Yabancı gazetecilere doğada hayatta kalma eğitimi verildi (1)

“Doğadaki İnsan” ve “Benekli” isimli programlarıyla tanınan tabiat tutkunu ve eğitmen Serdar Kılıç, Çarpışma Muhabirliği Forumu’na akmak amacıyla Türkiye’ye gelen yabancı gazetecilere doğada hayatta kalma eğitimi verdi.

Tığ, Küçük Asya Ajansı Bili Akademisi ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının koordinasyonunda 27 Ekim’birlikte düzenlenecek Cenk Muhabirliği ve Kriz Bölgelerinde Habercilik Forumu’na gelmek üzere 12 ülkeden gelen 15 gazeteci ile çeşitli katılımcılara, Bolu’nun Mudurnu ilçesinde doğada hayatta kalma üzerine bilgiler aktardı.

Bir dönüş süren eğitim bilimi kapsamında yaralanma yahut vücutta meydana ati seçkin kanamaya cebin doğada ne bitkilerin ve otların kullanılabileceği, aç kalınması durumunda ağılı olmayan mantar hastalığı türlerinin araç olarak tüketilebileceğini anlatan Kılıç, ayrıca çubuklarla dağ yakmayı kılgılı kendisine gösterdi.

Tığ, AA muhabirine, “Nereye gidiyorsanız o coğrafyayla o mevsimle ilgilendiren vukuf almanız lazım. Üzerinizdeki donanımların elbet olması gerektiğini, gittiğiniz coğrafyayla aldığınız bilgileri birleştirerek, hayatınızı kolaylaştıracak ayrımsız takım mahdut unsurlara dair bildiklerimi insanlarla burada paylaşmaya çalışıyorum.” dedi.

Tığ, eğitim sırasında parmağını kesiğini belirterek, “Onun zahir iyileşebileceğini, kanın pekâlâ durdurulabileceğini da etraftaki bitkilerden, köylülerden öğrendiğim bazı bilgileri üstelik buraya aktararak kesiğin içine (yaprak) sokarak ve insanlara burada gösterip anlatmaya çalışıyorum.” diye konuştu.

İnsanın doğadan kopmasıyla rahim duygusu azalıyor

Eğitim süresinin ayrıntılı olması durumunda katılımcıların sunulan bilgileri henüz çok kılgı yaparak mihman kuzuluk getirebileceğini kaydeden Tığ, insanın doğadan kopmasıyla içindeki merhamet duygusunun azaldığını, huy ile bağının koptuğunu vurguladı.

Tığ, eğitimin amaçlarından birinin birlikte de insanın tabiatla bağlarını perçinlemek olduğunun altını çizerek, “Haddizatında bu demet koptuğu için bilcümle mücadeleler ve savaşlar var. Halbuki insanın tabiatla bağı olsa az buçuk henüz merhamet duygusu gelişir. İçindeki böyle hoşnutluk duyguları gelişir, kalpten ve sair duyulardan temaslar artar.” dedi.

Savaşların doğaya zarar verdiğini anlatım eden Tığ, şunları kaydetti:

“Tabiattaki yıkımları tek mi görmüyoruz? Şimdi gidelim Ukrayna’yı gezelim söz temsili. Hangi büyüklüğünde çokça hayvan öldü orada? Hangi kadar çok hayvan barhana etti? Hangi kadar çoğu yandı? Bunları bile bittabi buyurmak geçişsiz. İnsan sadece insanın toprağını değil sair canlılara ait olan şeyi de bozuyor. Bunu bozmadan yapmanın yolu olmalı esasta. Bizim ve sizlerin görevi bile bunu insanlara aktarmak olmalı. Siz üstelik akıllıca gelişim yapıyorsunuz.”

Gazetecilik mesleğinin zorluklarının bulunduğunu ve gazetecilerin yaşadıkları coğrafyada irtibat ettikleri herhangi bir canlıdan, insandan bilgileri toplayarak insanlara aktardığına dikkati çekici Tığ, “Bu de iyice ve hususi bir öz. Bu mesleğin birlikte artılarından bir tanesi. Bu tahakküm aynı meslek amma el şeylerle insanlar pir şeyler öğrenirler.” ifadelerini kullandı.

Eğitime Polis Akademisi Komutan Yardımcısı Fatih İnal üstelik katıldı.

Share: