Milli servet az dışına çıkmasın diyerek ellik üretiyorlar

Milli dünyalık güçlükle dışına çıkmasın diye niteleyerek ellik üretiyorlar

Dünyanın az şaman mili üretimi eden sanayi kuruluşlarından biri olan ESTAŞ, Türkiye’nin nitril eldivende dışa bağımlılığını ortadan sarmak amacıyla pandemiden buyana ellik üretiyor

SİVAS – Dünyanın az kam mili üretimi yapan uran kuruluşlarından biri olan ESTAŞ, Türkiye’nin nitril eldivende dışa bağımlılığını ortadan bağışlamak üzere pandemiden buyana eldiven üretiyor.

Sivas’ta 1977 yılında kurulan Türkiye’nin evvel apayrı (kam) mili üreticisi olan ESTAŞ, dünya pazarında bu alanda adından meze ettirmeye devam ediyor. Dev otomobil firmalarına ve Formula pistlerindeki özel performans araçlarına yaptığı kam mili üretimle özen çekici firma, çok ayrımlı ürünlerde dahi ülkemizin dışa bağımlılığını ortadan sarmak için işaret yelpazesini geliştiriyor.

Eldivende dışa tabi olduğumuzu pandemide anladık

Dünyayı kasıp kavuran pandeminin ilk günlerinde ülkemizde sıcaklıkölçer safhaya vasıl maske ve ellik ihtiyacından sonradan, bu ürünlere dışa tabi olduğumuzu ortaya koydu. Türkiye’de nitril eldiven üretimi yapılmadığını öğrenen firma yetkilileri, kar amacı gütmeden ülkenin bu alandaki dışa bağımlılığı ortadan girmek için nitril ellik üretimine başladı. Pandemiden bu yada ellik üreten firma ithalatçısı olduğumuz bu üründe ülkemizi dış satımcı ülkeler arasına soktu.

Yılda 330 milyon dolar dışarı gidiyordu

ESTAŞ Umumi Müdürü Osman Mavuş, bu çeşit eldivenlerin Türkiye’da yıllık 330 milyon dolarlık bir ithalatı olan bire bir yapıt olduğunu söyleyerek, “Şirketimiz hele dış satım ve ithalata yönelik ürünlerin yerli ve millileşmesi yönünde az çok çaba gösteren tıpkısı ortaklık. Bu çerçevede üstelik Covid vaktiyle da şirketimiz böyle ayrımsız eksikliği hissetti ve ilerde bile bu eşkâl sıkıtılar yaşamamak için böyle aynı envestisman yaptık. Türkiye’da henüz önce üretime geçip kapatan firmalarımız üstelik oldu. Bizde Nitril ellik üretimine başlamış olduk. Alelhusus yerleştirici benzeri incelmemiş malzemesi söz konusu ve Türkiye’de almanak 330 milyon dolarlık ayrımsız ithalatı olan aynı im. Heybet büyüklerimizin desteğiyle üstelik bu alanda muhtemelen aynı duruluk alacağız. Bakanlıklarımızın bu konuda gösterişli destekleri var ve bildirme nihayetince birlikte ithalatı azaltıcı bir yönünü görüyoruz akabinde dahi Avrupa’bile ırak doğunun hakimiyetini kıracak şekilde yürümeyi planlıyoruz” dedi.

“Sair ithal ürünlere bakarak elan dayanıklı”

Ürettikleri eldivenin gayrı ithal ürünlere göre henüz dayanabilen olduğunu söylen Mavuş, “Nitril eldivenler çevik yapıdadır, yer eke özelliği bu. Zımnında lateks protein alerjisi olan insanlar bu eldivenlerden kullanması gerekiyor ve sizi bir nice bulaşan hastalıktan da apotr özelliğe eş. Türkiye’de da bunu hem mütemmim yerine hem da Avrupa’ya geri hizmet açısından kazanım adına görüyoruz. Tığ mahsus standartlara bakarak üretim yapıyoruz. Diğer ithal ürünlere göre hem peklik konusunda hem birlikte geçici hastalıklara cebin gözetme noktasında kıyas kabul edilmez bir üstünlüğe cemaat. Bunu dahi amme kurumlarımızın domestik ve milli ürünleri tercih etmesi yerinde hem kendilerine tanıtlama etmiş olacağız hem bile burada çıktı herif çalıştırıp istihdam sağlamış olacağız. Şu anda saatte 10 bin kapasiteli üretimimiz, yanına 4 kıta daha istihsal hattı eklenebilecek kapasitemiz var. ARGE bölümümüzde birlikte ürünün kalitesini artıracak şekilde icraat yapıyoruz” diyerek konuştu.

Share: