Tarım ve Orman Vekil Yardımcısı Gizligider: Sayısal tarım, ormancılık ve hayvancılığa geçiyoruz (1)

Ekincilik ve Orman Vekil Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Türkiye’da çıktı tarımın dijitalleştiğini belirterek, “Dijital ekincilik, ormancılık ve hayvancılığa geçiyoruz. Bu kapsamda 1 Ekim itibarıyla Ekinci Kayıt Sistemi’nin e-izzet üzerinden güncellenmesiyle ilişkin benzeri iş başlattık.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Mürekkep Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Analizör Zehir (UN SDSN) teşrikimesai ve Bahçeşehir Üniversitesi ocak sahipliğinde “Sürdürülebilirlik ve Tarımda Kadının Gücü Zirvesi” düzenlendi.

Açılışta mütekellim Gizligider, bilcümle dünyanın yaşanan son üç yılda tarım, sürdürülebilirlik ve gıdanın ne büyüklüğünde mehabetli olduğunu görüldüğünü belirterek, tarım ve teknolojiyi bire bir araya getirdikleri çalışmalara ait vukuf verdi.

Gizligider, Türkiye’nin buğdayın ana vatanı olduğunu, ülkenin kestirmece 4 saatlik bir uçuşla dünya nüfusunun yüzdelik 40’ına ulaşılabildiğini rapor ederek, salgın sürecinde çiftçinin üretmeye bitmeme ettiğini, Türkiye’nin dünyanın yeryüzü balaban dış satımcı ülkelerinden olduğunu, bir lahzada çabukça temas başlıkta, değme başak üründe kendine ehliyet oranının yüzdelik 100’ün üzerinde bulunduğunu söyledi.

Türkiye’nin yapacağı her çözümün bir zamanda bölgesel olduğuna, ayrıca dünyayı da ilgilendirdiğine meni eden Gizligider, “Türkiye şu anda tarımda yeryüzü az 5 milyon 100 bin amma bunlar bittabi tayin dolanlar, çokça daha fazla nüfusa doğrudan istihdam sağlıyor. Akıbet 20 yılın 16’sında ekincilik sektörü nema göstermiş Bunun biraz yılında iş var bunun 2’si geçtiğimiz pandemi süreci, yeniden 2008’birlikte küçük ayrımsız daralma var.

Yanlış hatırlamıyorsam 2002 yılı itibarıyla zirai ihracatımız 2,7 bilyon dolar. 2022 bakımından tahminimiz 30 bilyon dolardan bahsediyoruz. Gene Avrupa Birliği ülkeleri beyninde hayvancılıkta celi küşayiş birinciyiz. Takkadak nicelik olarak değil, benzeri zamanda buut adına birlikte Türkiye hem Itidalli Doğu’yu hem mail coğrafyayı beslemeye bitmeme ediyor.” diyerek konuştu.

Gizligider, konuşmasında nezaret yerine verdikleri desteklerle projelerden da bahsetti. Küşat programı, konuşmaların ardından Gizligider’e bergüzar takdim edilmesiyle sona erdi.

“Kadınlara ilkin kooperatifler girmek için eksiksiz ayrımsız artı ayrımcılık içindeyiz”

Ekincilik ve Orman Icra Vekili Yardımcısı Gizligider, programın peşi sıra AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Teşrinievvel Avrat Çiftçiler Haset kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Emine Erdoğan’ın himayelerinde eke tıpkısı izlence gerçekleşeceğini aktararak, “Bizim bakir dönemde vizyonlarımız arasında kadınlar ayrı bir ehemmiyet taşıyor. Zira sürdürülebilirliğin yolu kadından mazbut diye niteleyerek düşünüyoruz. Keza Türkiye’üstelik üstelik balaban şehirlere barhana hareketinin tersinin gerçekleşmesini istiyoruz. Bu kapsamda avrat çiftçilerle ait bir sigortalılık çalışmamız var. İnşallah bu say bittiğinde bile ayrımsız sava olarak isnat etmek istiyoruz. Amma daha neticelenmedi.” şeklinde konuştu.

Kadınlara ilkin kooperatifler gelmek için cümle ayrımsız artı ayrımcılık içinde olduklarını dile getiren Gizligider, şunları kaydetti:

“Türkiye’da bile artık ekincilik dönüşüyor, dijitalleşiyor. Sayısal tarım, ormancılık ve hayvancılığa geçiyoruz. Bu kapsamda 1 Ekim itibarıyla Fellah Vasıta Sistemi’nin e-izzet üzerinden güncellenmesiyle ilgilendiren bir çalışma başlattık. Demincek bunu hayvancılıkta birlikte yapacağız. Yani sayısal hayvancılığa geçiyoruz.

Mevzuat çalışmalarımızı tamamladık, şayet meclisimiz ölçüm buyurursa dijital ormancılığa geçiyoruz. Yani temas ağacın barkodunun olduğu bir sistemden bahsediyorum. Burada orman köylülerimize inşallah kullanılmamış müjdeler vereceğiz. Icap soylu erki olarak, lüzum doğruluk anlamında. Bu dönüşümü Türkiye sağlayacak ve biz bunu kadınlarımızla alay malay sağlayacağız diye düşünüyoruz.”

Gizligider, bakanlıklarının desteklerine ilişik 65 zerre desteğin olduğunu, zir kırılımlarıyla bu sayının 134’e yükseldiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu aynı yandan çokça çok kadar görülebilir amma bizim çiftçimizden, sahadan aldığımız şu; geçişsiz zamanda, yani ilk teşrin vaktiyle, ekerken bu desteği bulabiliyorsa bu manidar. Ama bazı sıkıntılar yaşadıktan sonra geliyorsa bu el bu benzeri işe yaramıyor. Bire Bir yandan birlikte özellikle umum dünyada yaşanan sıkıntının Türkiye’ye dahi yansıması bahis konusu. Paranın değer kaybıyla ilişik bire bir dava var.

O yüzden bu yıl bunu karta doldurma şekliyle süt ve gübrede sağlayacağız, başaracağız. Önümüzdeki yıl itibarıyla bu başka bire bir sistematiğe henüz evrilecek. Amacımız çiftçinin türe ettiği desteği geçişsiz zamanda buluşturmak ve üretimin sürdürülebilirliğini bu kapsamda teminat altına ahzetmek. Tığ demin anca bir sistem kuracağız sonucunda bile ekinci engel etmeyecek. Beis edemeyecek.

Zira sistemi arz baştan üretim deseninin tayin edilmesi, tercih edilmesi şekliyle başlatacağız. Temas ne kadar pattadak fazla sigorta çeşidimiz var ise de aynı üstelik dirimsel himaye sigortasını demin getiriyoruz. Şu anda Konya’bile pilot uygulama kendisine başladık, bunu eksiksiz Türkiye’ye bile getireceğiz. Bu yol huysuz bir durumda bu bile devreye girecek, tıpkısı fark ödemesi kabilinden diyelim buna. İnşallah hem dijitalleşme, yani teknolojiyle tarımın buluşması hem de bu yeni sistemle birlikte filhakika üstelik gündemde olan tarım, üretim ve baştan ihtimal özgü dolaşma, bereketli bire bir sürece girecek diye düşünüyorum.”

Share: