjide cesamet alacak indirimi yaptı, bütçeden destek var, ama güçlükle kalıyor. Bu dönemde alacak geliri yüksek, bütçe açığımız düşük, enerjide fehamet desteklerinin artırılması üzere daha aşkın ceht gösterilmelidir” ifadelerine düzlük verdi.

“Antalya merkezli transfer şirketi önerisi”

Mobilya ve nakliyat komitelerinin Antalya merkezli transfer şirketi kurulması konusunun büyük olduğuna değinen Bunaltıcı, “Antalya kendisine bire bir lojistik şirketimizin olması gerektiğini güzeşte sene söylemiştim. Maatteessüf il kendisine ortak müşareket kültüründe izansız kaldık. Şehrimizin lojistik şirketi, dış ticaret sermaye şirketi, fuar şirketi, GES şirketi kabil çok ortaklı etkili şirketleri olmalıydı. Bunları kesim mensupları kurmalı, kurumlar de bindi vermelidir. Bizde evet olmuyor evet tersi oluyor. Herhangi Bir iki komitemizden bu konuya ehemmiyet vermelerini istek ediyorum. Bu iştirak vakit kaybetmeden möble ile kapalı kalmaz, e-tecim, dayanabilen tüketim kabil bir nice sektöre fayda sağlar. Bu kök girişimler hem maliyetleri düşürür hem bile gelirin Antalya’üstelik kalmasını sağlar. Bina malzemeleri sektörümüzün dile getirdiği KDV alacakları meselesini yetkililerle görüştük. Rüşvet dairesi başkanımız KDV farklarından doğan alacakların 90 çağ ortamında ödendiğini söylüyor. Sair alışılagelen KDV iadelerinde gecikmeler bitmeme etmektedir. Kırtasiye sektörümüz tahkiye kabilinden edebi betik yazarlığına destek verilmesini öneriyorlar. Fena Hâlde tıpkı öneridir, kıymet bulmasını diliyorum” diye niteleyerek konuştu.

“2 milyon bölük açığı”

Türkiye genelinde sabık yıla göre konut ruhsatlarında düşüş olduğunu aktaran Ciddi, “Ülkemizde alışılagelen üretim yılda 1 milyona yakın konuttur. Çünkü nüfus 1 milyon artıyor, 600 bine mail evlilik oluyor, sakat bina stoku mübadele etmek zorunda. Göçler ve ecnebi talebi bile var. Yılda 1 milyona bakarak sonuç dört yıla bakıldığında 2 milyona mümasil bölük açığı olduğu görülüyor. Bu sorunları fasletmek amacıyla inşaat maliyetlerini düşürecek bakir adımlara gerekseme var. Hükümet ati ay tıpkısı paket açıklayacağını duyurdu. İnşallah çözüm olacak adımlar atılır. Türkiye’bile inşaatlarda depresyon olurken Antalya’da basamak üretimi sabık yıla göre yüzdelik 32 oranında arttı. Konutta Antalya’ya ecnebi ilgisi birlikte bitmeme ediyor. Orak Ayı ayında Antalya’ya gelen Zalim komşularımız sebebiyle yabancı bölük alımında İstanbul’u geçtik. Basamak satışının yüzdelik 30’u yabancıya yapıldı, bu bile tabii fiyatları yükseltiyor. Üretim artarsa en ve kâm dengesi kurulacaktır, amma maliyetlerin da düşürülmesi gerektiği açıktır. İnşaatlar artarken Antalya’dahi enfrastrüktür üstüne sıkıntıların arttığını görüyoruz. Faaliyet ve şebeke sisteminin hemencecik geliştirilmesi gerekiyor. Belediyelerimizin gelirleri mikro ve altyapıya yetişemiyorlar. Antalya üzere Türkiye’nin konuk odası olan ayrımsız şehrin enfrastrüktür yatırımlarına evleviyet verilmelidir” dedi.

“Büyümeye bitmeme ediyor”

Sorunlara rağmen Türkiye ekonomisinin büyümeye devam ettiğini kaydeden Korkulu, “Pandemide Çin’dahi ve Avrupa’birlikte fabrikaların kapanması bize yarar sağladı. Rusya ile ticari münasebat canlanıyor. İsrail ve Koy ülkeleriyle ilişkilerin normalleşmesi dahi turizme ve ihracata olumlu yansıyor. Akıbet günlerde ekonomiye döviz girişi başladı, şayet bu devam ederse biraz boşalma olacaktır. Dünyada küresel sakinlik işaretleri başladı. Erke fiyatları düşerse, kalıp bankaları getiri artışları yavaşlarsa bizim işimiz birlikte kolaylaşır. Fakat acun ürem artırmaya devam ederse, kış aylarında enerji fiyatları gene artmaya başlarsa işimiz zorlaşır” diye konuştu.

Turizmde ağustos ayı itibariyle havayoluyla mevrut yabancı ziyaretçi sayısının 9 milyonu geçtiğini tabir eden Sakil, savaşın damarlı etkilerine rağmen çarklar döndüğünü, kullanılmamış pazarların gelişmeye başladığını bildirdi.

“Antalya ekonomisi tutulamaz”

Yatırım cephesinde müspet gelişmeler yaşandığını kaydeden Ağır, “Yılın evvel yarısında Antalya’bile 20 milyar teklik teşvik belgesi makbuz. Bunun 10 milyarı hava meydanı, 7 milyardan dahası turizm yatırımı. Turizm yatırımları ağırlıklı kendisine restorasyon yatırımıdır. Sanayide iri kullanılmamış yatırım bulunmayan, ama tezek, kağıt, plastik üzere sektörlerde kapasite artışları oluyor. Tarımda yatırımlar sabık yıla bakarak yordam kesse birlikte yılın önce yarısında 400 milyon liralık motivasyon belgesi makbuz. Bu gelişmeler Antalya’nın eşi olmayan bir pırlanta olduğunu tıpkı posta daha göstermektedir. Turizm başarısı ve ecnebi ilgisi Antalya’nın alternatifinin olmadığının kanıtıdır. Bugüne büyüklüğünde bu pırlantayı gereği kadar korumadık, buna rağmen şehrimiz çokça değerli ve nazirsiz kaldı. Antalya’yı ranta kurban etmezsek, elan çok bozmadan, beğenilen, düzenlenen, aptal ayrımsız kent yaparsak Antalya ekonomisi tutulamaz” dedi.

“30 Ağustos Zafer Bayramı”

Gelecek hafta 30 Ağustos Utku Bayramının 100. yılını kutlayacaklarını tabir fail Davut Ciddi, “Tarihimizin arz cesim günlerinden birisidir. Büyük Önder Atatürk, bu askeri zaferden 6 ay sonraları İzmir İktisat Kongresini toplamış ve ekonomik zaferi planlamaya başlamıştır. Önümüzdeki sene İzmir İktisat Kongresi’nin birlikte 100. Yılıdır, antrparantez 12. Ilkokul Yıllık Kalkınma Planı yılıdır. Bu planı Türkiye Iri Ulus Meclisi uzlaşmayla hazırlayıp akseptans etse, Türkiye sıçrama yapar. Bunu yapabiliriz, yapmalıyız. Cumhuriyetimizin 100. Yılına uzlaşmayan, kutuplaşan, günce sorunlarla uğraşan ayrımsız ülke yerine giremeyiz. Ekonomide tashih, ancak erk-mugayeret uzlaşmasıyla ve sivil topluluk ortaklık ve desteğiyle mümkündür. Nazik Taarruzun 100. yılında ekonomide şişman saldırı başlatmalıyız. Şişman Atak katlanılamaz benzeri planlama, sarsılmaz benzeri stabilizasyon ve fedakarlıkla başarılmıştır. Zaman bize sakıt da 100 sene evvel bu topraklarda ortaya konan bu iradeyi gine ahit yüzüne çıkarmaktır. Başkomutan Atatürk’ün askeri fütuhat konuşu zaferlerle taçlandırılmalıdır sözü bizler için aynı mektup olmalıdır” açıklamasında bulundu. – ANTALYA

Share: