Talasemi hastası dinç ana hücreyle hayata tutundu

Akdeniz anemisinin en ağır seyreden türü “talasemi balaban” adı verilen anemi hastası Yeşim Durmuş, Türkiye Gerçeklik Hücre Eş Güdüm Merkezinden (TÜRKÖK) sağlanan nakille hayata tutundu.

Muş’un Varto ilçesinde işlek doğuştan talasemi muhteşem hastası 22 yaşındaki Yeşim Durmuş, yıllardır hastalığıyla savaş etti. Iş geriliğine da bozukluk olan çor dolayısıyla durumu ağırlaşan ve bire bir müddet önce İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tababet Merkezi Onkoloji Hastanesine gönderme edilen Durmuş’a tetkikler sonucunda acil kök göze nakli yapılması kararlaştırıldı.

Ocak bireylerinden ve akrabalardan alınan koku örneklerinde ahenkli iliğin bulunamaması konusunda Durmuş için TÜRKÖK’e başvuruldu.

Kısa müddet sonraları TÜRKÖK aracılığıyla akraba dışından yüzdelik 100 ahenkli ilik bulunan Yeşim Durmuş’a merkezde kaynak hücre nakli yapıldı.

“Tanımıyorum ama ona teşekkürname emreylemek istiyorum”

Yeşim Durmuş, AA muhabirine, sağlığına kavuştuğu üzere bahtiyar olduğunu söyledi.

Kendini şanslı hissettiğini anlatan Durmuş, “Bana temel hücresini veren kişiyi tanımıyorum ama buradan ona teşekkür girmek istiyorum. Ayrımsız bölüm onunla ülfet etmek istiyorum. Herkesi bağışçı olmaya nida ediyorum.” dedi.

Yeşim’in ablası Dilara Durmuş bile kardeşinin TÜRKÖK’ten sağlanan nakille sağlığına kavuştuğu amacıyla bahtiyar olduklarını dile getirdi.

Herkesi bağışçı olmaya davet fail Dilara Durmuş, “Bütün bağışta bulunsun, hastalar birlikte ümidini kesmesin.” diye niteleyerek konuştu.

“Bu yıl 8 talasemi yüce hastamıza nakil yaptık”

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kaynak Hücre ve Aferez Ünitesi ile Nesiç Tipleme Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Uca Erkurt, Akdeniz anemisinin sunma alçak seyreden türü “talasemi mehabetli” adı sunulan kalıtımsal kilolu anemi rahatsızlığı için merkezlerinde otama uyguladıklarını ifade etti.

Yeşim Durmuş’un bile bu hastalardan birisi olduğunu anlatan Erkurt, şöyle konuştu:

“Yeşim üzere burada 8 talasemi koskocaman hastamıza üs hücre nakli yaptık. Bu hastalarımızın çoğu nakilden sonradan kan transferinden müstakil hale geldi ve alışılagelen hayatlarını sürdürmeye devam ediyorlar. Kardeşlerinden Yeşim’e akıllıca soy göze bulamacıyla TÜRKÖK’e başvurduk. TÜRKÖK, kısaca 1 milyon mukayyet asıl göze bağışçısı olan ayrımsız kurum. Yeşim’e akla yatkın kök hücreyi TÜRKÖK’ten bulduk. Yeşim’in kardeşinde de ayrımsız sayrılık var ona da TÜRKÖK’den uygun kök göze bulup aktarım yapacağız. Cümle Talasemi oylumlu hastalarını esas göze nakli fora etmek amacıyla merkezimize çağırma ediyoruz.”

TÜRKÖK’den mevrut hücrelerle 24 nakil yapıldı

Kızılay şubelerine 3 şişman dem vererek TÜRKÖK’e bağışçı olunabildiğine meni eden Erkurt, şu değerlendirmede bulundu:

“Bu çokça cesim ayrımsız hizmet. Amansız Hastalık ve birçok hastalığın tedavisinde töz göze kullanabiliyoruz. Uygun soy hücreleri rastgele antlaşma kardeşlerden bulamayabiliyoruz. Bu bağlamda TÜRKÖK’ten bulduğumuz soy hücrelerle nakiller yapıyoruz. Güzeşte sene TÜRKÖK’ten mevrut ana hücrelerle 24 hastaya aktarım yaptık. Kendim bile TÜRKÖK bağışçısıyım. Şayet akıllıca verici bulunursa ana hücremi bağışlayacağım. Bu anlamda halkımızın birlikte kaynak hücre bağışçısı olmalarını öneriyorum. Bu aynı toplumsal kalın projesidir. Bu benzeri insanın hayatını yetirmek üzere haddinden fazla şanlı aynı bağıştır. Belki özlük sağlığının zekatıdır.”

Share: