Uzmanı uyardı: Ekranlardan yayılan mavi çerağ melatonin hormonunu baskılıyor

Tün tablet, telefon kabilinden dijital ekranlardan yayılan mavi ışığın melatonin hormonunu baskıladığını açıklayan Doç. Dr. Aylin Kılıç “Melatonin hormonunun ağır aksak salgılanması uykusuz aynı tün geçirmenin yanı sıra yaşlanmamızı de sağlar. Geceleri gözümüzü kapattığımızda melatonin hormonu devreye girerek vücudumuzda haddinden fazla iyice ayrımsız döngüyü oluşturur. Çocukların dahi mıhlı büyümeleri üzere aymazlık öncesi ekrana bakmamaları gerekiyor” dedi.

Medipol Mega Darülfünun Hastanesi Ayn Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Aylin Kılıç, mavi ışığın göze verdiği zararlar karşı yüce açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Aylin Tığ, gökçe ışığın alelhusus elektronik beyin ve tablet ekranlarından yayıldığını belirterek “Ruz ışığıyla gökçe ışığın farkı, gün hep renklerdeki ışıkların toplanmış yerine beyaz halidir. Güneş ışığı gökçe ışığı de içerir. Semavi mum bunlar içindeki enerjisi en yüksek olan ışıktır. Gözümüzün korneasından ve lensinden geçerek doğrudan derakap ulaşabilir. Herhangi Bir ne kadar dönem ortamında ışığa ihtiyacımız varsa, geceleri semavi ışığa maruz kaldığımız zaman melatonin denilen hormonumuzun salgılanması durur. Melatonin hormonu gaflet uykusu üzere çok gerekli hormondur. Gündüz ışığıyla uyarımı azalan bire bir hormondur. Vücudumuzda antioksidan etkisi vardır. Antrparantez melatonin hormonunun kanseri inhibitör özelliği birlikte bulunur” diye niteleyerek konuştu.

UYKUSUZLUK IHTIYARLAMA SÜRECİNİ ÜSTELIK HIZLANDIRIYOR

Melatonin hormonunun vücudun uyku dengesi üzere önemini vurgulayan Doç. Dr. Kılıç, şöyle devam etti:

“Gece ibret olmasına rağmen sürekli ekrana bakarak geçiriyorsak bu döngüyü doğrudan bireşimli nedenlerle bozmuş oluyoruz. Mavi kandil alarak görmemizi baskıladığımız ant, hem vücudumuzdaki müfit hormonun düzenli döngüsünü bozmuş oluruz hem üstelik uykusuz tıpkı geceleyin geçirmiş oluruz. Melatonin hormonu alelhusus gece vardiyasında çalışanlarda düzensiz salgılanır zira karanlıkta çalışkan peki. Melatonin hormonunun düzensiz salgılanması uykusuz bire bir gece geçirmenin birlikte bizim yaşlanmamızı de sağlar. Geceleri gözümüzü kapattığımızda melatonin hormonu devreye girerek vücudumuzda çok iyice ayrımsız döngüyü oluşturur. Çünkü melatonini hormonu antioksidan özelliklere topluluk olduğu amacıyla genç olmamızı dahi sağlıyor. Söz Misali dönme içerisinde haddinden fazla fazla uykusuzluk çekiyorsanız, çokça fazla bezginlik, kelle ağrısı ve kestirme etkisi varsa geceleyin sağlıksız ayrımsız uykunun sonucu olabilir.

ÇOCUKLARI GECE LAMBASINDAN VE TABLETTEN IRAK TUTUN

Doç. Dr. Tığ, çocukların birlikte sağlıklı büyümeleri üzere aymazlık öncesi ekrana bakmamaları gerektiğine dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

“Geceleri uyurken gece lambasının kullanılmaması öneriyoruz çünkü gözümüze giren, retinanın algıladığı sunma ufak çırağ dalgı döngümüzü bozuyor. Yeryüzü şanlı mesajımız uyumadan ilk ekrana maruz kalmayalım. Geceleri uyumadan geçmiş kendimizi temizlemek istiyorsak yer güzeli kitap derk etmek. Ayrıntılar için da tıpkısı öz muteber, onların dahi büyümesi için dalgı öncesi ekrana bakmamaları henüz metin peki. Mavi ışıktan korunmak için birtakım gözlükler evet da ekran filtreleri uygulanabilir ancak bu filtreler rastgele hangi kadar mavi ışığı süzerek ve engelleyerek çalışmamızı sağlıyorsa birlikte yüzde 100 bilimselliği kanıtlanmış tıpkısı vukuf yok.”

Share: