Vekil Kirişci, Kocaeli’de “Domestik Yönetimler ve Tarım Çalıştayı”na katıldı Açıklaması

Ekincilik ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Cumhuriyetimizin 100. yılında da 2002’dahi toplamı 36 bilyon dolar eden kamu Türkiye ihracatının herif değeri dış satım, biricik başına tarımda gerçekleştirilmiş olacak.” dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Arsıulusal Tarım Şehirleri Birliğince planlı “2. Yerli Yönetimler ve Tarım Çalıştayı”nın açılışında konuşan Kirişci, merkezi idarelerin aldığı kararların, yerelden üstelik bindi görmesi yahut birlikte yürütülmesinin sonuç merhale muhteşem olduğunu söyledi.

Domestik yönetimlerin çalışmaları sahiplenmemesi ve tam desteği vermemesi durumunda mefkûre denilen çalışmaların de eskimiş kalabildiğini vurgulayan Kirişci, “Tarım ciddi bire bir sektördür. Tarımdan hareketle bile gıda bizim vazgeçilmezimiz. Bunun amacıyla bile bulunurluk veya sunu güvenliği dediğimiz fehva var. Bulunurluğu çıkarmak zorundayız. Bunun bile iki yolu var; evet üreteceksiniz evet dahi üretenlerden alacaksınız.” diye niteleyerek konuştu.

Kirişci, dünyanın içerisinden geçtiği süreçte daha çok “azık milliyetçiliği” şeklinde bir kavramın ortaya çıktığına dikkati çekerek, bundan sonra ülkelerin bu alanda ihracat kapılarını kapattığını ve kendine yeterliliğin hesabını yapmaya başladığını anlattı.

“Zamanında ve durumunda atılması müstelzim adımlar atıldı”

Türkiye namına cemi bu gelişmeleri dikkate alarak icraat yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Kirişci, “2002 yılından beri iktidarda tıpkı tümen namına bu konularda bir zamanlar ve yerinde atılması gereken adımlar atıldı çünkü istihsal için kesinkes bire bir iradenin ortaya konulması gerekiyor. Mevki hukuk devletiyse mevzuat esastır. Mevzuatın olmadığı yerde evolüsyon kabil mi? Olur tamam ama tesadüfi gelişmeden bayram edilebilir.” ifadelerini kullandı.

Kirişci, hususiyet oran olmanın gereği adına oluşturulan mevzuatlarla sektörün önünün açıldığına değinerek, hükümetleri döneminde tarım, ıslahçı hakları, tohumculuk kanunları ile ekincilik sigortası, lisanslı depoculuk gibi uygulamalarını hayata geçirdiklerini kaydetti.

Türkiye’bile 12 ana kanunu çıkardıklarını, eksikliklerin olduğunu ancak revizyon gerektiğinde bunu uygulayabilecek iradelerinin bulunduğu dile getiren Kirişci, şöyle devam etti:

“İktidara geldiğimizde 65 milyon nüfusumuz vardı. Zaman 85 milyon insan var. Tarımıyla bize emsal gösterilen ülkelerin nüfusunun da üstünde olan nüsha, akıbet 20 yılda bizim nüfusumuza eklenmiş durumda. Bol Bolamat seviyesi yükseliyor. Im çeşitliliğine gitmemiz gerekiyor. Bu ülkeyi görüşme eden 15 milyon turistimiz vardı amma bugün 50 milyona artık. Bu rakam tam değil. Münasebet? Yeryüzü bayağı ülkelerde da ‘Turizm, nüfusun birebir eşiti olmalı.’ deniliyor. O halde 85 milyon, bizim evvel ulaşmamız gereken hedeftir.”

Vekil Kirişci, 2002 yılında 2,8 bilyon dolarlık ihracatın yapıldığını aktararak, “25 bilyon 2021 rakamı, 30 bilyon 2022 rakamı olacak inşallah. Cumhuriyetimizin 100. yılında da 2002’da toplamı 36 milyar dolar fail tamlık Türkiye ihracatının kayırıcı değeri dış satım, bir tane başına tarımda gerçekleştirilmiş olacak.” dedi.

Bunları yaparken toprakları dulda, suyu çevrimli istimal, marifet, teknoloji ve temas çeşit yeniliğin yansıtılması gerektiğine dikkati calip Kirişci, burada arz ufak zafiyetin ve eksikliğin gösterilemeyeceğinin altını çizdi.

Icra Vekili Kirişci, kent tarımına ait İstanbul örneğini vererek, “İstanbul’a, Türkiye’birlikte yetişen ürün ve sebzenin yüzdelik 25’i gidiyor. 76 ilden 270 bin kamyonla taşınıyor. 140 milyon kilometre kez katediyor bu kamyonlar. Dahası; yer, abuhava değişikliği ve küresel istinas diyoruz… Bu 270 bin kamyon, 140 milyon kilometrede 117 bin titrem karbondioksit salıyor. İşte buyurun site tarımı. Kocaeli kabil bu büyüklüğünde mümasil olan coğrafyanın bu üretimi İstanbul için yapması, bunu öncelemesi gerekir.” değerlendirmesinde bulundu.

“Suyu düştüğü yerde tutacağız, insanları de doğduğu yerde doyuracağız. Bizim sloganımız bu.” diyen Kirişci, tarım arazilerinin bu anlamda kesinlikle çevrimli kullanılması gerektiğini yineledi.

“Suyu banko ve banko iktisatlı kullanmalıyız”

Kirişci, herkese seslenmek istediğini belirterek, şunları kaydetti:

“Stratejik dediğimiz sektörün, mühim birlikte ürünleri vardır; tıbbi ve hoş kokulu bitki, başımızın tacı. Buna ödenen acun döviz var, ithal ettiklerimiz var ve bizim da üretip ihracatımız var. Ancak bunların aya araziler, o önemli nişane; un, yağ, şekerin yetiştirildiği yerlerde yetiştirilmesine asla izin etmeyeceğiz. Bu konularda evcil yönetimler olarak hassas olmamız gerekir. Site tarımını yapacağız ama bu kent tarımını de marjinal alanlar dediğimiz çünkü çoğunlukla bile bunlar topraksız kültürde yapabiliyor. Dolayısıyla bunları oralarda ika mecburiyetimiz var, buna kelimesi kelimesine riayet etmeliyiz. Suyu banko ve kesinlikle iktisatlı kullanmalıyız zira ekincilik sektörü suyun üçte ikisini tüketen benzeri kürsü. Toprağı, suyu becerikli koymak ve site tarımı; önemli ürünleri katiyetle ayn ardı etmeden muhalif alanlarda birlikte diğer üretimlerimizi yazmak durumundayız.”

Site yaşamıyla rustik yaşamı karşılaştıran, buna ilişkin örnekler veren Nazır Kirişci, “Domestik yönetimlerin kırsal ile kenti barıştırması gerekiyor çünkü bir zaman bu kusurlu yapıldı.” dedi.

Kirişci, kentten kırsala akıllıca zaman başladığına meni ederek, “Emsal köyü, bu konuda seçtik. Sayın Murat Kurum’un köyü. Onun de desteğini alırız diye niteleyerek özel adına o köyü seçtik. Orada örnek ayrımsız köy oluşturmaya çalışıyoruz, kat sayı tıpkı rustik dirim. O konularda Vekâlet adına üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız zira bu yol o zamanında kırsalı metrukiyet yazar kentleri rahatsız fail, demin da kentten kırsala döndüğünde kırsaldakileri çakaralmaz fail benzeri tabela oluşsun istemiyoruz.” ifadesini kullandı.

Tarım Orman Cahillik Konseyinin dünyada tıpkı “önceki” olacağını belirten Kirişci, gençliğin ekincilik sektörüne, ormancılığa ve kırsala ilgisinin artması ve bu konuyu desteklemeleri gerektiğini anlattı.

Kirişci, Rusya eliyle askıya alındığı güne kadar tahıl koridoruyla 433 geminin taşındığını, yaklaşık 10 milyon titrem tahıl başta görünmek için ürünler taşındığını aktararak, “Maalesef bunların yüzde 61’ini buna genişlik az ihtiyacı olan zengin ülkelere ama sunu aşkın gerekseme duyulanlara dahi yemeden içmeden yüzde 5,5-6’lık kısmı gitmiş oldu. Bu adaletsiz, bu paradokslarla meşbu dünyada bunu ortadan kaldıracak olan siz domestik yöneticilersiniz.” dedi.

Bakan Kirişci, belediyeleri yaptıkları çalışmalardan etraf tebrik etti.

Share: