Sarsıntı travması ve ruhsal gerilim, uykusuzluğu tetikleyebiliyor

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, depremi hararetli afetzedelerde titreyiş ve strese merbut gaflet bozuklukları yaşanabildiğini söyledi.

Uyku Uzmanı Öztürk, AA muhabirine, Kahramanmaraş merkezli depremlerin degaje bir bölgede yaşandığını ve milyonlarca insanı etkilediğini ifade etti.

Depremin travmatik aynı fenomen olduğunu belirten Öztürk, “Titreyiş sonrası ruhsal gerilim bozukluğunun uykuya dalma, uykuyu temdit ve uyuyamama kadar sonuçlar yaşanıyor. Depremi atlatanlarda bu çeşit dalgı bozuklukları yaşanıyor. 1999’daki Azmak depreminin peşi sıra dahi uykusuzluk şikayetiyle başvuranlarda büyük çoğalma olmuştu.” dedi.

Öztürk, afetzedelerde uykusuzluk şikayetinin görülebildiğini, bu durumu yaşayanların hekime başvurmaları tavsiyesinde bulundu.

Deprem sonrası yaşanan uykusuzluğun muhtelif sebepleri olduğunu anlatan Öztürk, şunları kaydetti:

“Sunu büyük etmen, ‘uykuda yine depreme yakalanırım’ korkusu. İnsanlar zelzele bölgesinden şaz olsalar üstelik bu korkuyla uyuyamıyorlar. Bu rahatsızlığı hayatiyetli depremzedeler uzman hekimlerden tıbbi destek almalı. Zira uykusuzluğun orta ve mufassal vadeli etkilerini biliyoruz. Şeker Hastalığı hastalığından hipertansiyona, obeziteden onkolojik rahatsızlıklara kadar stabil haddinden fazla hastalığa illet olabiliyor. Bu nedenle alelhusus hareket sonrasında uykusuzluk yakınması olan bireylerin, bunun nedenine müteveccih hekime başvurmaları ve çözüme kavuşturmaları gerekiyor. Bunun altında basitçe yeniden depreme yakalanma korkusu birlikte çıkabilir, deprem sonrası ruhsal gerilim bozukluğu bile çıkabilir. Hızlı ayrımsız şekilde engelleme edilerek uykusuzluk şikayetinin ilerlemesi engellenmeli.”

“Uykuyla ilgilendiren sorunlar senelerce uzayabiliyor”

Öztürk, depremin arkası sıra erken dönemde yaşanan uykusuzluk şikayetinin detaylı yıllar sürebildiğine dikkat çekti.

Dünyanın ayrımlı yerlerinde yaşanan büyük depremlerin peşi sıra yapılan uykusuzluk araştırmalarıyla ilişik verileri paylaşan Öztürk, “Peru’nun Piura şehrindeki depremin ardından yapılan araştırmaya göre depremzedelerde 5 sene bilahare birlikte yüzde 20’lere vasıl uykusuzluk yakınmaları olduğu gözlenmiş. Esasen Çin’in Siçuan eyaletinde yaşanan depremden 10 yıl sonraları bile travma sonrası ruhsal gerilim bozukluğu yaşayanların yüzde 5’lere ulaştığı, uykusuzluk şikayetlerinin yüzdelik 20’leri bulduğu tespit edilmiş. Uykuyla ilgilendiren mesail yıllarca uzayabiliyor.” diye konuştu.

Share: