800 metre uzunluğundaki esrarengiz in keşfedilmeyi bekliyor

– 800 metre uzunluğundaki gizemli mağara keşfedilmeyi bekliyor

Definecilerin dağıtma ettiği in dönem yüzüne çıkartılmayı bekliyor

KASTAMONU – Kastamonu’üstelik Devrekani ilçesinde içerisinde âdem kemikleri,

hayat kalıntıları ve sarkıtlar kâin, 800 metre uzunluğundaki Sarpunalınca Mağaraları, keşfedilmeyi bekliyor.

Kastamonu’nun Devrekani ilçesine Bayram köyü sınırlarında mevcut Sarpunalınca Mağaraları, büyüklüğünün yanında, içerisinde mevcut damla taş ve kayırıcı kemikleriyle bile özen çekiyor. 800 metre uzunluğa topluluk ve 6 girişi olan Sarpunalınca Mağaraları içerisinde hayat kalıntılarının olduğu odalar, mahsenler, eş kemikleri, damla taş ve likitler bulunuyor. Mağaraya girerek keşifler işleyen vatandaşlar, yaşadıkları bölgede kâin mağaraların incelenmesini ve turizme kazandırılmasını istediklerini söyledi.

“Sarpunalınca Mağarasının gestalt kendisine acun sıralamasına girebileceğini düşünüyoruz”

Devrekani ilçesine bağlı Alay köyünde ateş parçası Saygınlık Coşkun, “Şu anda eski adı İnönü Mağarası olan ve başka bildik ismi ile Sarpunalınca Mağaralarındayız. Sarpunalınca Mağaralarının toplam 6 girişi olduğu biliniyor. Tanınmayan girişler de var. Akarsu çıkan bölümü kazı bilimi öğrencileri yoluyla ölçülü. 800-900 metre ortada olduğu söylenildi ve Türkiye’nin sunu tafsilatlı ikinci mağarası namına biliniyor amma arkeoloji öğrencileri arz güdük olan mağaraya girmişler. Esasen ihtimal acun sıralamasında önce sıraya oturabileceğimiz arka taraftan İğneler Mağarası denilen elan uzun mağaralar var. Mağaranın süresince balaban sarkıklıklar var. Odalar, mahsenler var. Mağaralar sakat yaşamlara ilişkin kemik parçalarıyla komple. Bu de bize medeniyetlerin yaşadığını görebiliyoruz. Mağaranın önünde çarkıt değirmen var. Nazik dediğimiz mağaraya girdiğimiz antlaşma sonunu bulamıyoruz. In çok detaylı. Yetkililerden burayı keşfetmesini istiyoruz. Buranın turizme kazandırılmasını dilek ediyoruz. Ülkemiz vatandaşlarının ayrıksı ülkelere gidip birlikte mağara görmeleri gerekmiyor. Bizim Türkiye’mizde dahi böyle güzellikler var ama keşfedilmeyi bekliyor. Sarpunalınca Mağaralarının dünya sıralamasına derinlik ve kurum itibarıyla girebileceğini düşünüyoruz. Üste mağaranın içerisinde 4-5 bükülmüş apartman dikilecek balaban alanlar var. Mağara önünde değirmen olduğu üzere ulaşım konusunda tıpkı sıkıntımız namevcut. Elden yolun yapılması gerekiyor. Mağaranın önüne kadar miftah birlikte gelinebiliyor. Çarkıt değirmen var. Mağaranın civar tarafında. Bu yüzden başka mağaralara yayılmak baskı. Amma buraya yansımak sıkıntı değil eke olan ulaşımın yapılması, yolun yapılması. İnsanları mağaralarımızı gelip görmelerini isteriz” dedi.

“Mağarayı gezdim, hayran kaldım herkesin gelip görmesini tavsiye ederim”

İstanbul’dan Kastamonu’nun Devrekani ilçesine geldiğini ve Sarpunalınca Mağaralarını gezdiğini söyleyen Mehmet Özçelik ise, “Ben İstanbul’de oturuyorum. Buraya geldim, hayran kaldım. İnsanın nefesini kesecek derecede alımlı tıpkısı kayran. Ulaşması o büyüklüğünde ağırlık değil, insanların gelip buraları görmelerini, zevk severlerin, doğaseverlere tavsiye ederim. Buraların turizme kazandırılmasını dahi istek ediyoruz. Ego, bu yaşıma rağmen buralara çok ferah ferah geldim, gezdim, hayran kaldım herkesin gelip görmesini tavsiye mektubu ederim” diye konuştu.

“Her hafta buraya defineciler gelip mağarayı neşir ediyor”

İlçede tüvana Hasan Engin bile mağaranın defineciler eliyle tahrip edildiğini belirterek, “Altı çıngı antre olduğunu biliyoruz. Burası haddinden fazla haddinden fazla sakat benzeri in. İçinde odalar ve mızrap kalıntıları var. Buranın turizme kazandırılmasını istiyoruz. Mağaranın kere sorunu var. Nöbet sorunu çözülürse eğer turizme kazandırılan çok adamakıllı aynı meydan olacak. Doğaseverleri buraya bekleriz. Yegâne sıkıntımız var, burayı maatteessüf defineciler neşir etmiş. Herhangi Bir hafta buraya defineciler gelip mağarayı talan ediyorlar. Mağaranın içlerinde sarkıklıklar var, likitler var. Çokça şişman in. Bu bölgenin sunu iri mağaralarından tıpkısı tanesi. Ama şu temel kadar aşkın bilici namevcut. Burasının turizme kazandırılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Share: