Endüstri ve Uygulayım Bilimi Bakanı Varank: “Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılının dünyada ‘Türkiye Yüzyılı’ olacağına inanıyoruz ve buna bakarak çalışıyoruz”

Endüstri ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank, Amasra’daki maden ocağındaki patlamayla ilişik muktezi soruşturmanın başlatıldığını bildirerek, “Tam boyutlarıyla tetkik bitmeme ediyor. Bu kazada ihmali, sorumluluğu kâin kim varsa cezasını çekecektir. Bundan üstelik tehlikesiz olmanızı istirham ediyorum.” dedi.

Varank, KartalDernek tarafından düzenlenen “Zirve Kartal: Girişimcilik ve İnovasyon Zirvesi”nin açılışında yaptığı konuşmada, kendisini aynı mortocu hatipli yerine evinde gibi hissettiğini söyledi.

Bugün gerçekte bu hissiyatın verdiği huzurla, ağır ezgi ara geçirecekleri, keyifli sohbetler yapacakları bir program tayf ettiğini rapor eden Bakan Varank, fakat dün Bartın’dan bağırsak yakan, çok kırıcı istihbarat aldıklarını, eroin ocağında yaşanan patlama sonucu hayatını kaybeden emekçilerin bulunduğunu, bu nedenle içinin ekşimsi olduğu dile getirdi.

Varank, hayatını kaybeden madencilere Allah’tan yağmur, yakınlarına sabrı cemil yakarma ettiğini rapor ederek, şunları kaydetti:

“Yaralanan kardeşlerime üstelik evgin şifalar diliyorum. Olayın duyulduğu evvel adan itibaren devletimiz umum imkanlarını seferber etti. Icra Vekili arkadaşlarımız Bartın’a giderek çalışmaları yakından izleme ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımız de Diyarbakır’daki programını tağyir etti, bugün oraya geçerek çalışmaları bizzat taharri edecek. Arama istirdat başta girmek amacıyla, patlama ile ilgili birlik konularda bilcümle kurumlarımız çalışmalarını titizce sürdürüyor. Bölgedeki keyif ekipleri ve hastaneler yanık kardeşlerimiz için seferber edildi. Bunlara ilave namına bir müstacel müdahale ünitesi kuruldu. Gene gerekseme halinde cankurtaran uçaklarımız, helikopterlerimiz filhakika görevlerini açmak için hazırda bekliyor.”

“Bu kazada ihmali, sorumluluğu mevcut ki varsa cezasını çekecektir”

Varank, bunun kabil elem hadiselerin birtakım provokatörlerin istismarına münhal kuzuluk geldiğini aktararak, “Lütfen kimse provokatif ve dezenformasyon içeren arka oruçlu içeriklere saygınlık etmesin. Patlamayla ait mukteza sormaca elhak başlatıldı, bütün boyutlarıyla tetkik devam ediyor. Bu kazada ihmali, sorumluluğu kâin kim varsa cezasını çekecektir. Bundan de emin olmanızı istirham ediyorum. Olayın detayları netleştikçe, en akıllıca bilgiler, zaten eskiden resmi kurumlarımız tarafından şu anda kamuoyuyla paylaşılıyor, paylaşılmaya dahi bitmeme edecek.” diye konuştu.

Temenni ve kamu çabalarının henüz aşkın fert kaybı olmaması ve madencilerin sağ salim kurtarılması yönünde olduğunu vurgulayan Bakan Varank, “Rabbim hem yılgın altında küsurat kardeşlerimizin hem bile onlara ulaşmaya çalışan ekiplerin yardımcısı olsun. Rabbim inşallah tıpkı henüz hakeza kazalarla, ateş olaylarla bizleri sınav etmesin.” dedi.

“İmam dil cambazı öğrencilerine milletle gelişigüzel devletin da cemaat çıktığı tıpkı ortamda yaşıyoruz”

Bakan Varank, bugün girişimcilik ve inovasyon konuşmak amacıyla bire bir araya geldiklerini anımsatarak, hakeza benzeri organizasyonun ayrımsız imam dil cambazı lisesinde düzenleniyor olmasının alelhusus özlük jenerasyonundaki insanlar üzere ne kadar anlamlı olduğunu vurguladı.

İnsanın bu atmosferi görünce, nereden nereye diye niteleyerek çöz geçirmeden, şükretmeden geçemediğini tabir fail Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yaşınız itibarıyla sizler 2002 öncesi döneme tanık olmadınız. İyi kim üstelik olmadınız, zira o dönemdeki abileriniz ablalarınız sizin kadar şanslı değildi. Sizin gördüğünüz değeri maatteessüf onlar görmüyorlardı. 28 Şubat’ın simsiyah zihniyeti bizzat imam hatiplerin üzerine kâbus üzere çökmüştü. İmam hatipliler katsayı garabetiyle üniversitelere giremediler, inandırma odalarına tabi tutuldular, kadınlar başörtüsü cihetiyle bir nice imkandan mahrum bırakıldı. Ama Recep Tayyip Erdoğan diye tıpkı alp önder hatipli artık ve tüm bu faşist uygulamaları tarihin çöplüğüne gönderdi. Hamdolsun bugün değişik bire bir iklimin içerisinde yaşıyoruz. Cumhurbaşkanının imam hatipli olmakla gurur duyduğu tıpkısı devletin vatandaşlarıyız. Zaman önder hatip okullarına, mortocu dil cambazı öğrencilerine milletle alay malay devletin birlikte sahip çıktığı bir ortamda yaşıyoruz. İşte bu yüzden daha çok imam hatip neslinin omzunda çokça daha balaban, tehlikeli sorumluluklar var. Nedir o? Herhangi Bir açıdan benzer ayrımsız yavru olabilmek.”

Varank, devletlerin, birbirlerine cebin üstünlüğü savaşlarla değil ekonomilerle kurduğunu anlatarak, Türkiye’yi güçlendirecek, konuşu ve teknolojik bağımsızlığı sağlamlaştırma edecek tıpkı evlat olmalarının en balaban hayali olduğunu söyledi.

“Canan çoluk çocuk, şurası katiyen unutmayın” diyerek seslenen Vekil Varank, “Bizim Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde belirlediğimiz ve önünde geceli gündüzlü çalıştığımız aynı idealimiz var. Milli Teknoloji Hamlesi Vizyonu. Tığ bu vizyonla ciddi teknolojilerin çabucak pazarı değil, benzeri zamanda üreticisi olan ayrımsız Türkiye’yi inşa etmek istiyoruz. Bu amaçla yürüttüğümüz umum çalışmaların merkezine de gençlerimizi koyuyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Havacılıktan uzaya, defans sanayisinden elektrikli araçlara, yazılımdan bileşimli zekaya büyüklüğünde bir nice alanda yaptıkları atılımlara gençlerin önderlik etmesini istediklerini vurgulayan Varank, vesile verildiğinde, imkan tanındığında Türk gençliğinin yapabileceklerinin aynı sınırı olmadığına tekraren şahit olduklarını, bu başarıları değme alana yaygınlaştırmak ve gençlerin öncülüğünde ülkenin teknolojik bağımsızlığını yemlemek istediklerini, bunun için dahi çocukluktan üniversite ve sonrası döneme büyüklüğünde hayatlarının her aşamasında gençlere genişlik çağcıl imkanları sağladıklarını anlattı.

Varank, Deneyap Uygulayım Bilimi atölyelerini bu sebeple hayata geçirdiklerini anımsatarak, “Ortaokul ve ortaöğretim çağındaki öğrencilerimize burada sentetik zeka, robotik, kodlama, nanoteknoloji, havacılık ve uzay eğitimleri veriyoruz.” şeklinde konuştu.

Benzer şekilde herhangi bir yıl rekorlar kırarak büyüyen Teknofest’in de bu amaçla kurguladıkları diğer kebir tıpkı projeleri olduğunu tamlayan Varank, “Alelhusus lise ve üniversite çağındaki çoluk çocuk Teknofest’te dünyanın sunu yeni uygulayım bilimi alanlarındaki yarışmalara kendi projeleriyle katılıyorlar. Kişi geliştirdikleri roketleri, elektrikli otomobilleri, insansız çekicilik araçlarını, denizaltıları yarıştırıyorlar. Kartal da Teknofest’te adı sık mahsus okullarımızdan birisi.” dedi.

Salonda Teknofest’e katılan gençlerin olup olmadığını soran Icra Vekili Varank, gördüğü sayının kötü olmadığını, ancak bunun üstelik artırılması gerektiğini söyledi.

Varank, teknolojinin ruhu olan yazılım üstüne adam kaynağı kapasitesini yetiştirmek için eskimemiş yavru yazılım okulları açtıklarını bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“kendiliğinden öğrenme metoduyla müteharrik dünyanın gözde yazılım okullarından olan 42 okullarını ülkemize kazandırdık. Bugüne büyüklüğünde 1.000’e mümasil gencimiz bu okullarda yetişek almaya başladı, bu çoluk çocuk haddinden fazla bol birer yazılımcı namına profesyonel hayata atılacaklar. Tekrar gençlerimizin malumat ve teknoloji aşkını gökyüzüne taşıyoruz. Önceden yemeden içmeden Antalya’de düzenlenen Sema Müşahede etkinliklerini Küçük Asya’nun sair illerine yaygınlaştırdık. Antalya’de, Diyarbakır’dahi, Van’da, Erzurum’birlikte çok geniş katılımlı etkinlikler düzenleyerek gençlerimize uzayı ve feza teknolojilerini tanıtıyoruz. Teknoparklar ve girişimcilik merkezleri kurarak yenilikçi fikirlerin hayata geçmesine bindi oluyoruz.”

Türkiye’nin genişlik nazik teknoparkının Enformatik Vadisi olduğuna bel eden Varank, Bilişim Vadisi ile Türkiye’de iz açıcı işlere yatırımlar yaptıklarını, destek olduklarını söyledi.

Varank, TÜBİTAK burslarıyla gençlerin ve araştırmacıların ilmî çalışmalarına katkılar sunduklarını aktararak, seçme alanda gençlerin birlikte olduklarını imdi üstelik hükümetler kendisine yanlarında olmaya devam edeceklerini belirtti.

Milli Teknoloji Hamlesi Vizyonu ile hazırladıkları Sanayi ve Uygulayım Bilimi Stratejisi’nde girişimcilik için ayrı bire bir antet oluşturduklarını rapor eden Varank, şunları kaydetti:

“Girişimciliğin dinamizmiyle kalkınan Türkiye’yi mensur edecek şümullü politikaları bu izleme çerçevesinde uyguluyoruz. Teknoloji tabanlı işler özellikle doğmak amacıyla girişimcilik sürecinin temas aşamasını hızlandıracak altyapıları ve gerekseme mahsus destekleri sağlayarak müteşebbislerin, özellikle tüvana müteşebbislerin hayatını kolaylaştırıyoruz. Kurduğumuz teknoparklar, gurk merkezleri ve TEKMER kabil yapılarla yenilikçi hisse senedi fikirlerinin ticarileştirildiği yerlerle haddizatında Türkiye’üstelik benzeri dinamizm düz yazı ediyoruz.

Buralarda, girişimcilere fiziki imkanlardan, vergisel avantajlara mentörlükten network desteğine büyüklüğünde birçok kolaylaştırıcı imkan sunuyoruz. Bu altyapılar elbette çokça eke amma yegâne başına ehliyetli değil. Çünkü girişimcilik dediğinizde en önemli hususlardan birisi girişimcilerin macerasız bir şekilde finansmana ulaşabilmesi. Finansman konusu hala girişimcinin önündeki sunma balaban soru işareti olarak önümüzde duruyor. Biz bile lüzumlu kendi kurduğumuz gerekse destek sağladığımız fonlarla girişimcilerimizin kullanabileceği kaynaklar oluşturuyoruz. TechInvesTR, Teknoloji-İnovasyon Fonu ve Bölgesel Aşama Sermayesi Fonu bizzat bizim Bakanlığımızın kurduğu fonlar. Bilişim Vadimizde biz öz yatırım fonumuzu oluşturduk.”

Varank, kendisinin İstanbul İmam Dil Cambazı Lisesi mezunu olduğunu, ama değişik dönemlerde Kartallı arkadaşlarıyla çokça çalıştığını belirterek, “Bu Arada politika yaptık, mücadele yaptık ve dolayısıyla Kartal ile olan ikbal bağımız haddinden fazla ayrımlı.” dedi.

Bu fonların beraberinde Kalkınma ajanslarıyla TÜBİTAK ve KOSGEB ile girişimcilere sağladıkları birçok finansal desteğin bulunan olduğunu anlatan Varank, bu desteklerle ilişik sunu şümullü ve güncel bilgilere yayılmak amacıyla “www.yatirimadestek.gov.tr” adresini musahabe edilmesini tavsiye mektubu etti.

“Yıpranmamış Türk markaları nüfuz etmek için cesur girişimcileri, yenilikçi fikirleri desteklemeye devam edeceğiz”

Varank, “Siz kâfi ki yenilikçi fikirlerinizin ve hayallerinizin peşinde koşmaya devam edin” diyerek, kapılarının değme antlaşma sonuna kadar boş olduğunu söyledi.

Cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 2023 ve sonrası amacıyla çok şişman hedeflerin bulunduğu aktaran Varank, şunları kaydetti:

” Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılının dünyada ‘Türkiye Yüzyılı’ olacağına inanıyoruz ve buna göre çalışıyoruz. Yenilikçi ve uygulayım bilimi tabanlı girişimcilerimizin katkılarıyla bu hedeflere çok henüz aceleci ulaşacağımızın farkındayız. Bu nedenle küresel piyasalarda adından hezel ettirecek yeni Türk markaları intikal etmek amacıyla külhanbeyi girişimcileri, yenilikçi fikirleri desteklemeye devam edeceğiz. Efendimizin bile buyurduğu üzere rızkın 10’bile 9’u ticarette yani girişimcilikte ise bu alanı asla abes bırakmadan, evvel gençleri girişimciliğin dinamizmi ile tanıştırıp sonra kariyer hedeflerine yönlenmelerini sağlayarak yolumuza bitmeme edeceğiz. Gençlerin bu dönemdeki başarıları tehlikesiz olun bizi ziyadesiyle gururlandırıyor. Geçen yıl Türkiye’bile erken kadem girişimler, startuplar 1,5 milyar dolar envestisman aldı, bu yıl bu ölçü geçmiş 7 ayda 1,5 bilyon doları buldu. Sabık yıl Avrupa’de oyun yatırımı alanında yeryüzü çok envestisman düzlük kent İstanbul oldu. İkinci şehre bakıyorsunuz Londra. Londra’birlikte sunma çok yatırımı kim almış diye niteleyerek bakıyorsunuz esasen tıpkısı Türk vatandaşı oyun girişimciliği alanında yer aşkın yatırımı almış.”

Icra Vekili Varank, geçen dönüş Hacettepe Teknopark’a gittiğini, üniversiteden yeni mezun biriyle tanıştığını anımsatarak, kendi şirketini kurduğunu, oyun geliştirdiğini, 9 yabanlık ekibinin olduğunu söyledi.

Söz konusu girişimcinin geliştirdikleri oyunu ABD’ye 200 milyon dolara sattığını öğrendiğini anlatan Varank, “Bunu sattıktan bilahare bile, ego pespaye şundan hava duyuyorum, ‘Tığ bu sene 200 milyon liraya andıran kazanç ödeyeceğiz ve inşallah ben rüşvet rekortmenleri arasına gireceğim.’ dedi. Bakınız gepegencecik ayrımsız arkadaşınız. 200 milyon dolarlık ekleme değer üretebiliyor. O arkadaşımız şurası söyledi, haddizatında iş yapış şekillerinin hangi büyüklüğünde değiştiğini göstermesi açısından haddinden fazla eke, ‘Ben 9 arkadaşımı birlikte şirkete kuma ettim, kâffesi şu anda milyoner’ dedi. Esasta önümüzdeki dönemde ekleme değeri haddizatında sizin gibi gençler oluşturacak. Bizler dahi onun altyapısını hazırlamak için çalışıyoruz. Başarı hikayesini siz kızıl gençlerimiz yazacaksınız.” diyerek konuştu.

Varank, arsıulusal medyanın Türkiye’nin ürettiği insansız çekicilik araçlarından bahsettiği haberler olduğunu anlatarak, insansız çekicilik araçlarının geliştirildiği ekibin yaş ortalamasının 30’un altında olduğunu, gençlere bunun amacıyla ehemmiyet verdiklerini vurguladı.

29 Ekim’üstelik Togg fabrikasının resmi açılışını yapacaklarını, sekans üretim araçların banttan ineceğini bildiren Varank, bu galeyan verici işlere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde imza atmanın alım verici olduğunu, Togg piyasaya çıktığında herkesin gururu olacağını söyledi.

Konuşmasının ardından Nazır Mustafa Varank, Kartal Küçük Asya İmam Hatip Lisesi’nin Kartal Fen Üssünü gezerek öğrencilerin projelerini dinledi.

“İçinde bulunduğumuz sürecin merkezi kavramı inovasyon”

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Özkan Öztürk ise küşat konuşmasında, insanın içre bulunduğu doğaya müdahale ederek, hars ve medeniyet kurabilen yegane varlık olduğunu belirterek, insanın elan dolgunca tıpkı dünya üzere bitimsiz bir yenilik süreci arayışında olduğunu vurguladı.

Herhangi Bir kan alışta yenileniyor olmak kabil veri, ekin ve teknolojik gelişmelerin birlikte çağ alıp verdiğini rapor fail Öztürk, “Günümüzde merkezi aynı anlam yerine inovasyon terimiyle tabir edilen bu süreç marifet ve teknoloji çoğaltma, âdem yetiştirme kapasitesi ölçüsünce gerçekleşiyor. Dördüncü uran devrimi olarak adlandırılan süresince bulunduğumuz bu sürecin merkezi kavramı bu sebeple inovasyon namına ortaya çıkıyor.” diyerek konuştu.

Öztürk, çağın düşün yörüngesinin etrafında inovasyon, müşavere, AR-GE, adım, tasarım, sürdürülebilirlik, bileşimli zeka, dijital ekin, robotlar, arttırılmış asıl, uslu sistemler, nesnelerin internetinin seyrettiğini söyledi.

Kartal Anadolu İmam Dil Cambazı Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği Başkanı Mahmut Kayacık üstelik serencam yıllarda yükselişte olan teknolojileri ve ülke bazında gerçekleşen gelişmeleri konuşacakları bu zirvede, Vekil Varank’ı görmekten mutluluk duyduğunu belirterek, “İki dönme boyunca gerçekleşecek olan bu zirvenin hayırlara şalter olmasını, hedeflenen hikmet ve sınama aktarımının gerçekleşmesini, tam katılımcılarımızın bundan bolca yarar görmesini rica ederim.” dedi.

Bu arada, Bildirme Portföy ve Değiş Tokuş İstanbul temel sponsorluğunda, KartalDernek tarafından düzenlenen “Şahika Kartal: Girişimcilik ve İnovasyon Zirvesi”, Kartal Küçük Asya İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleştiriliyor.

Bugün girişimcilikten yazılıma, “metaverse”den insansız teknolojilerine, havacılık ve gök sanayisinden defans sanayisine kadar ele alınacak paneller, ferda üstelik bitmeme edecek. Zirvenin keynote sunumlar, önce girişim dersleri ve yarışmalarla katılımcılara bol benzeri repertuvar yaşatması bekleniyor.

Share: