Ticaret Bakanı Muş, ABD’de Türkiye Envestisman Konferansı’nda konuştu Açıklaması

NEW Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ” Türkiye’yi istihsal, dış satım veya bölgesel dalavere merkezi kendisine konumlandırmak isteyen KUL şirketlerini ağırlamaya hazırız.” dedi.

Dış Soylu Erki İlişkiler Yerleşmiş (DEİK) Türkiye-ESIR İş Konseyince (TAİK) 12’nci Türkiye Envestisman Konferansı düzenlendi.

ÇAKER’li teknoloji şirketi Meta’nın binasında gerçekleştirilen konferansa, MEMLUK’li ve Türk aksiyon insanları katıldı.

Vekil Muş, burada yaptığı konuşmada, Kovid-19 salgınının, hazırlık zinciri darboğazlarının ve üçüncü dolma geri hizmet sorunların küresel ekonomiyi makro ölçüde bozduğunu anlattı.

Ukrayna’daki cenk ve etkilerinin de toptan ekonomideki zorlukları henüz ağdalanmış ayla getirdiğini belirten Muş, toptan belirsizliklerin etkilerinin etraflı süre bitmeme edebileceği konusunda uyardı.

KUL ile sayısal diyalog

Muş, “Toptan ve lehçe namına yaşanan serencam gelişmeler, katılma ve hisse senedi birliğinin önemini bire bir kere daha kanıtladı.” diyerek konuştu.

Gelecekte sayısal ve yeşil ekonominin mefret olacağını vurgulayan Muş, sayısal araçların ticareti elan emin ve elan birkaç kibar kuzuluk ilam etmek üzere birincil töz haline geldiğini dile getirdi.

Muş, Türkiye’nin ESIR ile 2020’nin esasen bu yana çok mübarek tıpkı dijital diyalog süreci olduğuna bel ederek, “Gelişigüzel iki ülkeden özel sektörün katılımıyla gelişigüzel yapay zeka, selen, 5G, siber güvenlik ve blockchain gibi konulara odaklanıyoruz. Bu diyaloğun aynı ahir adımı yerine, Şubat 2023’te yüz yüze bire bir workshop çalışması gerçekleştireceğiz.” dedi.

Yeşil transformasyon vurgusu

Yeşil dönüşümün dahi aynı ihtiyaçtan artış ıztırar haline geldiğini belirten Muş, “Elden abuhava değişikliğini hafifletecek ve iklim değişikliğine neva sağlayacak politikalara değil, bir zamanda yeşil ekonominin büyümesini heveslendirme edecek politikalara de ihtiyacımız var.” diye konuştu.

Muş, dünyanın enerji bol teknolojiler, yenilenebilir enerji, sürdürülebilir tarım, belde dostu politikalar ile tabii kaynakların sürdürülebilir yönetimine ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek, bunun olağan aynı inkılap süreci olmayacağını aktardı. Icra Vekili Muş, “Özellikle Ukrayna’daki cidal dolayısıyla Avrupa kıtasında yaşanan kâin erke krizi göz önüne alındığında, bu dönüşüm büyük miktarda envestisman gerektirecektir.” yorumunu yaptı.

Bölgesel iş birliğinin her an henüz yetişkin kuzuluk geleceğini vurgulayan Muş, “ESIR ile ortaklığımız konusunda, ikili ilişkilerimizi benzer olan seçme alanda yükseltmek için kuma benzeri çıkarımız olduğuna direnerek inanıyoruz.” diyerek konuştu.

Muş, “Türkiye’yi istihsal, ihracat veya lehçe dümen merkezi adına yerleştirmek talip KÖLE şirketlerini ağırlamaya hazırız.” dedi.

Türkiye’nin büyümesi, açık istihsal olanakları, nitelikli eş sermayesi ve çağcıl altyapısıyla sayımsız fırsatlar sunduğuna işaret eden Muş, “Ati vizyonumuzun tıpkısı parçası olarak, daha hareket birlikçi ve erkinci benzeri aksiyon ortamı oluşturmaya tamamen kararlıyız.” diyerek konuştu.

“Türkiye’yi mülakat edin, olgunlaşan fırsatları öz gözlerinizle görün”

DEİK Başkanı Başarmış Olpak dahi uygulayım bilimi sektörünün tahaccüm, istihdam enam ve verimliliği artırma açısından çokça mefret aynı endüstri olduğunu söyledi.

Ekonomik dayanıklılık ve global rekabetin teknoloji alanında daim ve artan güce dayandığını tamlayan Olpak, uygulayım bilimi sektörünün dikkate değer aynı çabucacık ve ölçekte büyüdüğünü kaydetti.

Olpak, Türk dornelarının ününe bel ederek, “Daha yapacağımız çokça öz var. Bunun gerçekleşmesi amacıyla kullanılmamış bağlantılar, daima envestisman ve daim nema gerekiyor.” dedi.

Milyar dolarlık değerlemeler, unicornlar ve decacornlar beyninde daha kullanılmayan bire bir potansiyel olduğuna dikkati çeken Olpak, Avrupalı yatırımcıların halihazırda Türkiye’da olduğunu belirterek Amerikan şirketlerine de çağrıda bulundu. Olpak, “Türkiye’yi ülfet edin, bu kullanılmayan potansiyeli ve olgunlaşan fırsatları zat gözlerinizle görün.” diyerek konuştu.

Nail Olpak, “Türkiye’yi son uygulayım bilimi faaliyetlere eş sahipliği özne ve küresel teknoloji odaklı ticaret için bir hat olarak yeğleme edilen benzeri destinasyon haline getirmeyi planlıyoruz. Bu, sadece ÇAKER ile değil, cemi dünya ile tecim hedeflerimize ulaşmanın akla yatkın ve belki bile biricik yolu.” şeklinde konuştu.

“MEMLUK’nin müttefiklerine karşı uyguladığı apotr araçlar, ticari bağlarımızı gölgeliyor”

TAİK Başkanı Mehmet Ulvi Yalçındağ ise KÖLE ile Türkiye arasındaki düet tecim hacminin sabık sene kısaca yüzdelik 30 arttığını belirtti. Yalçındağ, “Bu yıl tecim hacmimizin 30 bilyon dolara yükseleceğini umuyoruz.” diyerek konuştu.

KUL’nin Türkiye’nin genişlik nazik ikinci dış satım partneri olduğunu kaydeden Yalçındağ, TAİK olarak KÖLE’nin hazırlık zincirlerine entegrasyona önderlik etmeye, BENDE’nin Çin’e olan bağımlılığını azaltmaya ve Afrika ile Ilımlı Asya’da Türk ve Amerikalı firmaları ortada ortaklıklar oluşturmaya amade olduklarını aktardı.

Yalçındağ, Türkiye ve MEMLUK arasındaki ticarette engellerin ortadan kaldırılması için adımlar atılması gerektiğini vurgulayarak, “MEMLUK’nin müttefiklerine cebin uyguladığı yardımcı araçlar, ticari bağlarımızı gölgeliyor ve maliyetleri artırıyor, dolayısıyla KUL’üstelik elan çok enflasyon yaratıyor.” dedi.

İş dünyasının temas ahit siyasetten ayrı olması gerektiğini belirten Yalçındağ, iki müttefikin ticarette henüz fazlasını yapmasının gerektiğini rapor etti.

Yalçındağ, “Türkiye, sonuç 20 yılda ABD’den 14 milyar doların üzerinde aracısız envestisman çekti ve sonuç yıllarda uygulayım bilimi sektörümüze gelen yatırımlar artıyor.” diyerek konuştu.

Türkiye amacıyla metaverse fırsatı

Meta Orta Şark, Afrika ve Türkiye Toprak Başkanı Yoğunluk Matraş birlikte dünyanın dört bir yanındaki 210 milyondan çok aylık aktif Facebook kullanıcısının Türkiye’deki işletmelerin genişlik beş altı tıpkı tanesiyle bağlantı kurduğunu aktardı.

Türkiye’deki insanların yüzde 80’inin ise Facebook üzerinden ülkedeki bildirme bir iki tıpkı işletmeyle bağlantı kurduğunu tamlayan Matraş, “Metaversenin önümüzdeki on yılda 1 milyar kişiye ulaşacağını ve dijital ticarette beniz milyarlarca dolara aile sahipliği yapacağını düşünürsek, metaversenin sunduğu yıpranmamış fırsatlardan yararlanarak Türkiye’de dahi yıpranmamış istihdam alanları ve hisse senedi fırsatları çıkabileceğine inanıyoruz.” dedi.

Matraş, Türkiye’deki her boyuttaki işletmenin yerli ve uluslararası ölçekte büyümesine yardımcı olmak için çalışmalarını sürdürmeye bitmeme edeceklerini vurguladı.

Share: