MHP’li Akçay’dan Ekincilik ve Orman Bakanı Kirişci ile Hazne ve Maliye Bakanı Nebati’ye musahabe Açıklaması

MHP Ekip Başkanvekili ve Manisa Saylav Erkan Akçay, Ekincilik ve Orman Bakanı Ünite Kirişci, Hazne ve Maliye Bakanı Nureddin Bitkisel ile Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Umumi Müdürü Ahmet Güldal’ı ziyaret ederek üzüm üreticilerinin temenni ve beklentilerini iletti.

AA muhabirine, ziyaretlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akçay, Türkiye’nin çekirdeksiz zayıf üzüm üretimi ve ihracatında dünyada önce tam vadi aldığını, üretilen çekirdeksiz sıska üzümün kısaca yüzde 85’inin ihraç edildiğini belirtti.

Manisa’da Çiftçi Anahtar Sistemi’ne mukayyet 50 bin üzüm üreticisi bulunduğunu bildiren Akçay, zayıf ve gözyaşı üzüm işletmeleri ile gözyaşı ve salamura gümüş varak sektöründe çalışanlar, bağcılık sektöründe cıvıltı gösteren araba sanayi zirai ilaç ve gübre bayileri, bağlarda çalışanlar ve erişim sektörü karışma edildiğinde Manisa’de tahminî 200 bin ailenin geçimini üzümden sağladığına dikkati çekti.

“Manisa üzere üzümün ailenin uyuşma kaynağı, gençlerin çeyizi, öğrencilerin harçlığı, caize ve geçimlik” anlamını taşıdığını vurgulayan Akçay, ziyaretlerinde Manisalı üzüm üreticilerinin, TMO’nun Manisa’birlikte yeterli sayıda üzüm alımı ofisi açılmasına ilgilendiren talebini de ilettiğini aktardı.

“Üzüm engelleme kurumu kurulmalı”

Akçay, bağcılığın geliştirilmesinin seçkin şeyden evvel elde edilen ürünün gailesiz veya işlenmiş kendisine bağırsak ve dış pazarlarda değerlendirilmesine sınırlı olduğuna meni ederek, çekirdeksiz üzümde sunu dilek dengesinin bozulmasının, üreticileri kıygın ettiğini söyledi.

Bu nedenle öncelikle istihsal planlaması ve fiziksel planlama yapılması gerektiğini tabir eden Akçay, şöyle konuştu:

“Üzüm üretiminde oluşan sunu fazlalıkları için almaşık tüketim imkanları geliştirilmeli. Çekirdeksiz kuru üzüm arzının azaltılması amacıyla gözyaşı üzüm ihracatı geliştirilmeli. Lisanslı depoculuk sistemi kurulmalı ve ambarlama maliyeti desteklenmeli. Rekoltenin faziletkâr olduğu dönemlerde bedel düşüşlerinin önüne geçilmesi veya kazanılmış dış satım pazarlarının korunabilmesi için kalitenin bozulduğu yıllarda kullanılmak amacıyla, müstelzim miktarda ürünün piyasadan çekilip depolanması üzere tıpkısı yığılım kurumunun oluşturulması gerekiyor. Üzümün azade piyasada hamur fiyatının oluşabilmesi amacıyla ruh borsaları oluşturulmalı ya da kâin borsalara işlerlik kazandırılmalı, tecim borsaları tescil kurumu olmaktan kurtarılmalı.”

Rekolte adisyon ve tahmininin, ekincilik toprak müdürlükleri, çiftçiler, ekincilik odaları, Bağcılık Araştırı Enstitüsü, TMO, TARİŞ, tecim borsaları ve ihracatçılardan oluşacak tıpkı komite aracılığıyla belirlenmesini öneren Akçay, oluşturulacak komisyonun üyeleri arasından “üzüm müdahale kurumu” kurularak değer dalgalanmalarının önlenmesini kâm etti.

Akçay, dış satım pazarlarının geliştirilmesi ve artırılması, ürünün rekabet gücünün, iç tüketimin artırılması ve yıpranmamış tüketim alanları yaratılması üzere “üzüm lansman grubu” oluşturulması gerektiğini üstelik söyledi.

Share: