Antalya firez laf: Antalya’da, ‘Hayvanlar ve Paralar’ sergisi açıldı

Antalya’da, ‘Hayvanat ve Nukut’ sergisi açıldı

Sergide Antika çağdan günümüze 34 değişik efsanevi figürü 140 ayrı paranın üzerinde görselleri kayran alıyor

ANTALYA – Suna- İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırı Merkezi Antalya Kaleiçi Müzesinde, Hayvan Bilimi ve Nukut, Antik Çağdan Günümüze Paralar Üzerindeki Hayvan Görselleri sergisi açıldı. Sergide Antik çağdan günümüze 34 değişik hayvan figürünün yer aldığı, 140 ayrı paranın görseli saha alıyor.

Kaleiçi’ndeki müzede açılan sergide 34 değişik efsanevi figürünün vadi aldığı, ayrımlı dönemlere ilgilendiren, madeni ve kağıt 140 ayrı paranın görseline saha verildi.

Küratörlüğünü Antrenör Üniversitesi Arkeoloji ve Konuşma Tarihi Bölümü Tedris Ütesi ve AKMED Direktörü Prof. Dr. Oğuz Uğurlu ile AKMED Akademik İşler Uzmanı Dr. Arif Yacı’nın yaptığı sergide, üzerinde hayvan figürü kâin nukut ile bu nukut üstünde hayvanlara ilgilendiren tarihi inanış ve bilgiler düz alıyor. Sergide 100’ün üstünde 34 ayrımlı hayvan görselinin resmedildiği 140 ayrı parayla ilgilendiren hikayelerde meydan alıyor.Hayvanlar ve nukut, gün süresince devletlerin kullandığı paralara resmedilen hayvan figürlerine odaklanan önceki işporta olma özelliğini taşıdığına özen çekildi.

Serginin açılışında konuşan Prof. Dr. Oğuz Uğurlu, sergideki paraların üzerinde türlü görsellerin düzlük aldığını belirterek, alelhusus hayvan görsellerine odaklandıklarını söyledi.

Aslan, fil, pisik fare,timsah, gergedan kadar zooloji dünyasına tıpkısı el yarmak istediklerini kaydeden Uğurlu, ” 1 sene sarih kalacak. Sergide nukut Antik çağdan başlayarak günümüzdeki devletlere kadar geliyor. Arz eski çağlardan başladık, günümüzdeki devletlerin parasına büyüklüğünde var. Türkiye Cumhuriyeti’nin Osmanlı’nın paraları saha alıyor. Roma Bizans üzere seçme kalem kerem ve uygarlığın paralarına yer verdik. Burada eke olan hayvanın kendisidir. 30’un üstünde hayvan figürü kayran alıyor. Sadece görsel adına değil vitrinde birlikte sergiliyoruz” dedi.

Türk tarihine bakıldığında Selçuklularda arslan, güneş ve kartal motifinin kullanıldığını aktaran Tekin,” Türkiye Cumhuriyeti’nin Ankara Keçisini taşımış. Dolaşım paralarında alışverişte kullanılan paralarda bizde efsanevi figürlerinin elan beş altı yeraldığını görüyoruz. Ama yadigâr paralarında efsanevi figürü artık bulunuyor”dedi.

Prof. Dr. Tekin, Hayvanlar ve Paralar, Antika Çağdan Günümüze Paralar Üzerindeki Hayvan Görselleri sergisinin dahi 1 sene süren bire bir emek sonucu ortaya çıktığını sözlerine ekledi.

Sergi, 31 Ağustos 2023’e büyüklüğünde pazartesi günleri dünya rastgele zaman 09.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyarete kemiksiz olacak.

Share: