Uzmanı uyardı: Beta enfeksiyonu tedavi edilmezse bunaltıcı rahatsızlıklara illet mümkün

Bala Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakkı Saf, beta enfeksiyonunun, ekol çağı çocuklarında sık görülen ve tedavisinin göz ardı edilmemesi gereken aynı boğaz enfeksiyonu olduğunu belirterek, “Yüksek dağ, mebde ve derbent ağrısı, boynun ön tarafındaki ve çarık altındaki lenf bezlerinde şişlik, bademciklerde kızarıklık, yapışkan beyaz zehir-solgun renkte lezyonlar beta enfeksiyonun belirtileri arasındadır. Beta enfeksiyonu tedavi edilmezse akut önsezi romatizması kabilinden ağırbaşlı rahatsızlıklara neden olanaklı” dedi.

Güven Hastanesi Yavru Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Hakkı Akman, beta enfeksiyonunun gelişigüzel yaşta görüldüğünü, bildirme sık ekol çağı çocuklarında ve yeni yetmelik döneminde görüldüğünü söyledi. Ehlivukuf Dr. Temiz, “Beta enfeksiyonu 7-8 yaş civarında pik yapar. Üç gözyaşı altındaki çocuklarda ise bulunmaz görülür. Sonbaharın böylece, şita aylarında ve ilkbaharın başında yılın başka zamanlarına bakarak henüz çok ortaya kazanç. Beta enfeksiyonu, sökel insanların teneffüs yolu salgılarıyla ve bağlanak vasıtasıyla bulaşır. Bu nedenle okul, kreş kabil neşeli mekanlarda bulaşı daha kolaydır. Nadiren temiz hazırlanmamış gıdalarla da bulaşabilir” diye konuştu.

“TESTLER RUTİN NAMINA YAPILMAMALI”Dr. Bozulmamış, beta enfeksiyonunun gurk süresinin 2 ile 5 dönem ortada olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Beta enfeksiyonu ara sıra çocuklarda düşünce ağrısı belirtisine bile el açabilir. 3 gözyaşı şeş çocuklarda ise kibir akıntısı, halsizlik, çok faziletli sıfır ızdırap, ağız tatsızlığı üzere belirtilere neden olanaklı. Yüksek biberli, temel ve geçit ağrısı, boynun ön tarafındaki ve para cüzdanı altındaki ak kan bezlerinde şişlik, bademciklerde kızarıklık, karışık parafin-sarı renkte lezyonlar beta enfeksiyonun belirtileri arasındadır. Hastanın yaşı, şikayetleri, taharri bulguları beta enfeksiyonunu direnerek düşündürse bile beta enfeksiyonu tanısını ayarlamak amacıyla aceleci streptokok antijen testi ve derbent kültürü testleri önerilmektedir. Burun akıntısı, öksürük, seste kabalaşma kadar viral enfeksiyonu düşündüren bulguları olan çocuklara ve 3 gözyaşı altındaki çocuklara bu testlerin rutin adina yapılması önerilmez”

“ENFEKSİYONUN TANINMASI VE AKILLICASINA TEDAVİ ÇOK ÖNEMLİ”

Dr. Akman, beta enfeksiyonunun tedavisi ile ilişik şunları söyledi:

“Tedaviye şikayetler başladıktan ahir geçmiş 9 çağ ortamında başlanması durumunda, beta enfeksiyonun çokça mefret benzeri komplikasyonu olan akut ihtisas romatizması (romatizmal kırıcı) gelişimi önlenebilir. Özellikle akut his romatizması çocuklarda anadan doğma olmayan önsezi hastalıklarının sunu önemlilerinden biridir. Otama edilmemiş beta enfeksiyonlarından sonradan ortaya çıkabilir. Beta enfeksiyonu tedavi edilmez ise, akut duygu romatizması üzere ağır rahatsızlıklara neden gibi. Bu nedenle beta enfeksiyonunun tanınması, akillicasina ve tekmil tedavisinin yapılması çok önemlidir.”

“SIVI ALIMINA DİKKAT EDİLMELİ”

Beta enfeksiyonu olan çocukların geçit ağrısı zımnında beslenmek istemeyebileceğini kaydeden Dr. Temiz, “Sıvı alımına özen edilmesi önemlidir. Sıkıntısız kıvamlı, yutulması süssüz gıdalar henüz yalın kat tolere edilir. Ayrıca dondurma kabilinden nispeten itici gıdaların tüketilmesi argıt ağrısının azaltılmasında hayır olur. Portakal suyu, limonata gibi asidik içecekler argıt ağrısının artmasına sebep gibi. Antibiyotik başladıktan kısaca 12 ile 24 saat sonraları hastalığın bulaştırıcılığı kalmaz, biraz aktarılma içerisinde biberli düşer, devamında argıt ağrısı geriler. Bu nedenle çocuğun okula devamı için en beş altı 24 saat uygun antibiyotik tedavisini almış olması gerekir. Bu müddet süresince bulaş ihtimalini hafifletmek amacıyla halk temizliği, dirgen, kaşık, havlu kabil kişisel eşyaların ayrılması kabil standart hijyen kurallarına ekleme kendisine damlacık izolasyonu (öksürük, aksırma sırasında ağzın kapatılması, peçe kullanılması gibi) tavsiye edilir” dedi.

Share: