Niğde’de cılız fasulye ve barbunyada 65 bin titrem rekolte bekleniyor

Cılız fasulye ve barbunya üretiminde Türkiye’de önce sırada meydan düzlük Niğde’de, bu sene kestirmece 65 bin ton rekolte bekleniyor.

Türkiye’de zayıf fasulye üretiminin yüzde 23’ünü, barbunyanın ise yüzdelik 70’ini karşılayan kentte, hasat sezonu başladı.

Niğde Ziraat Odası Başkanı Ege Uç, AA muhabirine, cılız fasulye üretiminde Niğde’nin evvel tam vadi aldığını söyledi.

Dudak, üretimde sabık yıla bakarak beş altı da olsa düşüş beklediklerini belirterek, üreticiler ortada tahıl ürünlerine yönelenler olduğunu tabir etti.

Bu sene kısaca 180 bin dekar alanda fasulye ekimi olduğuna değinen Munsap, şunları kaydetti:

“Güzeşte yıla bakarak tekrar üretimde bir numara tam olacağımızı düşünüyoruz. Bedel beklentimizin altında kaldı. Geçtiğimiz yıla göre biraz daha istihsal maliyetlerinin altında seyrediyor. İnşallah önümüzdeki günlerde fiyatların fevk çıktığını göreceğiz. Rekoltemiz geçtiğimiz yıl tahminî 75 bin tondu. Bu sene birlikte rekoltenin 60-65 bin ton civarında olacağını düşünüyoruz.”

Sürekli fasulye ekilen arazilerde giderek verimin azaldığına dikkati çekici Uç, bu nedenle çiftçilerin ayrımsız bölümünün daha çok buğday, rüşvet kabilinden tahıl ürünlerini ektiğini anlattı.

Munsap, seneye fasulye üretiminin gene artacağını düşündüklerini dile getirerek, “Temas yıl olduğu kabilinden yeniden bu yıl kalitemiz domuzuna. Bölgemiz 1300 rakımda, burada yetiştiği amacıyla işaret şekerli ve içimli oluyor. O yüzden Niğde’de, Türkiye çapında tutulan aynı fasulyemiz var. Niğde namına barbunyada bile birinci sıradayız. Türkiye’de üretimin yüzdelik 70’i Niğde bölgesinden karşılanıyor. Barbunya bundan sonra Ovacık, Yeşilova, Uluağaç, Çavdarlı ve Çamardı bölgesinde üretiliyor. Fasulye rekoltesinin içinde barbunya birlikte var.” diyerek konuştu.

Yeşilova köyünde 86 dekarda fasulye üreten Hasan Günaydın da orak ayı ağustos döneminde oluşan yalın farkının verime huysuz yansıdığına belen etti.

Ovacık köyünde barbunya üretimi özne Ayhan Duygulu birlikte “Bu sene sıcaklardan çevre barbunyanın boyutu biraz siftinlik olacak. Sıcaklardan yağlık yayın aceleci gelişti.” ifadesini kullandı.

Share: