Trabzon’da kadınlara meme başı kanseri farkındalık eğitimi verildi

TRABZON’birlikte İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği ile AstraZeneca Türkiye’nin şartsız desteğiyle hesaplı ‘Kendini Tanılama, Erken Tanı Meme Başı Kanseri Farkındalık Hareketi’ kapsamında kadınlara terbiye verildi. Prof. Dr. Adnan Çalgın bicik kanserinde er tanının önemine değinerek, “Sayı Farkı tahminî 10 kadından biri ömrünün ayrımsız döneminde meme başı kanseri ile yüzleşecektir. Meme Başı kanseri elle istikşaf anlamında çokça koca bir terim olmakla beraber esas hedefimiz elan ele gelmeyen aşamada bicik kanserini yakalamış başlamak” dedi.

İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği ile AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle hayata geçirilen ‘Kendini Tanı, Erken Tanılama Bicik Kanseri Farkındalık Hareketi’ projesi kapsamında meme kanseri üstüne eğitim bilimi toplantıları gerçekleştiriliyor. İlki Antalya’üstelik gerçekleştirilen eğitim toplantısının ikinci durağı Trabzon olurken Türkiye’nin türlü illerinde yapılacak toplantılarda arama ve teşhisin önemi anlatılarak kadınların meme başı kanseri üstüne bilgilendirilmesi amaçlanıyor.  Ortahisar ilçesinde Hamamizade İhsan Eş Ekin Merkezi’nde düzenlenen toplantıya katılan 100 kadına, Amansız Hastalık Savaşçıları Derneği’nin fahri hekimi Prof. Dr. Adnan Kötürüm eliyle, meme başı kanseri görülme sıklığı, başlıca risk faktörleri, er tanının önemi, meme başı kanseri tarama (mamografi) ve elle araştırma üzere konularda hikmet verildi. Terbiye alan kadınların Kanser Er Teşhis, Tarama ve Terbiye Merkezi’nde (KETEM) taramalarının yapılması için randevuları eş güdümlü edilerek ulaşımları sağlanıp, tarama sonrası cümle süreci izleme edilecek. İhtiyaç Haritası koordinesiyle eğitim verilecek illerde meme kanseri farkındalığı çerçevesinde afiyet hizmetlerine erişimi kısıtlanmış kişiler ve bölgeler tespit edilecek.

‘HEDEFİMİZ HENÜZ ELE GELMEYEN AŞAMADA MEME KANSERİNİ YAKALAMIŞ OLMAK’

Meme Başı kanseri taramalarının 40 yaş üstü kadınlarda gelişigüzel sene banko yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Adnan Kötürüm, “Meme Başı kanseri kadınlarda sunu sık görülen kanser türü olması nedeniyle kadınların kilolu rüyasıdır. Fakat tanı ve tedavideki gelişmeler zımnında bu çor yıllar öncesine göre çokça elan az korkulacak bir sav haline dönüştü. Tabii muvaffakiyetli bire bir otama amacıyla erken teşhis civar koşuldur. Er tanılama, memede sınırlanmış hastalık anlamına dirimsel. Subklinik dediğimiz radyolojik tetkiklerle ortaya konan meme başı kanseri tanısı günümüzde oldukça önemlidir. Bu tanılama için kendiliğinden etüt yanında uyumlu radyolojik kontroller da gerekmektedir. Bicik kanseri, erken tanı konduğu takdirde lazım bicik kaybı gerekse işlev kaybı olmaksızın tedavisi türlü bire bir hastalıktır. Bu nedenle eksiksiz kadınlarımızın meme başı kanseri üstüne duygun olmalarını bekliyoruz. Bu toplantıyı üstelik kadınlarımızda meme başı kanseri farkındalığını bırakmak amacıyla düzenledik.” diye konuştu.

‘ERKEN TANININ ÖNEMİNİ ANLATACAĞIZ’

Amansız Hastalık tanısı alanların ve yakınlarının yaşam kalitesini arttırmak ve onlara bu yolculukta arkalamak için çeşitli projeler yürüttüklerinin belirten Amansız Hastalık Savaşçıları Derneği Genel Sekreteri Aslı Ortakmaç, “Kendini teşhis er tanılama bicik kanseri farkındalık hareketi birlikte bu projelerimizden benzeri tanesi. Burada İhtiyaç Haritası ekibiyle ve AstraZeneca Türkiye’nin şartsız desteğiyle yürütüyoruz bu projemizi. Geçen ay Antalya’daydık. Antalya’birlikte yaklaşık 350 kadınımıza bicik kanserinde erken tanının önemi ile ilişkin eğitim verdi hocalarımız. Elan sonra dahi Antalya’bile KETEM gelişim birliğiyle meme başı kanseri taramalarına başladık. Zaman üstelik burada Trabzon’dayız. Çok heyecanlıyız. Burada Trabzonlu kadınlarımızla tıpkısı araya geleceğiz. Sevgili hocamız ilk meme kanserinde er tanının önemini anlatacak, kendiliğinden meme başı muayenesi ayda ayrımsız hangi kadar kızıl, yılda bire bir hele risk grubunda bir meme başı cerrahına gidip meme kanseri taraması yaptırmak ve 40 yaş sonrasında da arz birkaç 2 yılda tıpkısı mamografi çektirmenin önemini anlatacağız.  Amma bu terbiye burada vabeste kalmayacak. Elan sonra gine risk grubundaki kadınlarımıza ve onların yakınları üzere bildirişim bilgilerini alacağız ve herhangi bir birini arayacağız. Gene KETEM hisse senedi birliğiyle mahallelerine gidip kadınlarımızı mahallelerinden alıp randevularını sağlayıp meme kanseri taramalarını gerçekleştireceğiz ve onları gine evlerine bırakacağız” dedi.

Müdellel harita teknolojisi ve topluluk tabanlı konfirmasyon işlevi marifetiyle eğitim bilimi, keyif, kültür-görüşme kadar alanlarda yardımlaşmayı ve dayanışmayı gerçekleştirdiklerini tamlayan İhtiyaç Haritası Toplumsal Ağırbaşlılık Koordinatörü Sevdanur Gökrenk ise, “İhtiyaç Haritası ihtiyaç sahiplerine korumak isteyenleri buluşturan aslında online bire bir platform. Tam Türkiye üstünde canlılık gösteren benzeri online harita sistemi. Sizler yüklenmek istediğinizde evet dahi her konuda tıpkısı şeye ihtiyacınız olduğunuzda girip haritadan çift taraflı kullanabiliyorsunuz. Harita bulunak sistemine dayalı olduğu üzere gerçekte ense sokağınızdaki değme gerekseme sahibinden dahi İhtiyaç Haritası marifetiyle anaç olabiliyorsunuz. İhtiyaç Haritası yalnız bu destekçiyle ihtiyaç sahibini buluşturan projelerin yanında bunun üzere farkındalık çalışmaları da yapıyor. Bugün Trabzon’dayız ve er teşhis projesiyle birlikte kadınların bicik kanseri üstünde farkındalığını artırmak üzere bire bir proje yapıyoruz. Bu projede aslında anne uğur kadınların er teşhis hakkında genel bilgilere eş olması ve günce kontrollerini, haftalık kontrollerini yapması ve haddizatında rutin adına kanser tarama merkezlerinde kontrollerini yapabilmesi. Zira meme başı kanseri maalesef kadınları çok fazla ait bire bir konu ve kadınlar bu konuda farkındalığı geliştikçe, kendini korudukça ve etrafındaki insanlara bunu anlattıkça esasta meme kanserinin erken tanıdaki oranlarının arttığı bile o söylenen bir gerçek. Bu noktada anne hedefimiz üstelik az buçuk daha kadınların burada farkındalığını yükseltmek üstüne aynı emek yapmak” ifadelerine düz verdi.

Share: