Türk boğazlarında bekletilen olmamış yer yağı hamile gemiler karşı izah

ULAŞTIRMA ve Enfrastrüktür Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Türk boğazlarında bekletilen idmansız petrol hamile gemilere ait, meri aynı esirgeme ve tazmin (P&I) sigortası sunamayan tor yer yağı tankerlerinin Türk boğazlarından geçmesinin söz konusu olmadığını açıkladı. Açıklamada, Karadeniz’de muntazır gemi sayısı ise 15 olarak belirtildi. Ulaştırma Bakanlığı Denizcilik Umumi Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, millî ve uluslararası medya kuruluşlarında doğru olmayan bilgiler içeren haberlerin düzlük aldığı belirtilerek, Türk boğazlarında bekletilen incelmemiş yer yağı gebe gemilere ait detaylar verildi.

“SİGORTA ŞİRKETİNİN TAZMİN SORUMLULUĞUNU KARŞILAMAMASI RİSKİNİ ALMAMIZ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”

Açıklamada ‘Bir bando millî ve arsıulusal medya kuruluşlarında düzlük düzlük doğru olmayan bilgiler içeren haberler ile ilişkin açıklama yapılması gereği duyulmuştur. Avrupa Birliği yaptırımları nedeniyle Türk Boğazlarından kabak petrol gebe olarak sabık gemilerin P&I (Esirgeme ve Tazmin) sigortalarının çürük olması ve bire bir ilçe yerinde sigortanın tazmin edilememesi söz konusu olmaktadır. Bu durum icap ilişik SU direktifince gerekse Avrupa’bile Arka düzey ululuk kurumlar tarafından doğrulama edilmiştir. Bilindigi üzere Ülkemiz Konfedere Uluslar Düzenlilik Konseyi vasıtasıyla alınan müeyyide kararları dışında, özge mevki ve uluslararasi kuruluslarin müeyyide kararlarını uygulamakla yükümlü değildir. amma velakin, yaptırıma bağımlı tıpkı geminin veya tıpkı yükün Türk Boğazlarından geçiş yapması halinde meydana gelebilecek ve ateş boyutuna varabilecek benzeri kazada sigorta şirketinin tazmin sorumluluğunu karşılamaması riskini almamız söz konusu değildir” denildi.

“TEYİT MEKTUBU SUNULMASI GİBİ BİR TALEBİMİZ BULUNMAMAKTADIR”

“Unutulmamalıdır kim, temas olayda kötülük gören tarafların ve geminin bulunduğu yerden kaldırılması ile ait tazmin sorumluluğu ilk aşamada P&I sigortası kapsamındadir” denilen açıklamada, “P&I sigortasınınn tazmin tutarlarını aşan durumlarda devreye arsıulusal IOPC kaynak girmekte olup, bu kuruluşun yetkilileri ile idaremiz beyninde gerçekleşen görüşmede seçkin kazada geminin yahut yükün yaptrıma tabi olması ve P&I kuruluşu vasıtasıyla tazminden ihtiraz edilmesi halinde, zararının görüntü aracılığıyla birlikte karşılanmamasi olasılığının olduğu anlatım edilmiştir. Bir Nice ülkedeki mevzuata eş namına ulusal mevzuatımız gereği, makbul tıpkısı Esirgeme ve Tazmin Sigortası (P&I) sunamayan ham petrol tankerlerinin Türk Boğazlarından geçmesi bahis konusu değildir ve bu kalça 2002 yılından beri uygulanmaktadır. 1 Mabeyin 2022 tarihi fiktif ile, ülkemiz karasuları ve milyonlarca insanımız yaşadığı kadim sehirlerimizi arkalamak için, bu kapalı süreç geçinceye büyüklüğünde görünmek için, incelmemiş yer yağı taşıyan ve Türk Boğazlarından ayrılmak talip tankerlerin tarafımıza sunduklari sigorta poliçelerinin, bu poliçeleri düzenleyen sigorta firmalarınca doğrulama edilmesi uygulaması baslatılmıştır. P&I sigorta şirketlerinin mevzuatlarını öne sürerek kısık ücretler karşılığı düzenledikleri sigorta poliçeleri kapsamında ticari müşterilerine (gemi sahiplerine) teslim mektubu vermemelerinin akseptans edilemeyecek ayrımsız nitelik olduğu değerlendirilmektedir. Temenni edilen teyit mektubu, çabucak söz konusu geminin bogaz geçişinde sigortasının geçerli olduğuna dair olup yaptırımlara tabi sigorta poliçesi çürük olacak seçme sefine amacıyla doğrulama mektubu sunulması üzere ayrımsız talebimiz bulunmamaktadır” ifadeleri saha aldı.

“GEMİ SAYISININ FAZLALIĞI ÜSTELIK ÜLKEMİZE BİR BASKI ARACI ADINA KULLANILMASI DAHI AKSEPTANS EDİLEBİLİR DEĞİLDİR”

Izah şöyle bitmeme etti: Sigorta firmaları, rutin olarak fenomen bazında kâm edilen ve verilen bu tasdik mektubunu ülkemiz söz konusu olduğunda vermekten perva etmektedirler. Sigorta şirketinin tıpkısı geminin ambargoya tabi olup olmadığını belirlemesi siradan bire bir uygulamadır ve şu anda bekleyen gemiler için de bu araştırmayı yaptığı gemiler mevcuttur. Bogazda bekleyen olmamış yer yağı taşıyan gemilerin çokça şişman çoğunluğu AKARSU’ye ilişkin gemiler olup, tekrar petrolün çokça balaban bir bölümü SUTAŞ limanlarına gitmektedir. AKARSU’nin koymuş olduğu engelleyim kurallarına ait gine AB’ye ilişkin gemilerle taşınan tor petrole müteveccih, sigorta hizmeti veren KEZ sigorta firmaları vasıtasıyla Bakanlığımızın murat ettiği teslim mektubunu vermemesinin sebebi anlaşılamamaktadır. Gelinen noktada, halihazirda teyit mektubu veren kaba petrol haiz gemiler Türk Boğazlarından rutin yerine 1 Fasıla’tan beri geçmekte olup, Karadeniz’üstelik muntazır sefine sayısı de haberlerde tamlanan sayida olmadığı kadar (11’i Avrupa Birliği limanları varışlı 15 sefine) gemi sayısının fazlalığı birlikte ülkemize tıpkısı sorumluluk ara bulucu kendisine kullanılması birlikte kabul edilebilir değildir. Karadenize çıkarak incelmemiş yer yağı yükleyecek gemilerin tasdik mektubu vermemesi yerinde Karadeniz’e çıkarılmayarak Ege’de bekletilmesi da önümüzdeki süreçte alınacak önlemlerden biri olacaktır. Öte yandan hububat koridoru kapsamında Marmara Denizi’nde bekleyen sefine sayılarının 100’ü geçtiği dönemler olmuş, ilgilendiren kamu kurumlarla gelişigüzel alınan tedbirler ile bu suret 40 gemi civarına düşürülerek deniz trafiğimiz düzenlenmiştir”

“YENİ BİR P&I POLİÇESİ SUNMASI DAHI SEÇENEKLER ARASINDADIR”

“Bilindigi amacıyla ülkemiz, tahıl koridorunun hayata geçirilmesindeki yeryüzü eke aktördür ” ifadesi düz düzlük açıklamada, “Türk Boğazlarından olmamış petrolün geçerek dünya piyasalarına ulaşması üzere da bundan ilk olduğu gibi bundan sonrada olumlu tutumuna bitmeme edecektir. Ülkemiz rafinerilerine gelen fakat sigorta firmalarınca doğrulama mektubu verilmeyen gemiler ile ilgilendiren kamu yararı ve talih menfaatimiz dikkate alınarak lazım çalışmalar yapılmakta olup, mail zamanda bu gemilerle ilişik farkli aplikasyon hayata geçirilecektir. Ayrica, kural yürürlüğe girdiğinde Çanakkale Boğazı’ndan bozmak için Marmara Denizi’nde bulunan tor yer yağı aylı konfirmasyon mektubu sunmayan gemilerin, gelişigüzel risk olusturmaması amacıyla karasularımızdan çıkarılması üzere da bire bir planlama yapılmaktadir. Öte yandan kabak yer yağı yüklü sefine sahiplerinin Türk Boğazlarındaki, ezgi sürelerini kapsayacak kullanılmamış tıpkısı P&I poliçesi sunması de seçenekler arasındadır. İdaremiz ile alay malay ilgilendiren kurumlarımız lazım ülkeler nezdinde gerekse sigorta firmaları ve armatörler gözetiminde muktezi görüşmeleri sürdürmekte olup bahir ticaretinin devamını uydurmak üzere iri çaba gider fail ülkemiz, gemilerin sancak devletlerinin bile sunacağı değme makule çözüm önerisine açıktır” denildi.

Share: