‘2023 TÜRKİYE EKONOMİSİ’ SEMİNERİNİN 7’NCİSİ İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİ

Çalıştırıcı Üniversitesi ve Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ortaklığı ile oluşturulan Konuşu Araştırma Forumu (EAF) vasıtasıyla planlı ‘2023 Türkiye Ekonomisi’ seminerinin 7’ncisi bugün gerçekleşti. 2023 Türkiye ekonomisinin temele alındığı seminerde konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, ‘Türkiye ekonomisi açısından 2023’e iki zir dönemde bakma ihtiyacının tıpkı nedeni üstelik milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimleri. Seçimlerin sonucu ne olursa olsun, seçme sonrası ile öncesi arasındaki ekonomik koşulların ve politikaların farklılaşması mümkün’ dedi.

Ekonomik Araştırı Forumu (EAF) vasıtasıyla değme yıl planlı ‘Türkiye Ekonomisi’ semineri, İstanbul’dahi düzenlendi. Etkinliğin açım konuşmaları TÜSİAD Umumi Heyet Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Komutan Yardımcısı ve Tutum ve Finans Yemeni Masa Başkanı Gaye Özyeğin eliyle yapıldı. Moderatörlüğünü Hande Demirel’in üstlendiği panelde; Cevdet Akçay, Gizem Öztok Altınsaç, Selva Demiralp, Kağan Kara ve Gökhan Şen dil cambazı adına düz aldı.

‘KÜRESEL DİNAMİKLER ÜLKEMİZDE DA ETKİSİNİ GÖSTERECEK’

2023 yılında Türkiye’yi ve dünyayı lacerem aynı konuşu durumun beklediğini konuşmasında belli noktalara değinerek nâkil TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, konuyla ilişik şunları söyledi:

‘2023 için iki madun dönemin varlığı dikkat çekiyor. 2023’ün önce yarısında pinti mal politikasının etkisiyle Avrupa ve bir nice kaslı ülkede duraklık tutum edilirken ABD’birlikte üstelik büyümenin haddinden fazla hastalıklı olması bekleniyor. Yılın ikinci yarısından itibaren ise izlenen bitli servet politikasının enflasyonu düşürmekte çalışkan olmasına paralel adına acun ekonomisinde vurgun dahi olsa baştan ayrımsız nema süreci başlayacak. 2023’ün birinci ve ikinci yarısında ekonomik koşulların ve politikanın ayrımlı olması Türkiye amacıyla de beklenen. Gelişigüzel şeyden önceki global dinamikler ülkemizde birlikte etkisini gösterecek. Finansal koşullarda yıl boyunca benzeri relaks olmasa üstelik yılın ikinci yarısında acun ekonomisinde büyümenin tıpkısı tutar hızlanacak olması dış satım talebinde tıpkı canlanmayı muhtemel kılıyor. Ancak Türkiye ekonomisi açısından 2023’e iki madun dönemde dikiz ihtiyacının tıpkı nedeni bile milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimleri. Seçimlerin sonucu ne olursa olsun, seçme sonrası ile öncesi arasındaki soylu erki koşulların ve politikaların farklılaşması umulur. Seçimler öncesinde küresel tutum zayıfken ve alelhusus bir nice SU ülkesinde sakinlik dinamikleri gündemde iken Türkiye ekonomisinde bağırsak mektepli tutkun nema sürecinin desteklendiği tıpkı dönüş yaşayacağız. Yılın ikinci yarısında ise toptan ekonomide görülecek nispi müspet evolüsyon, Türkiye ekonomisinde makroekonomik istikrarı ve strüktürel reformu önceleyen politikaların uygulanması açısından nispetle olumlu bire bir ortam yaratacak.’

‘2022 YILI KAYITLARA SONUÇ 30 YILIN GENIŞLIK BAĞAN BÜYÜMESİ OLARAK GEÇECEK’

TÜSİAD Yönetim Kurulu Komutan Yardımcısı Uğur Özyeğin ise ‘Forumumuz, Türkiye’nin sürdürülebilir benzeri tahaccüm içinde tartılı bire bir şekilde kalkınması amacıyla gereken gelişmemiş ve detaylı vadeli iktisat politikalarının belirlenmesine katkıda bulunmayı hedefleyerek çalışmalarını sürdürüyor. Bu amaçla faaliyet raporu, araştırı notu, şümullü araştırı raporları kabilinden belgelerle ve düzenlediği konferanslarla ekonomi politikalarına ilgili görüşleri yansıtmayı amaçlıyor. EAF’ın faaliyetleri arasında, bundan sonra geleneksel ağıl mevrut olan Türkiye ekonomisi seminerini pandemi zımnında etraflı tıpkı sürenin arkası sıra zaman karşı karşıya gerçekleştirmekten mutluyuz. Bu durumun daha çalışkan ve eli nimetli bire bir tartışma ortamı imkanı sunmasını diliyorum’ ifadelerini kullandı.

Acun ekonomisindeki algın büyüme performansının 2023 yılından sonra birlikte devam edebileceğinin altını çizen Özyeğin, ‘Hem dünya hem da Türkiye ekonomisi açısından oldukça el bir yılı geride bıraktık. Covid sonrası normale deveran adımlarının yanında Çin’in rate covid politikasına devam etmesi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan jeopolitik tevettür ve hammadde ve erke fiyatlarında çokça faziletli artışlarla hemen tırmanan enflasyon karşısında birçok ülkenin dünyalık politikasını sıkılaştırması dünyada büyümenin hızla gerilemesine sebep oldu. 2022 yılı mahsus kayıtlara 2009 krizi ve 2020 pandemisinin peşi sıra sonuç 30 yılın sunma bağan büyümesi yerine geçecek’ dedi.

‘AMACIMIZ AKADEMİ İLE MAHIYET KISIM ARASINDA KÖPRÜ OLUŞTURMAK’

Konuşu Araştırma Forumu (EAF) direktörü Selva Demiralp üstelik ‘Akademi ile nesep kürsü ortada aynı köprü tesis etmek amacıyla Soylu Erki Araştırma Forumu kuruldu. Akademinin kazanımlarını, hakikat sektörün problemlerini benzeri arada harmanlamak ve ayrımsız söve oluşturabilmek hedeflerimiz arasındaydı. Benim direktörlüğünü yaptığım 7 yıl süresince birlikte tığ temas senenin başında, o yıla ilgili Türkiye ekonomisinin görünümünü tartıştığımız benzeri açık oturum düzenliyoruz. Bugünkü panelde bile amacımız ilk 2022’den bu zamana neler oldu, o dönüş yapılan öngörüler ne büyüklüğünde tuttu, yanıldık mı, yanıldıysak sebepleri neydi ve 2023 Türkiye ekonomisinden neler bekliyoruz kadar soruların cevaplarını arayacağız’ şeklinde konuştu.

Share: