“Digital Bridge-2022” Uluslararası Teknoloji Forumu Astana’da başladı

“Digital Bridge-2022” Arsıulusal Teknoloji Forumu, Kazakistan’ın başkenti Astana’da başladı.

Kazakistan Sayısal Kalkınma, İnovasyon ve Uzay Sanayisi Bakanı Bagdat Musin’in eş sahipliğindeki foruma, Türkiye Endüstri ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Sayısal Dönüşüm Ofisi Başkanı Ulvi Taha Koç, Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Basiret Ekici, Türk Devletleri Teşkilatı Umumi Sekreteri Baghdad Amreyev’in beraberinde Özbekistan Bilgelik Teknolojilerini Geliştirme ve Komünikasyon Bakanı Şerzod Şermatov, Azerbaycan Sayısal Kalkınma ve Iblağ Bakanı Yardımcısı Farid Ahmadov, Kırgızistan Sayısal Kalkınma Bakanı Yardımcısı İndira Şarşenova ile çok sayıda uluslararası müteşebbis katılıyor.

Forumun açılışın konuşan Kazakistan Reisicumhur Son Teşrin Kardeş Tokayev, ülkesinin bölgenin yer nazik sayısal merkezi haline gelmesi gibi ayrımsız mühim görevi olduğunu belirterek, sayısal teknolojilerin yardımıyla insanların günlük yaşamını oldukça kolaylaştırmayı amaçladıklarını, bunun için kamu hizmeti alanında “beklenmeyen hükümet” adıyla bakir tıpkısı dijital kalıp geliştireceklerini söyledi.

2 dönüş sürecek forum kapsamında ilk kez Türk Devletleri Teşkilatı’na organ ülkelerin teknoparkları bile tanıtılıyor. Forumda, Türkiye’yi Bilişim Vadisi ile Bilkent Cyberpark künde ediyor.

-“Türk dünyası ülkeleriyle e-Kerem alanında ortaklıkları görüşüyoruz”

Cumhurbaşkanlığı Dijital Transformasyon Ofisi Başkanı Uca Taha Çalıştırıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, forumda, Türkiye’nin dijital alandaki vukuf ve tecrübelerini paylaştıklarını bildirdi.

Çalıştırıcı, “Türkiye’de haddinden fazla kuvvetli ayrımsız e-Heybet altyapımız var. 60 milyonun üstünde kullanıcımız var ve sabık sene vatandaşlarımız adına sayısal ortamda 3 milyar lime cerrahi müdahale gerçekleştirdik. Burada e-Devlet alanında elbette beraber katılım yapabiliriz, onları konuştuk.” dedi.

Günümüzde algı transferi alanındaki gelişim birliğinin önemine belen eden Koç, şunları kaydetti:

“Türk dünyası ülkeleri olgun üretiyorlar ve bu verileri bu arada paylaşırlarsa melfuf değeri yüksek mahsulat çıkabilir. Biz Azerbaycan ile e-Devletlerimizi entegre ettik. İleride Kazakistan ve değişik ülkelerle alay malay hele malumat paylaşımı hizmetlerimiz rastgele yerden erişilebilir arkaç ati. Verinizi başka bire bir firma ilişik değeri yüksek ürüne dönüştürürse bildirme aşkın soylu erki katkıyı onlar sağlıyor. Ondan dünya bizim ürünlerimizi yerli ve millileştirmemiz gerekiyor. Bu soy anlamda, domestik ekleme değer üretimi üzerine vukuf birikimlerimizi paylaşıyoruz.”



Share: